Ako vyriešiť, aby nás druhé tehotenstvo finančne nebolelo?

25. okt 2022

Baby, dnes som zistila že som tehotná. Syn má 14 mesiacov, druhé sme este neplánovali ale zadarilo sa. 🙈
Prosím poraďte čo by sme mali robiť, nakoľko ja som na RD so synom, ale pracovný pomer mi už skončil. Čiže žiaľ nebudem mať nárok na materskú s druhým bábom. Ako to vyriešiť aby nás to až tak finančne nebolelo? Bojím sa ako to zvládneme… podľa poslednej MS by som mala mať termín pôrodu koncom júna 2023. Do augusta 2024 by som mohla poberať este vyšší rodičák na prvého syna. Ale zároveň do mája 2023 mám este nárok na vyčerpanie podpory (vyšla by mi viac ako rodičák, čiže chcela by som si ju vyčerpať).
Povôdne sme mali v pláne že v máji 2023 pôjde manžel na materskú s prvým synom a ja si vyčerpam podporu a budeme obaja so synom doma. Len teraz keď mi vychádza pôrod na jún 2023, mohla by som byť od mája čerpať podporu? Asi nie však 🙈ako to teda spraviť tak aby dobre bolo?

ukulela
25. okt 2022

nevysla by ti matersska, ani keby si sa na par tyzdnov/mesiacov zamestnala? s podporou neporadi, no ak nebudes mat matersku, nech s druhym dietatom nastupi cim skor na MD muz - mozno nemusi na celeho pol roka - a potom nech sa rodicak napise na neho, bude mat narok na vyssi rodicak.

autor
25. okt 2022

@ukulela nevyšla by mi, PP mi skončil v máji 2021, tesne pred nástupom na MD 😩 a keď manžel bude na MD potom s mladším, aký budem mať ja status nevieš? Budem si musieť niečo platiť?

queen_mary
25. okt 2022

A nevychadza ti retazova materska? Ci?

autor
25. okt 2022

@queen_mary nevychádza, pretože pracovný pomer mi už netrvá

melanta
25. okt 2022

@queen_mary ona síce pôjde z RD na MD, ale keďže jej už pracovný pomer netrvá, tak nebude mať nárok na materské.

login1234
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
login1234
25. okt 2022

Nechces si zacat skor čerpať podporu? Aby si aspoň to stihla vyuzit

autor
25. okt 2022

@login1234 rozmýšľam aj o tom.. fakt neviem čo robiť 🙈 len ak by som teraz išla na podporu tak by som rodičak musela prepísať na manžela, to by dostal ten nižší. A potom ak by chcel ísť so synom na MD tak ktovie či by sa to dalo, keď by už predtým na jeho poberal ten nižší rodičák?

@zalka prosím ťa nevieš v tomto poradiť?

zalka
25. okt 2022

správne uvažuješ .. mng. by už MD nedostal lebo syna prevzal do starostlivosti a poberal rodičák

Kedy ti skončil PP? dátum

autor
25. okt 2022

@zalka 31.5.2021 mi skončil PP
Fakt normálne hlavolam ako to teraz spraviť. Ak vidíš v našej situácii nejakú fajn možnosť, prosím, prosím, sem s ňou. 🙂

zalka
25. okt 2022

no MD ťažko už, trebalo by ti nakombinovať pár súbezných PP a dohôd aby ti nárok vznikol .. v ktorom si týždni?

ukulela
25. okt 2022

podporu za nejakych podmienok nemusis cerpat cely cas, ale si ju mozes dat aj vyplatit (fakt neviem, ako je presne, ale aj tu sa to pred casom pisalo - dohladaj si to a prerataj, co ti vyjde najlepsie ...)
muz vie cerpat materske a aj pracovat? ci pocas MD bude aj fyzicky doma bez prijmu?
musite to asi naplanovat tak, aby vycerpal MD na obe deti a potom na neho vyssi rodicak. ty zrejme doma )ako osoba starajuca sa o dieta???? pripadne si asi platit zdravotku???

autor
25. okt 2022

@zalka no to viem že získať MD by bol teraz nadľudský výkon 😩 s tým už ani nejak nerátame..
Este som nebola u lekára ale podľa MS by som mala byť v 5tom týždni
A ak by som sa napr išla evidovať na úrad práce niekedy v 8mom mesiaci? Museli by ma evidovať s takým bruchom keď už každému bude jasné že zamestnanie u mňa už nehrozí? A ak by aj áno a keď potom porodím tak ma automaticky vyradia z evidencie a stopnú podporu?

