Ako získať materskú?

mimusina
28. sep 2022

Ahojte mamičky,
prosím viete mi poradiť?
Momentálne som na RD, plánujeme druhé bábätko, žiaľ pracovný pomer mi počas materskej skončil.
Čiže ak by som bola tehotná nemala by som nárok na nič. Otázka znie: ako získať vyšší rodičovský príspevok? Do práce ísť nemôžem nakoľko nemá mi kto strážiť dieťa, čiže platiť si nemocenské - koľko a kedy začať? Ďakujem snáď som to napísala zrozumiteľne 🙈

lucka_ke
28. sep 2022

potrebuješ mať 270 dní nemocenského poistenia pred pôrodom - môže to byť z dohody, pracovného pomeru alebo dobrovoľného poistenia... aj muž môže ísť na materskú a potom poberať vyšší RP

petamich
28. sep 2022

kedy ti skoncil pracovny pomer? mas za posledne dva roky aspon nejake dni nemocenskeho poistenia (aj pocas rodicovskej sa napocitavaju ak bol PP) a teda mozes si platit dobrovolne nemocenske poistenie a potrebujes nazbierat 270 dni - ak chces ziskat matersku tak ku dnu porodu ak aj tehotenske tak k 13 tyzdnu tehotenstva, pozor pri oboch plati, ze poistenie musi byt aktivne v case vzniku naroku alebo ochranna lehota, cize nestaci len nazbierat 270 dni

alenah31
28. sep 2022

@mimusina priamo k otázke - nedá sa platiť len nemocenské. Už si musíš dobrovoľne platiť len kompletný balík poistenia, ktorý si vyberieš. Mesačná výška odvodov závisí od toho z akého vym. základu si chceš odvody platiť. Minimum je cca 188€/mesačne a potrebuješ aspoň 270 dní NP ku dňu pôrodu za posledné 2 roky, aby ti nárok na materské vznikol. Ak chceš aj tehotenské - tu treba mať túto podmienku splnenú k 13tt...a zároveň mať splnenú druhú podmienku - byť v OL alebo mať toto NP aktívne.

xena0
28. sep 2022

Nedalo by sa to tak ako píše vyššie aby šiel na MD manžel a tiež poberal vyšší rodičovský?