Ahojte maminky,
Prosím vedeli by ste poradiť ako získať materskú a vyšší RP?
Plánujeme druhé bábätko, momentálne som na predĺženom RD, žiaľ počas MD mi skončil pracovný pomer, čiže narok na materskú nemám.
Viem že sú dve možnosti zamestnať-to momentálne nie je možné...
alebo si dobrovoľne platiť do soc. Poisťovňe.
Platili ste si niektorá? Ak áno koľko a odkedy ste platili?
Ďakujem.
nie si zamestnaná a si na predlženom RP, mala by si si overiť či vôbec máš za posledné 2 roky nejaké dni nemocenského poistenia. od kedy si nezamestnaná?
vzhľadom k tomu, že už zamestnaná nie si, tak možno ani nemáš žiadne dni NP. v takom prípade by bolo potrebné platiť si 270dní pred pôrodom DNP. DNP je ako balíček, nedá sa platiť len nemocenské. čiže z minima (na minimalnu MD) by si platila okolo 180-190€/mesiac (presne neviem).
MD sa schvaľuje ku dňu pôrodu, nepotrebuješ mať 270 dní 6 týždňov pred pôrodom, avšak je vhodné začať si platiť DNP a potom o 2 mesiace sa začať snažiť. ak by si porodila skôr, bolo by blbé, kebyže si zaplatíš dajme tomu 265 dní poistenia a o 5 dní to nevýde 😅
pokiaľ si ukončila pracovný pomer len nedávno, asi budeš mať nazbierané dni a budeš v ochrannej lehote (pozri na stránke soc. poisťovni, alebo zavolaj na pobočku).
aby si spĺňala podmienky na tehotenské, tak v 13+0tt potrebuješ mať aspoň 270 dní nemocenského poistenia a buď ochranná lehota alebo aktívne DNP.
Ahoj, ja som platila dobrovolne NP , 26 mesiacov pred nastupom na MD. Zo zvoleneho zakladu mi potom vyratali odvody, ktore som platila , a nasledne z toho isteho zakladu mi vyratali vysku materskej davky. A tym padom, ze som mala aktivne nemocenske poistenie, tak mi uznali aj tehotensku davku.
Zda sa mi, ze v pripade nezamestnanosti, staci ak sa prihlasis na NP par dni pred nastupom, a budes mat narok aspon na tu zakladnu matersku, ale tuto informaciu si pre istotu over, pretoze si nie som ista v tomto a nechcem zavadzat.