zalka
25. okt 2022

stále sa dá stihnúť ... jeden hlavný PP čo najskôr trvanie do pôrodu... a jedna dohoda na cca 80 dní ... tiež čím skôr ju poriešiť
a MD budeš mať ..

autor
25. okt 2022

@ukulela áno po 3 mesiacoch čerpania podpory sa dá požiadať o vyplatenie zvyšku, vyplatia 50%. Mne by ale viac vyhovovalo poberať celých 6 mesiacov (v prípade že by sme to naplánovali tak, že počas toho by manžel poberal MD), aby som si nemusela platiť zdravotku ako dobrovoľne nezamestnaná

autor
25. okt 2022

@zalka viem že by sa to asi dalo takto nakombinovať a stihnúť, ale nemám nikoho z rodiny ani známych podnikateľov, kde by som sa tak zamestnala.
Reálny plný PP nepripadá do úvahy, musím sa starať o syna.
Takže táto možnosť je pre nás passé, skôr rozmýšľam ako to načasovať s tou podporou a manželovou MD.

zalka
25. okt 2022

teoreticky by si mohla ísť na podporu a muž na MD ako ste si naplánovali,
cca apríl, máj 2023, dátumom pôrodu ťa z UP vyradia .. minimálne na pár týždnov kým ti neskončí šestonedelie odhadujem .. a potom by ťa teoreticky mohli zase zaevidovať na UP, a dočerpeš podporu .. skús sa na toto spýtať na UP kedy by ťa mohli evidovať späť.

autor
25. okt 2022

@zalka ďakujem, skúsim vyzistiť na UP.
A manžel by mohol byť na MD so starším a potom hneď na to ísť na MD s mladším, či by musel nejaké dni odrobiť aby mal nárok aj na druhu MD?

zalka
25. okt 2022

mohol by prejsť rovno, netreba pracovať ...

autor
25. okt 2022

@zalka super.. a počas jeho MD s mladším dieťaťom budem musieť byť ja dobrovoľne nezamestnaná a platiť si zdravotné poistenie alebo budem môcť byť vedená ako poistenec štátu zato že sa starám o staršieho syna?

zalka
25. okt 2022

ak staršie dieťa nebude v škôlke tak môžeš byť poistená že sa o neho staráš ale RD nebudeš poberať ..

autor
26. okt 2022

@zalka áno áno viem že MD a RD sa nedá poberať súbežne ani na rozličné deti.. 🙂
Ale este mi napadli dve otázky, sľubujem že posledné 😀
1. Ak by som pár mesiacov pred pôrodom začala čerpať podporu (musím stihnúť do 31.5.2023, keďže 31.5.2021 mi skončil PP),tak ak si budem chcieť po pôrode dočerpať zvyšnú podporu, nebude problém že to bude už viac ako 2 roky od skončenia PP?
2. Ak manžel po materskej s mladším dieťaťom požiada o rodičák (dostane vyšší), ale s mladším zostanem doma ja, môžem byť v ZP vedená ako osoba starajúca sa o dieťa, aj keď rodičák na nebo bude poberať manžel? Zaujíma ma to obdobie keď starší už bude mať 3 roky a nastúpi do škôlky, mladšie dieťa bude mať v tom čase rok.

zalka
26. okt 2022

1. nie nebude problém
2. toto nie, budeš musieť sa evidovať na UP ..

autor
26. okt 2022

@zalka vďaka za všetky odpovede 🙂

autor
29. okt 2022

@zalka ahoj prosím ťa trochu mi vŕta v hlave to ako si mi poradila sa este do porodu zamestnať na hlavný PP + dohodu, že takto by som este stihla mať nárok na MD.
Mohol by byť ten PP aj dohoda u toho istého zamestnávateľa alebo to musia byť dve firmy?
A ako sa z dohody rátajú dni nemocenského poistenia? Ak by to napr bolo upratovanie prevádzky na 6h/týždeň?

zalka
29. okt 2022

musí ísť o pravidelný príjem ... vtedy áno môže byť 6h týžden upratovanie ... trvanie 2-3 mesiace max. 89 dní , potom ukončiť dohodu
a v súbehu aj hlavné zamestnanie ...

teoreticky to môže byť jeden zamestnávateľ .. ak tie pozície sú úplne rozdielne že napríklad administratívna sila, a potom večer upratovanie ... alebo cez víkend

autor
29. okt 2022

@zalka rozumiem, to by možno šlo.. a ten hlavný PP musí byť na 100% či môže to byť aj čiastočný, 50% úväzok?

zalka
29. okt 2022

môže byť aj nižší úväzok ...