Ahoj. Prosím veľmi pekne o radu.
Situácia je taká, že k 18.8.2021 (3.roky dieťaťa)som ukončila RD a k 20.8 som ukončila pracovný pomer.
Prihlásila som sa na Úrad práce a žiadam Soc o dávku v nezamestnanosti.
No plánujeme druhé babo,už dlhšie no zatiaľ neúspešne.
Do práce sa nehrniem nakoľko chcem využiť podporu-dávku v nezamestnanosti.
Ak sa pošťastí a otehotniem, akú mám nádej aby som poberala Materskú? Teda čo robiť, aby som ju poberať mohla?
Mám si platiť dobrovolne nemocenské poistenie?-je to možné počas poberania podpory? Pripadne sa zamestnať na dohodu?
Máte s tým prosím niekto skúsenosť? Ďakujem
Buď DNP alebo sa zamestnať. Spravidla úmerne podľa toho resp. dĺžke trvania DNP zodpovedá aj výška materského.
Ešte ma zaujíma či sa obdobie na materskej a rodičovskej ráta do tých 270 dni nemocenského poistenia…teda keď som sa na 2 dni po jeho skončení vrátila do práce a tak som skončila prac.pomer dohodou.
@lilinka88 @draik Čítam kadejaké fóra a pochopila som z toho to, že keby v blízkej budúcnosti otehotniem, mám stále nárok na materské keďže spĺňam podmienku 270dni nemocenského poistenia za posledné 2 roky keďže som ho obnovila nástupom na 2 dni do práce po ukončení RD. Ak to nie je tak-opravte ma prosim. Keby sa nám teda zadarí, mohla by som sa zamestnať na 3 mesiace pred nástupom na MD a materská by sa mi počítala z toho nového zamestnania. V takýchto prípadoch by som sa teda nemusela teraz prihlasovať na DNP. Správne som to pochopila?
@cleab môžeš sa zamestnať aj deň pred nástupom na materskú a dobrovoľne si tiež môžeš platiť aj napr iba 7 dní. Iba sa potom inak vychádza pri výpočte materskej, takže záleží či chceš matersku vo všeobecnosti alebo chceš maximálnu materskú. Rovnako pokiaľ sa zamestnas presne na 90 dní už počas tehotenstva a ešte s vysokými VZ, môže to SP vyhodnotiť ako špekulatívne
@lilinka88 musí hlavne spĺňať podmienku 270 dní...a to nebude spĺňať keď si bude platiť pár dni
@klarissa25 Keďže som teraz ukončila RD,nastúpila na 2 dni do práce a dohodla sa na ukončení PP dohodou,toto obdobie by sa mi malo zaratúvať do 270dni (pracovala som v jednej firme 11rokov). Takze keby otehotniem tento/budúci rok tak mi to hádam vydá aby som mala na materskú nárok.
Viem že sa bavíme o niečom teoretickom, len mi ide o to, ak sa nám zadarí aby som mala nárok na materskú. Preto som chcela vedieť či si mám hneď začať pre istotu platiť Dobrovoľné nemocenské,alebo ešte nemusím..
@klarissa25 to,že musí mať 270 dni som jej písala vyššie tuším 2x,aj to,že obdobie počas RD sa jej ráta do 270 dní. Ja už nemám čas presne na dní počítať či teoreticky má alebo nemá k špekulatívnym termínom pôrodu 270 dní NP, to už snáď si vie a môže sama urobiť. Odpovedala som na ďalšiu otázku,či musí platiť celú dobu DNO alebo môže aj menej,resp či jej stačí zamestnať sa pred pôrodom