Ako zvýšiť po novom materskú?

alica11
28. dec 2010

zdravim vsetkych,rada by som vedela,ako si mozem prilepsit s materskou v nasledujucom roku.... termin porodu mam na 4.5. 2011 , zamestnana som nepretrzite 5 rokov u priatela ako barmanka,no bohuzial s minimalnou mzdou. pripoistit som sa nestihla,tak hladam nejake ine riesenie. existovali urcité sposoby.... po dohode so zamestnavatelom-ukoncenie prac. pomeru a nasledne obnovenie samozrejme s vyssou mzdou tesne pred nastupom na matersku... atd. Teraz po novom zevraj min. 92 dni,no neviem ako na to... Ak to urobim, z coho sa pocita ten vymeriavaci zaklad? z toho posledneho cca troj mesacneho obdobia (noveho zamestnania),alebo z predosleho kalendarneho roku? A da sa to vlastne este takto urobit? oplati sa to vobec? Ak sa v tom prosím niekto vyznate,budem vam velice vdacna za pomoc.... majte sa fajn

gapa
28. dec 2010

kopírujem zo schváleného zákona §54 ods.2 písm.a)

(2) Ak nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo
a) v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, a toto nemocenské poistenie trvalo najmenej 90 dní pred dňom, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho roka predchádzajúceho kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky,

škoda, že si to neriešila už začiatkom decembra (najlepšie by bolo začať nový PP 1.12.), resp aspon pred vianocami.

pri PTP 4.5.2011 vzniká nárok na materské najneskôr 6týž. pred PTP 23.3.11, čo by mal byť najneskorší nástup na MD. Vzhladom na to, že nem.poistenie musí trvať aspon 90dní tuším, aby sa rátalo zo skutočného VZ od poslendého prihlásenia, tak by tvoj PP musel začať najneskôr 23.12.2010, lebo 23.12.2010.-22.3.2011 je 90dní (ale si to prekontroluj, či som sa nesekla). V takom prípade by sa ti rátalo materské z vym.základu v období 23.12.-31.12.2010.
Prihláška nového zamestnanca(prac.pomeru) by sa mala dávať myslím den pred začiatkom PP (22.12.), odhláška sa tuším dá aj den po ukončení PP(23.12.). T.j. ak by ste tak spravili teraz, tak by to mohlo byť so sankciami. Takže to je na tebe a priatelovi, či to takto spravíte.

Ešte rozmýšlam, že bud by ti mohol lekár o niečo posunúť termín pôrodu na neskôr (ono, temín nie je vždy jednoznačný a býva ich viac dátumov) alebo by si nastúpila na MD neskôr ako 6týž. pred PtP. Tym druhým spôsobom sa môžeš ukrátiť na období poberania materského. A veru ti ale nezaručím, že ktorý den sa berie ako "den vzniku dôvodu na poskytnutie nem.dávky" (či 6týž. pred PTP alebo den faktického nástupu na MD, ak by si pracovala dlhšie). Aj ked si myslím, že to druhé, nezaručím (takéto hraničné veci nemám rada, bývajú s tým obvykle naťahovačky v SP).

(inak škoda, že si to zadala ako otázku a nie ako tému, lebo každý môže mať len 1príspevok, nedá sa viackrát sem písať)