Dobrý deň, viem že to tu už viackrát bolo, ale zákony sa sa menia, preto sa chcem opýtať.
som zamestnaná a v júni nastupujem na MD. Materská sa mi bude počítať z priemeru mzdy za celý rok 2019. Viem si ešte navýšiť materskú ak sa ešte zamestnám napr. na dohodu, prípadne iný pracovný pomer tento rok? Bude sa mi počítať ku MD?
@jamika27 z 2 zamestnani sa ti bude ratat materska iba ak splnis narok na materske u oboch, cize v kazdom musis byt minimalne 270 dni zamestnana.
Ak das vypoved v aktualnom zamestnani a stihnes odrobit inde 90 dni, tak z posledneho zamestnania. To uz ale nestihas ( mas vypovedku, na matersku nastupujes asi pocas aprila).
Materska sa bude ratat z toho z coho si platila dane, co je celkom fer 😏.
@jamika27 posledné tri mesiace pred nástupom na materskú zamestnať sa u iného zamestnávateľa alebo zmeniť zmluvu na inú pracovnú pozíciu ( to si ale niesom 100% istá či stačí zmeniť zmluvu, ja som prestúpila do inej firmy) a dať si max príjem, v roku 2018 som mala niakych cca 1850 v hrubom.
@c_est_la_vie materská sa rata z toho, čo platí odvody, nie dane
@jamika27 posledne tri mesiace sa zamestnat inde na maximalny plat v hrubom. Ja som to tak robila doplacala som si odvody
@luciab19 ked uz chceme byt detailisti, tak sa platia aj dane aj odvody 🙂.
@c_est_la_vie nejde o detail. Ale daň s materskou nemá predsa nič spoločné. Mám živnosť 1 rok, odvody do socialky neplatím, daň však zaplatiť musím. Ale materskú nebudem mat. Takze tak.
Ahojte baby, prosím vedeli by ste mi poradiť, ak by som chcela získať najvyššiu materskú a som zamestnaná a nezarábam 2000 e mesačne....musím dať tých 90 dní pred nástupom na materskú výpoveď a zamestnať sa inde, kde si zaplatím tie vysoké odvody....alebo by som si mohla napr. založiť živnosť a tak si zaplatiť odvody ??
Nič sa za posledných pár mesiacov nezmenilo, platí to, čo naposledy.