Ako získať vyššiu materskú?

alexchov
12. dec 2024

Ahojte,
Natrafila som na článok od Jozefa Mihála:
https://www.startitup.sk/s-800-eurovym-platom-m...
Chcem sa spýtať či má niekto skúsenosť s takýmto riešením, prípadne či mi to vie niekto polopatisticky vysvetliť.
Bola by som ochotná zaplatiť aj za osobnú konzultáciu ak by sa našiel niekto kto sa v odvodoch a sociálnych dávkach vyzná lepšie.

Ďakujem

sisa_s
12. dec 2024

Daj info o svojom pracovnom pomere, odkedy trva, ci splnas 270d poistenia, v ktorom tt si, datum porodu a urcite ti tu zeny poradia

mmooly
12. dec 2024

tak neviem neviem či to už nie je zrušené to dobrovoľné poistenie... v tomto prípade.. možno skôr si nájsť nejakého spriazneného zamestnávateľa ktorý ti dá vysoký plat, ty si budeš platiť odvody a výplatu mu tiež vrátiš

melanta
12. dec 2024

Ale si si vedomá toho, že musíš ukončiť pracovný pomer? Čiže budeš bez práce a platiť si dobrovoľný balík poistenia. A máš to prepočítané, že sa ti to finančne oplatí, byť bez práce a platiť si sama odvody na najvyššie materské? Čiže máš prepočítané, koľko investuješ a koľko získaš na vyššej materskej.

alexchov
autor
12. dec 2024

@sisa_s tehotná nie som, ale plánujeme v budúcnosti druhé dieťa, tak chcem získať čo najviac informácií do budúcna... Na 1. materskú dovolenku som nastúpila v r. 2020 vo firme, kde som bola 5 rokov zamestnaná. 31.12.2023 mi skončila MD, 1.1. som čerpala dovolenku a zároveň ukončila pracovný pomer. Kým syn nenastúpil do školky, teda do 1.9.2024 som bola na úrade práce, potom som začala pracovný pomer ktorý aj momentálne beží. 270 dní nemocenského poistenia sa v mojom prípade počíta od toho 1.9. ak dobre chápem?

alexchov
autor
12. dec 2024

@mmooly viem aj o tejto možnosti ale je to dosť rizikové, čítala som že tieto finty v SP poznajú a robia potom kontroly vo firmách kde sa zamestná tehotná žena s výrazne vysokým platom...

alexchov
autor
12. dec 2024

@melanta nie, nemám to prepočítané. Práve preto by som pitrebovala niekoho kto sa v tom vyzná a pomôže mi to vypočítať. Ak sa to v mojom prípade neoplatí, samozrejme to nebudem riešiť ale chcem mať prehľad o mojich možnostiach pre prípad, že budem znovu tehotná.

melanta
13. dec 2024

@alexchov ak si to vypočítať nevieš sama, stačí kamoška, ktorá ovláda základnú matematiku. Nepotrebuješ na to žiadneho odborníka.

alexchov
autor
21. dec 2024

@melanta matematiku ovládam, ale otázky týkajúce sa daní, účtovníctva a zákonov nie, nie darmo existujú poradne k týmto témam 🙂