Ako získať nárok na materskú, keď som živnostníčka?

xchiaomi
8. feb 2022

Ahojte,

stíham si ešte zaplatiť dobrovoľne nemocenské a sociálne poistenie? som v 8 tt. Odhadovaný pôrod september. Rada by som čerpala materskú.

6 rokov som pracovala na TPP. Potom rok nezamestnana na úrade práce a od septembra som živnostník. Platím iba zdravotné poistenie.
Alebo sa nechám zamestnať kamarátom na TPP? To fakt posledný rok pokazil všetky moje nároky?

ďakujem.

draik
8. feb 2022

Koľko diskusií o tom ste si tu prečítali?

xchiaomi
autor
8. feb 2022

@draik idem na to asi neviem spravne vyhladavat

mogaa
9. feb 2022

@xchiaomi 2roky pred pôrodom musíš mať 270dní aktívne nemocenské poistenie....

dejna_
9. feb 2022

@xchiaomi reálne keby si si začala platit odvody teraz tak tuším ešte stíhaš 270 dní dobrovoľného poistenia či uz nie 🤔

xchiaomi
autor
10. feb 2022

@mogaa správne, to už nestíham

xchiaomi
autor
10. feb 2022

@dejna_ práve že už nie a dokonca som čítala že 270 dní do 13 týždňa, nie termínu pôrodu. V podstate je to už jedno, nestíham jedno ani druhé.

Najlepšie na tom je, že keď som bola zamestnaná som celé roky neotehotnela, 3 umelé oplodnenia, injekcie operácie a jeden potrat. Zázrak sa stal keď som to najmenej čakala.

dejna_
10. feb 2022

@xchiaomi to je na tehotenské do 13 tt ale na materskú je to dlhšie neviem či domterminu pôrodu alebo nástupu na materskú

martinuska
10. feb 2022

Sestra to mala rovnako, zamestnala sa na tych 90 dni pred porodom, a vysla jej max.materska. Tiez bola zamestnana, potom ukoncila TPP. A o pol roka otehotnela. Tehotenske jej nepriznali ale na matersku narok mala.

vso10
10. feb 2022

@xchiaomi skús zavolať do sociálnej poisťovne. Ja som mala šťastie a pani, čo ma vybavovala bola veľmi milá a ochotne mi všetko vysvetlila... Teoreticky, pokiaľ by si mala za posledné dva roky aspon niekoľko týždňov (v čase kedy si ešte bola zamestnaná), a k tomu si začneš platiť DNP, tak by Ti to možno vyšlo do dňa pôrodu. Treba si spočítať tie dni. A ideálne mať aspoň nejakú rezervu, lebo napr porodiš o týždeň skôr a materská nevyde o 1den, piclo by Ťa 😅 no pokiaľ nemáš za posledné dva roky aspoň nejaké obdobie, kedy si ešte pracovala, tak už materskú, bohužiaľ, neziskas... Držím palce 🙂
Čo sa týka tehotenského od 12tt, to už je pre Teba v pase...

jana005
10. feb 2022

@xchiaomi choď sa informovať do sociálnej poisťovne.
Tehotenské nestíhaš ale do materskej by si možno nazbierala tých 270 dní.

xchiaomi
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
xchiaomi
autor
10. feb 2022

@mogaa ano 270 dni, co je 9 mesiacov, to uz nestiham ale dakujem.

xchiaomi
autor
10. feb 2022

@dejna_ ahoj, uz nie lebo 270 dni je 9esiacov. Odhadovany porod: september. Ale dakujem

xchiaomi
autor
10. feb 2022

@dejna_ dobra otazka, toto si musim zistit.

xchiaomi
autor
10. feb 2022

@martinuska ahoj, ja som svojim sposobom zamestnana mam zivnost. Tvoja sestra bola zamestnanec, chapem. Cuze za nu odvadzali do socialky a nemocenske. Ja si to zaplatim tiez tak ci tak, idem zistit ako vela je to mesacne. Dakujem.

xchiaomi
autor
10. feb 2022

@vso10 ahoj, porodis o tyzden skor? A meni to situaciu? No tak na toto som fakt nemyslela, dakujem.
Tehotenske je pase mas pravdu, uz neriesim.

