Ako vypýtať výživné od mamy, ak s ňou už nebývam ?

1. feb 2020

Dobrý večer,
som študentkou VŠ, popri škole brigádujem ako sa dá. Všetko si hradím zo svojich peňazí zo spomínaných brigád (nájom v mieste školy, strava, hygiena, doprava...). Minuly rok som cez víkendy chodievala väčšinou k priateľovi, ale väčšinou som aspoň raz do týždňa spala doma. Avšak situácia sa zmenila - mám rozvedených rodičov (už dlho), no pred rokom si mama domov nasťahovala priateľa. (S ktorým sme si nesadli..) Teraz sú obaja nezamestnaní. Mama dostáva na mňa a mladšiu sestru (ktorá je ešte na strednej, takze býva doma) alimenty od tata. Neprispieva síce úplne pravidelne, keďže pracuje mimo SR, ale prispieva. Teraz už doma nespávam takmer vôbec, som buď v škole na byte, alebo u priateľa. Domov sa zastavím len pozrieť mamu. Z tých peňazí od otca však nemám nič, tak som rozmýšľala, či existuje nejaký spôsob, ako by som mohla dostavať výživné na mňa priamo ja, aby to nešlo cez mamu.. je mi to z časti aj hlúpe, keďže je mama teraz nezamestnaná, ale predsalen si myslím, že sú to peniaze na mňa a pre mňa, a ja sa naozaj snažím brigádovať čo najviac, ale sú chvíle, kedy mi to nevychádza (teraz mám dosť lekárov a podobne a tam mi idu ďalšie peniaze..) za pripadne rady ďakujem.

draik
1. feb 2020

Od Vašej plnoletosti mal otec posielať výživné priamo Vám, upozornite ho na to. Zmena súdneho rozhodnutia sa nevyžaduje. Môžte žiadať výživné aj od matky

pieksamaki
1. feb 2020

Vyzivne od otca patri tebe....urcite zabojuj....takto nemas ani istotu ci ti mama neklame....ohladne vyske vyzivneho a pod.

vvveron
1. feb 2020

ako pisu vyssie, staci povedat otcovi, aby posielal peniaze tebe...

deti95060810
1. feb 2020

peniaze pre teba od tvojho otca užíva maminka s priateľom...na pekne...
ja by som napísala otcovi nech zmení adresáta....

h2
1. feb 2020

Presne, ako Ti už písali. Aj môj muž má dospelé dcéry, od ich 18-tky posiela výživné priamo im. Oni to potom síce dávajú mame, lebo s ňou žijú, ale to už je na nich a na ich mame, muž to proste posiela im. Napíš otcovi, asi len o tom nevie, že to má posielať Tebe.

janickadr
1. feb 2020

Hned prvu radu pod tvojim prispevkom mas od pravnika, tak sa jej drz...

autor
1. feb 2020

Ďakujem za rady 🙂

domina_153
27. aug 2024

Dobrý večer ,chcela by som sa opýtať mám 16 rokov žijem s priateľom a jeho mamou mám nárok na výživné od mojej matky ?

luliu
27. aug 2024

@domina_153 v 16 máš bývať doma, nie u priateľa. Nie si plnoletá, takže výživné ti nepatrí do rúk