Ako zmeniť počítanie materskej?

origalaxis
2. júl 2014

Je nejaka moznost, ze materska mi bude pocitana z roku 2014 a nie z 2013? Termin mam 27.1.2015, teda na MD by som mala ist v decembri 2014. V 2014 som mala o dost lepsi plat ako v 2013.
Dakujem za rady.

origalaxis
autor
2. júl 2014

Pardon, pocitanie 🙂

origalaxis
autor
2. júl 2014

Nikto ziaden napad?

mrkva1
2. júl 2014

ukončenie pracovného pomeru v starej firme a nástup do inej firmy s veľkým cca
1200 € platom. Máš potom maximum. Ale skús zavolať na soc. poisťovňu - tam Ti poradia, na infolinke - nem. poistenia. Tel. č. je na ich hlavnom webe - tuším vpravo hore 🙂

havana_frost
2. júl 2014

@origalaxis prerušenie poistenia, napríklad pri OČR trvajúcej dlhšie ako 10 dní alebo neplatené voľno. Vtedy ťa zamestnávateľ odhlási a po ukončení zase prihlási do sociálnej poisťovne. Avšak tebe sa už materská bude rátať až od nového začiatku do nástupu na materskú.

origalaxis
autor
3. júl 2014

@mrkva1 @havana_frost dakujem za rady, zavolam tam. Hej, menila som zamestnavatela koncom 2013, bolo by super, keby som mala tu lepsiu matersku. Este raz dakujem obom.

havana_frost
3. júl 2014

@origalaxis Ak si zmenila v 2013 zamestnávateľa a pracovala (pracuješ) tam dlhšie ako 90 dní (bez PN), tak materská sa ti bude rátať iba z nového zamestnania, aj keby to bol 1 deň v roku 2013.
To je tu len taká rozšírená povera, že materská sa ráta (výlučne) za predchádzajúci rok. Je tam veľa faktorov, ktoré ešte treba brať do úvahy. Z celého predchádzajúceho roka sa ráta len vtedy, ak stále pracuješ u toho istého zamestnávateľa, nemáš prerušenie poistenia.
Ak tam stále ešte aj teraz pracuješ v tej lepšie platenej práci, tak nemusíš urobiť nič a materská sa ti bude rátať len zo mzdy u nového zamestnávateľa v roku 2013.

origalaxis
autor
3. júl 2014

@havana_frost ďakujem pekne za radu, potešila si ma ;)

origalaxis
autor
3. júl 2014

@havana_frost no vlastne nepotesila, ja potrebujem, aby mi bola materska vyplacana z roku 2014, lebo v 2013 som mala este len zaklad. To sa da nejak dosiahnut este?

dena1973
3. júl 2014

@origalaxis Bohužiaľ, ak budeš mať nástup na materské v roku 2014, tak tam sa už robiť nič nedá. Výpočet je z roku 2013.

havana_frost
3. júl 2014

@origalaxis Ako som písala, prerušiť sociálne poistenie niekedy v tomto roku: neplatené voľno, OČR nad 10 dní. OČR môžeš čerpať aj na manžela (ak nemáte deti), ale ten musí byť PN . Ak by si napríklad 15.8. - 31.8. bola na OČR, tak materská by sa ti rátala z obdobia 1.9.2014 až po nástup na materskú, neviem kedy presne máš, niekedy v decembri.

origalaxis
autor
4. júl 2014

Ďakujem!!! 🙂

havana_frost
4. júl 2014

@origalaxis Ale ten nový úsek v tomto roku, z ktorého chceš, aby sa to rátalo, musí byť aspoň 3 mesiace bez PN, tak daj bacha aby ti to vyšlo. Najlepšie by bolo prerušiť čo najskôr.