Dobrý večer, chcela by som počuť rady od skúsenejších mamičiek. Mamičky, ktoré majú potrebu moralizovať a tváriť sa, že zjedli všetku múdrosť sveta, nech si odpustia svoje komentáre. Môj problém je, že veľmi zle zvládam prechod na materskú. Pred narodením dcéry som mala dynamickú prácu, každý deň okolo seba množstvo ľudí, práca na veľkých projektoch, vkuse v spoločnosti, stále na stretnutiach. Prišla materská a život sa otočil o 180 stupňov. Zrazu len celé dni doma s dcérou, bez pomoci (rodina je daleko, muž stále v práci). Bezdetné kamošky majú svoj život, odmlčali sa. Tie, čo majú tiež deti, majú svoje starosti a ich deti často iný režim ako dcera, takže sa nám podarí skĺbiť spoločný čas možno raz za mesiac (ak vôbec). Celkovo mám pocit priserneho stereotypu, toho, že môj život je akýsi prázdnejší, chýbajú mi ľudia, hektika každého dňa. Z veselej osoby sa na materskej stala kôpka nervozity. Dcéru milujem, je vytúžená. Je to však extrémne živé dieťa a dáva riadne zabrať. Každý deň liham do postele vyšťavená do posledného chlpu. Často som nervózna, lepšie povedané frustrovaná. Sedím len doma a každý deň tá istá rutina. Proste neviem, či je to len obdobie alebo som sa na materskej nenašla.
Baby balance, plávanie, herničky, ihriská?
Alebo normálne cez net si nájdi kamošku, určite máš v okolí niekoho, kto sa cíti podobne.
@colsami môj muž ma časovo náročnú prácu, často cestuje.. jeho práca nás živí, máme hypotéku, doteraz sme splácali aj úver na auto.. nie je reálne, aby prácu pustil k vode, to by bolo doma ešte viac stresu a neistoty.. dcera bude mať 10mesiacov
@thereisabear chodíme na plávanie 1x týždenne, no dcera tam dosť preplace, akosi má stres už z príchodu do plavárne.. inak veľa možnosti v okoli nemáme.. ihriska dcéru ešte moc nebavia, vkuse sa chce len plaziť alebo stvornozkovat.. kamošky mám, ale ako píšem, vidíme sa malo, každá má svoj život, viac deti, viac starosti, iné začali popri rodičáku pracovať.. a bezdetné kamošky sa uplne odmlčali, žijú si svoj bezstarostny život.. každý večer v meste, na káve, v kine.. proste ich mamickovsky svet absolútne nezaujíma
som asi podobny typ ako ty - extrovert, dynamicka praca, kolegovia a klienti okolo mna a zrazu materska, prveho pol roka este dobre, lebo som nevedela, kde je sever (a to manzel vyrazne participoval a participuje) a potom prislo presne, ze co dalej - takze som nas prihlasila na x aktivit, nasla som si nove kamaratky s rovnako starymi detmi (s castou sa nam cesty zrejme rozidu ale to vobec nevadi ani jednej z nas), dolezite je, ze vzdy sa nasla nejaka co sla na prechadzku, kavu, pieskovisko....ked zacal maly lepsie spavat, tak som zacala tu a tam cosi do prace robit, nech uplne nevypadnem a aj mi to dobre padlo ale ano vo vseobecnosti som sa v materstve nenasla, posledne mesiace materskej uz boli pre mna fakt narocne a tie pieskoviska mi uz sli krkom, lubim svoje dieta najviac na svete ale teda nezazivam extaticke stavy, lebo som matka, u mna sa to dalo vyriesit, ze som sla skor spat do prace a manzel velmi chcel ist na matersku, co ty moznost nemas ako citam
tak za seba radim naozaj si skusit najst zopar novych kamosiek, je vela zien, co sa citia rovnako 🙂 a hladaju nejaku spolocnost
Dieťa daj do jaslí alebo nájdi opatrovateľku a vráť sa do roboty ... ja som dieťa socializmu, v 6-mesiacoch som išla do jaslí, mama do roboty a žiadnu traumu z toho nemám.
