chcela by som veľmi pekne poprosiť, ak by mi vedel niekto poradiť, ako získam maximálnu materskú, som zamestnaná od 1,februára 2018, zistila som, že som tehotná, cca 7 týždeň, takže podmienku poistenia 270 dní splním, ale ako si materskú zvýšiť, kedže zarábam min. mzdu? Dakujem
Mozes 90 dni pred nastupom na MD uzatvorit novu pracovnu zmluvu, max sa rata z cca 1830 eur...mozes sa pripadne dohodnut s terajsim zam, alebo nejaky tvoj znamy, aby ti dal takuto zmluvu a budes si sama platit odvody...len musis ratat ze ta to vyjde cca 3000 eur...myslim ze budes mat narok aj z tejto prace a bude stacit uzatvorit novu zmluvu o tento prijem menej, ale radsej si to zisti na SP
@motovidlo83 ale pred nastupom na matersku musi povodnu terajsiy zmluvu zrusit
@deydy Bud navýšiť hrubú mzdu u terajšieho zamestnavatela-tvoj VZ pre MD bude hruby príjem za obdobie od 1.2.2018-do konca mesiaca predchádzajúceho nastupu na MD, pripadne ako ti tu uz bolo poradene zmenit zamestnavatela a mat u neho aspoň 90dni bez PN a OCR na max.VZ. Samozrejme musi byt najskôr splnená hlavná podmienka naroku na MD, ktorú splnis 28.10.2018 ak si pred týmto PP nemala ine NP.
@deydy môžeš ostať pracovať u svojho zamestnávateľa a ak máš známeho, ktorý tá zamestná napr. na dohodu s tým, že tvoj plat bude 1800 (odvody by si si musela platiť sama čo je nejakých 3400 € za tých 90 dni čo potrebuješ). Predošlý prác. pomer by si ale musela skončiť (napr. mesiac pred uplynutím 90 dni, ktoré máš odrobiť na dohodu) aby sa ti materská nespriemerovala a ostala by si už len na tu dohodu aby sa ti mohlo rátať posledné zamestnanie.
Ahoj ja som to urobila tak ze som ukoncila pracovny pomer dohodou u mojho zamestnavstela a o tyzden som sa zamestnala u znameho ktory mi dal plat 1700 euro, na 90 dni, ja som si dala az 93 dni lebo mi to tak vychadza z vikendom...potom idem na pn, na pn budem cca 3 tyzdne a potom mi uz zacina materska...kazdy mesiac platim odvody cca 1050 euro...
@evittam ja riesim podobne, nejaka majka tusim mi tu poradila tak, ze ked mam nastup na MD cca 15.1, staci sa zamestnat u ineho zamestnavatela napr za 1800eur od 1.10, na min 90 dni bez pn, a sucasny prac pomer zrusit napr k 31.12 a potom si ziadat matersku len od toho zamestnavatela, kde budem od 1.10... podla teba to tak nie je?
@elizita ja to tak tiez robim. Dokonca mam naraz 3 dohody a jeden pracovny pomer na dobu neurcitu. Aby som aj z tych dohod nazbierala tych povinnych 270 dni nemocenskeho poistenia....lebo sa to scitava a vobec to nemusi byt 270 dni, ale to ti na socialke malokto povie a malokto o tom vobec vie. Posledna dohoda mi konci tusim 15.augusta a nastup na matersku mam 30.augusta, kedy uz budem mat vsetky dohody ukoncene a bude trvat len ten hlavny pracovny pomer. Je to vsetko overene na socialke. Na odvody som dala cca 3400 euro....tak to musi vyjst 😀 ale aj par kamosiek to tak urobilo, takze to je uz aj potvrdene....oni uz na materskej su.
@deydy zmeniť zamestnávateľa s lepšou mzdou a odrobiť u neho minimalne 90 dní. Dobrovoľné poistenie a pod veci už nestihnes.