Dobry den chcem sa spytat, pracovala som v rakusku a (pracovny pomer stale trva) bola som tam aj na rizikovom tehotenstve ale zijem na SVK, a nemam ziaden pobyt v rakusku ani moj manzel nema. Wochengeld mi vyplacali do 12 tt od narodenia lebo som bola cisarskym.
Viem, že mam narok na rozdiel medzi rakuskym a slovenskym pradavko, ktory sa vypláca po roku, chcem sa ale spytat ci ma s tym niekto skusenosti, a aky formular treba vyplnit pretoze som bola aj osobne vo WGKK a oznamili mi ze nemam na nic narok a nemali zaujem so mnou komunikovat. Nemcinu neovladam uplne najlepsie ale dohovorim sa.
Dobry dakujem za odpoved ale mne sa jedna o rodičovský prispevok ktory je u nas okolo 200 eur viem ze mam narok na diferencalung medzi nasim sk a ich . Ktory by mi nebol vyplacany mesacne ale az neskor. V nemcine sa to vola Kinderbetreuungsgeld dakujem neviete mi poradit? Ako si mam tenro prispevok vybavit?
A este sa chcem opytat do kedy treba vybavit vsetky tieto papiere ?
@333mima333 aby ti uznali rodicovsky,najskor musis vybavit pridavky a potom poziadat SVA o rodicovsky.
K ziadosti na SVA potom zasles potvrdenie o schvaleni pridavkov, rodny list, potvrdenie o spolocnom pobyte,potvrdenie o prehliadkach dietata,tehotensku knizku prefotenu....a kopec dalsich veci.
A vsetky tieto papiere treba vybavit do pol roka po narodeni?
uz som z toho zufala lebo kazdy mi hovori nieco ine, ze bud nemam narok lebo tam nemam ziaden pobyt alebo ze mam narok len na diferencalung
A este sa chcem opytat na ktory finanzamt to treba odniest zevraj ich je viac. vybavujem to pre sestru a uz je zufala. Velmi pekne dakujem
mamulka211 prosim vas mohli by ste mi este s týmto poradit dakujem
@mamulka211 prosim vas mohli by ste mi ešte s týmto poradit.neviem ba koho by som sa mohla obratit dakujem vam velmi pekne
@333mima333 na ten finanzamt kde je dotyčný alebo dotyčná zahladený.
@333mima333 nárok určite máš, ale je to s nimi na dlhé lakte. Treba zaslať tie tlačiva E401, E411, antrag, dokladovať prehliadky od gynekológa, prehliadky dieťaťa, rodný list dieťaťa a ostatne si vyžiadajú čo budú potrebovať. Hlavne je podať ten antrag, aby vás začali riešiť. A hlavne ich treba stále bombardovať telefonicky, aby si pohli. Trvá to dlho lebo si to so slovenskými úradmi kontrolujú 2 krát.
Skuste sa prihlasit na fb do skupiny Ako si vybavim wochengeld.
Dakujem velmi pekne
Po novom by svk upsvar nemal vyplnat "prazdne" e401 a11, ale mal by tam byt uz stempel z at - ze si to vlastne at ziada... Lebo ludia vsakovak podvadzali... Cize kontaktovat finanza. A bud vam daju orazene tlaciva al si to sami vyziadaju 🙂
A stale bombardovat, to je fakt 🙂
Dakujem
Ako dlho trva vybavenie detskych pridavkov.A na ktorom danovom urade si to msm dat potvrdit?Patrim pod Burgenland.Dakujem.
formulare,ziadost si najdes,stiahnes a dobre rady su na FB stranke ,,,ako si vybavim wochengeld a matersku,,,konkretne su tam baby,ktore radia aj pomozu vybavit Janka Bilikova a dalsie 🙂
Dakujem pekne bozskypalo.
Na vybavenie detskych pridavkov treba nasledovne (a dobre nervy):, tlaciva sa odovzdavaju na Finanzamte (podla bydliska alebo miesta prace)
- vyplnit Antrag auf Gewährung einer Ausgleichzahlung (formular bude na nete alebo ho daju na Finanzamte - treba ho vyplnit za kazdy rok zvlast, ak clovek ziada o pridavky spatne (max 5 rokov)
- vyplnit E411(potvrdenie o vyske pridavkov z domovskej krajiny) a odovzdat na Finanzamte - oni ho poslu na sk. Finanzamt nechce potvrdit razitkom E411 pre sk urady a USVAR na sk nechce prijat a potvrdit E411 bez rakúskeho razitka
- potvrdenie o navsteve skolky (original + preklad - staci vlastny)
- rodny list dietata - kopia + preklad
- vytlacene vyplatne pasky po mesiacoch - ak uz clovek nepracuje v at, inak staci potvrdenie od zamestnavatela
- ak su pridavky cez zamestnaného manzela - sobasny list - kopia + preklad
- manzelia by mali byt prihlaseni na spolocne bydlisko - overuju si to (vraj)
@majkeel dakujem pekne za informacie.
Na finanzamt treba zaslat vyplnene tlacivo Familienbeilhilfe s prelozenym rodnym listom,vyplnenymi formularmi E411 a E401 a prac.zmluvu.