Dobrý deň/Ahojte,
Potrebujem poradiť, ako sa vypočíta denný vymeriavací základ na materskú. Viem, že materská je 75% denného vymeriavacieho základu za predchádzajúci kalendárny rok. DVZ sa vypočíta z hrubého príjmu za 2018 a počtu kalendárnych dní rozhodujúceho obdobia.
Moja otázka: Z rozhodujúceho obdobia sa vylúčia dni, za ktoré sa poistné neplatí, teda PN a OČR?
Teda výpocet má byť: výška hrubej mzdy za rok 2018 deleno 365 dní krát 0,75?
Alebo: výška hrubej mzdy za rok 2018 deleno 331 dní (ak som bola PN 34 dní v 2018) krát 0,75?
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď 🙂
Pn su vylucene doby, nerataju sa... Plati ten druhy vypocet..
Neviem síce poradiť, ale zaujalo ma to s tou PN... keď má lekárka vypisovala na rizikové, tak som sa bola pýtať v sociálnej poisťovni či sa mi tie dni keď budem na PN budú rátať do tých 270 dní ktoré musím mať odrobené pred pôrodom aby som mala nárok na materskú. Pani v SP mi povedala, že pokiaľ som v pracovnom pomere, tak sa mi tie dni rátajú. Ako to teda naozaj je?
nie z hrubej mzdy, ale v vymeriavacieho zakladu na nemocenske poistenie.
@ikonica ahoj možem tiež poprosiť o radu?
Z čoho bude mne vypočítaný vymeriavací základ? Do konca tohto mesiaca som na rodičaku (dieťa dovršilo 3 roky), popri tom som 2 roky pracovala na dohodu (vyplaty však neboli velke) , od 1.11. nastupujem na TPP. Bude sa mi VZ počítať zo mzdy za november a december 2021, či aj z dohody? Na materskú by som mala nastúpiť v maji 2022.
Vopred dakujem za odpoved
Pripajam sa aj mna by to zaujimalo 🙂