Ahojte skončil mi prác pomer v auguste nárok na matersku mam. Kdesi zistim akú budem mat vysku materskej? Mam volať do bývalej práce alebo mi to vypočítaju na socialke skôr ako podám ziadost o materské?dakujem
@jajanka31 od 2010 do r 10.8 2024 trval..na matersku nastupujem v polovici novembra..Termin 30.12......akú som mala.hrubu mzdu netuším keďže som bola 6 r na rodicaku akazdy rok sazvysoval plat..a teraz idem na 3 matersku...alé vypoved dohodou som dostala deň po nástupe po rodicaku(firma zanika)
@15barbara1512 no tak matersku ti pravdepodobne vyrataju taku ako si mala naposledy pred cca 3 rokmi.
@15barbara1512 respektive ked sa zvysoval plat a mas o tom nejaky dodatok k zmluve tak sa mozes potom este do 30 dni odvolat ze napriklad ti bolo vyratane z 1000eur mzdy a ty si mala zvysenie na 1200... kazdopadne plati sa 75% z hrubej mzdy
@jajanka31 skôr si myslím ze bude vedsia keďže za 3 r sa zvýšil plat ....preto by som rada zistila.ze koľko lebo mam komplikovanú situáciu op na rodičoch a nesmiem prekročiť určitý prijem aby som sa vedela zariadiť och
Nie nemám žiaden dodatok fu resp naposledy asi 6 r dozadu keď som šla na prvú matersku ale prvú matersku som mala o par e menšiu ako druhú
@jajanka31 a ešte sa chcem opýtať musím čerpať matersku celú alebo môžem len dva týždne a potom. Ísť na rodicak napr...ci ako matka musím.vycerpat celu matersku
@15barbara1512 oni musia mat informaciu ze sa ti plat zvysil. Ak o tom nemaju papier bud zaplatene odvody, potvrdenie od zamestnavatela alebo dodatok zmluvy od teba tak daju rovnaku ako naposledy.. mne zamestnavatrl zvysil na rodicaku mzdu o 200 eur. Vypytala som si potvrdenie aku by som mala mzdu a prilozila rovno k ziadosti o materske. Uznali mi o tolko viac.. lenze tvoj zamestnavatel uz asi nie je.. ci len prevadzka nie je?
@15barbara1512 no a nebude ta materska viac nez rodicak? Podla mna bude. Matersku vyplaca 34 tyzdnov socialna poistovna.. rodicak urad prace. Rodicak je nieco okolo 470eur.. myslis ze matersku budes mat mensiu? A tehotenske v akej vyske poberas?
@15barbara1512 poberas tehotenske? Tak tam mas výpočet. Podľa toho si vypočítas aj matersku.
@lienka.7 eate nepoberam dám si to naraz vyplatiť
@15barbara1512 v ktorom si týždni?
@lienka.7 cca 26tt termín 30.12
@15barbara1512 mala si žiadať a vedela by si výšku VZ. Cize by si sa vedela zariadiť.
@lienka.7 keby som požiadala tak by som úplne prišla o opatrovne keďže poberam rodicak zo zdrav dovodov na 4 syna takže tam by som.presiahla mesacne sumy.. takto.ked si to dám preplatiť naraz budem vracať len jeden mesiac opatrovne ....ako aj teraz mi dali odstupne plus dovolenku v práci a musela som vrátiť opatrovne súmuza celY mesiac lebo som presiahla tých
680e ci kolko to je 2.5 násobok ziv minima
Neviem,či budeš môcť skôr nastúpiť na RD, keďže prednosť má poberanie materskej
@15barbara1512 si si ista?lebo rodicak ked mas predlzeny zo zdravotnych dovod sa nekrati ani sa jeho vyska neupravuje,popri nom moze zena normalne pracovat ine je ked ma opatrovatelsky.
@wejuska7910 ja mam práveže op na dve osoby a pri ch diagnózach nesmiem pracovat
@domka222 neze skôr na rd . Ale ci sa dá napr oat po týždni materskej ísť na rodicak..ú otcami sa to dá ale neviem ako to majú matky
@15barbara1512 ja to chápem. Ale na predčasné ukončenie materskej dávky musíš mať dôvod. Ako nástup do práce, tvoj zlý zdravotný stav kedy dieťa musí byť v opatere inej osoby... však si pozri na stránke sociálnej, tam majú uvedené, ktoré dôvody môžu byť na predčasné ukončenie. Ten tvoj tam nie je a poberať skôr rodičovský zrejme nebude možné
@15barbara1512 no tak to ano,nemozes mat tolko davok.nevyjde ti materska vyssia ako opatrovatelsky?
@15barbara1512 materské musíš poberať min. 14 týždňov
@wejuska7910
A môžem.mat toľko dávok rodicak opatrovne sa moze poberať..........materska opatrovne to.iste (ale.nesmie bytmaterska nad 2.5 násobok životného minima)
Opatrovne a podpora môže sa poberam tam sa neskuma koľko.poberat budem podpory.(všetko.mi povedala.uradnicka) a naši cudziu Opatrovateľku nechcú lebo upratovať varit to cudzia nevykonáva ...takže platiť niekoho cudzieho a pritom to zvládnem sama....keďže tie úkony musím robiť tak či tak
....budem musieť pobehať úrady kým ešte vládzem a uvidím ako dopadnem...ďakujem všetkým za pomoc
@15barbara1512 to uz si pozistuj na uradoch,hlavne pritpm opatrovatelskom.
Drzim palce nech ti to vsetko dobre dopadne
@wejuska7910 dakujem je to komplikovanejšie stačí 1e navyse a zoberú všetko ďakujem
@15barbara1512 od kedy do kedy trval pracovny pomer? Kedy nastupujes na matersku? Aku si mala hrubu mzdu? Kedy mas termin porodu? Skor ti to nevypocitaju a ani v praci ti to podla mna nebudu ratat. V socialnej poistovni ti akurat podadia ako sa dopracujes k vysledku.ale oficialne ti to vyrataju az po podani ziadosti