Na socialke mi dnes telefonicky potvrdili ze ani na matersku nemam narok, ze posledny rok mi akoby zmazal pracovnu historiu.
Ale ja som popleta, zavolam znovu a spytam sa lebo podla toho co hovoris som v roku 2020 odvadzala socialku aj nemocenske cize podmienku 270 dni za posledne 2.roky mozno splnam.

draik
10. feb 2022

@xchiaomi
Že ste si stále poriadne neprečítali tunajšie diskusie? Píše sa o tom stále dokola. Splnenie hlavnej podmienky si ľahko spočítate aj sama.

xchiaomi
autor
10. feb 2022

@draik ked vas rozculujem nezapajajte sa,
jedna vec je ze citat a druha tomu rozumiet a tretia ze neprepasnem ziadnu prilezitost uistit sa na com som zo vsetkych moznych stran.

Naco mam citat ich pribehy ked moj je iny. Pribeh vysokoskolacky, pribeh zamestnanca na Tpp....atd.

draik
10. feb 2022

@xchiaomi
Ale vôbec nerozčuľujete, len sa čudujem, že si nedáte námahu vo vlastnom záujme si to vyhľadať a prečítať. Sú tu rozobrané od A po Z všetky situácie, nie raz. Keď budete mať za sebou základy, prípadné detaily sa dajú doladiť, i keď tu nie sú prakticky žiadne, snáď s výnimkou možnosti naakumulovať potrebné dni, aj keď to podľa kalendára nevychádza.

xchiaomi
autor
10. feb 2022

@draik ano suhlasim s vami ze je potrebne mat aspon zaklady a potom komunikovat.
Az teraz v tejto situacii som zistila ze vlastne zdravotne poistenie nie je nemocenske poistenie, ze existuje nejake tehotenske atd. Kedze cely rok 2020 za mna odvadzal socialku aj nemocenske zamestnavatel, teoreticky narok na matersku mozno splnim, zacnem si ich hned platit aj ja.

Dakujem vsetkym za vas cas a rady, vazim si to. Nieco ste ma naucili.

martinuska
10. feb 2022

@xchiaomi no po ukonceni tpp pracovala na zivnost ci ako, bola v tom 1.roku oslobodena od platenia. A kedze neplatila odvody, tak nemala narok na materske. Tak sa zamestnala na tych 90-100 dni pred nastupom na matersku.

xchiaomi
autor
10. feb 2022

@martinuska spravne, prvy rok bola oslobodena od platenia ale zaroven stratila narok na matersku, presne rovnaka situacia. Zaplatim si nemocenske aj socialku uz od tohto februara a budem.platit. Dakujem ti kočka.

elizita
10. feb 2022

Otvoriť viac pracovných pomerov,ak ukončiť,a do pôrodu si ponechať 1 aktívny.. to by mohlo fungovať,nie? 🙂

xchiaomi
autor
12. feb 2022

@elizita ahoj dakujem za typ. Dalsi TPP nebudem stihat.
Ja vyrabam ako SZCO tricka takze casovo vytazena som, pre tovar si musim ist sama, navrhnut grafiku, vyrobit tricko, predat atd. Ale mozno brigadu alebo 4 hodiny denne by som este zvladla. Ide o to ze by za mna platili socialku a nemocenske spravne?

elizita
12. feb 2022

@xchiaomi áno. Každé ukončené nemocenské sa ti potom bude rátať do počtu dní.

martinuska
12. feb 2022

@xchiaomi moja sestra sa na tie 4 mesiace zamestnala u znameho, nechodila tam do prace, ani nic. On jej posielal na ucet vyplatu, ona mu ju potom ako cash vratila. A sama si platila tie 4 mesiace maximalne odvody a dostala potom maximalnu matersku. Takze u nejakeho kamarata, suseda.

elizita
13. feb 2022

@martinuska aj to by bolo riešenie,lenže sestre zjavne nechýbali dní.. autorke chýbajú keďže bola rok nezamestnaná a od septembra má živnosť..

xchiaomi
autor
13. feb 2022

@elizita dobrý postreh, mne síce chýbajú ale vyzerá to že mám šancu stíhať do pôrodu doplatiť a to som pochopila vďaka vám baby:

za rok 2020 má sociálku aj nemocenské od 01/2020 do 12/2020 odvedené ako zamestnanec.
Kedže pôrod vychádza na september 2022 tak možno mám nárok na materskú ak si rýchlo začnem platiť odvody:

zaplatene odvody: 10/2020, 11/2020, 12/2020
DOPLATIT odvody : 03/2022,04/2022,05/2022, 06/2022, 07/2022, 08/2022
spolu 270 dní pred dátumom pôrodu tj.09/2022

a keby pôrod príde skôr, asi nevadí, lebo už aj 09/2020, resp. aj 08/2020 som odvádzala odvody.

pôjdem ráno na sociálku poriešiť papiere

dejna_
13. feb 2022

@xchiaomi držím palce 🙏❤️🍀