Ved sa vrat do prace, dieta do jasli a vybavene... nezlepsi sa to, resp. ano ked dieta podrastie, je to zaujimavejsie, ale rutina a nenaplneny pocit zo dna ostava 🤷♀️
Buď skús napísať aj tu odkiaľ si a možno sa ti ozve niekto z tvojho okolia alebo aj na FB je zoznamka - mamka hľadá kamku 😉
Rozumiem, veľmi dobre a ja som si to tiež “ odtrpela”2,5 roka potom škôlka a ja práca… musíš to vydržať…nastaviť sa, že to dieťa ta potrebuje a si jeho cely svet … a nedávala by som do jaslicek…lebo vyrastie ani nevieš kedy a ujdú ti tie dôležité momenty…
Mala som to veľmi podobné, preto som začala robiť na skrátený úväzok, keď mala dcéra 8 mesiacov. Mňa práca baví, je to záľuba. Pomáha manžel, opatrovateľka a ja som spokojná. 🙂 Jasle by som pre také malé dieťa neriešila, ak máš finančné možnosti na súkromné opatrovanie.
S jaslami to nie je také jednoduché. Dcera chytá amok pri cudzích ľuďoch. Stačí, ak mi ju na plavárni niekto cudzí stáži, kým sa ja oblečiem. To je plač, že to hádam počuť ešte aj o 30km ďalej 🙈 proste neznesie, ak je s ňou niekto cudzí, nedajbože, aby si ju niekto vzal na ruky.. vydrží len so mnou, s mužom a babkami.. dokonca pri švagrinej spúšťa príšerný plač
Tak mnoho mam sa v materstve nenaslo. Ale dieta je male a potrebuje teba, nie vychovavatelku v jasliach. Skus si najst nejake hobby. Mozno budes prekvapena, co vsetko ta chyti za srdce.
@beata_k hobby mám.. venujem sa písaniu, mam rada šport, vychádzky.. ale môj čas na hobby je minimálny.. nemám pomoc rodiny, muž každý deň v práci.. dcera dnes spala 45 minút v kočíku na vychádzke, 30 minút poobede v posteli.. žiadne také, že mam dve hodiny čas pre seba.. navyše plazí sa, stvornožluje, stavia na nohy. Nemôžem ju spustiť z očí a zažívam dni, že ozaj nič nedokážem urobiť..
Tak uz bude len lepsie. Zacne chodit a to su uz vychadzky omoho lepsie. Uz si same najde kamienok, konarik, ktory bude skumat a ty si viac mentalne oddychnes. 💪
Materská je náročnejšia ako praca. To si zvyknes a ak nie tak môžeš ist skor do prace
Sadla so vlaku a sli sme na vylet, angazovala som sa v materskom centre a tym oadom nove znamosti, socializacia syna a mohla som sa realizovat podla svojej chuti. Tiez som takto "znasala" matersku ako ty a toto velmi pomohlo
Ani nevieš ako mi píšeš z duse. A to ja som ostala ešte pred materskou na pnke . Doslova z večera do rana sa mi život obrátil o milionkrat 180 stupňov. Ja som okrem tej dynamickej práce ešte chodila takmer každý vecer do baru , s kamoškami, do slobody zvierat , všetky možné koníčky , no domov som chodila len prespať či bol piatok či sviatok . A zrazu bum . Kľudne mi nápis správu ak by si sa nudila, budem rada
Nie je to žiaden zázrak, ale mne doma na materskej pomáha, keď počúvam podcasty 🙂 popri hraní sa s dcérou alebo aj domácich prácach. Aspoň niečim zamestnám hlavu. Samozrejme nie stále 🙂
nuz pretrpiet to nejak.... najst si taky konicek, co sa da robit popri dietati... citanie knih, zahrada, beh s kocikom.... hlavne byt co najviac von (materske centra, detickarne), rychlejsie ti tak ujde cas a doma nebudes mat neporiadok 😀 😀
No ja som uz rok v praci a musim povedat, ze si treba na materskej uzivat vsetko, co mozes robit "lebo si doma". Potom zacne kolotoc praca, skolka, domacnost a to je este len poriadny zahul. Mala trochu podrastie, nauci sa chodit a bude z nej super partacka. Uvidis, ze si este uzijes vela peknych aktivit 🙂
Aka je dcerka stara?
Muz menej v robote a viac casu s rodinou. A najma viac casu s malou, a Ty sa mozes aspon trochu povenovat kamaratom, spolocnosti, hobby, prip. praci, ak Ti to umoznuje system aspon ako part-time...
Vie o Tvojich pocitoch manzel? Je nutne aby bol stale v praci, ide o vase prezitie? Alebo je workoholik a v praci ma navyse svaty pokoj bez malej?