Ako vybaviť predĺženú rodičovskú dovolenku zo zdravotných dôvodov dieťaťa?

tototutuna
28. jan 2022

Zdravím mamičky, ma niektorá z Vás skúsenosť z predlžením rodičovskéj dovolenky?
Viem iba to že žiadosť o posúdenie zdravotného stavu na účely štátnych sociálnych dávok sa podáva na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Súčasťou tlačiva je aj lekársky nález, ktorý vyplní detská lekárka a aj správa od odborného lekára -nie staršia ako pol roka.
Bolo mi povedané, že žiadosť sa podáva po dovŕšení 3 rokov veku dieťaťa. Čo mi príde nereálne, keďže je potrebné zamestnávateľovi zaslať oznámenie aspoň mesiac vopred o predĺženii rodičovskej dovolenky.
Poraďte mi, prosím, podľa vašich skúseností 🙂

nikpa
28. jan 2022

@tototutuna všetko čo si napísala je správne, akurát treba mať pokiaľ to ide správy od viacerých odborných lekárov a žiadosť si na Upsvar podaj minimálne 2 mesiace pred koncom rodičovského, žiadne že keď ti skonči, na úrade majú 30 dní na posúdenie a aj to nezvyknú dodržať. Podávala som predĺženie dvakrát.

adka13
28. jan 2022

Ahoj, viac-menej vieš všetko - žiadosť na úrad práce, žiadosť vypisuje pediater na základe správ od odborníkov, správy od odborníkov nie staršie ako 6mes, ideálne je, aby tam bola napísaná dg a že odporúčajú predĺžený RP na základe zdravotného stavu. Odovzdáva sa to do 3r, mesiac-dva pred 3r. Ak ťa niečo zaujíma, spýtaj sa. Držím palce

horalka1986
29. jan 2022

Papier znesie
Podat treba 2 mesiace pred aby si mala aspon sancu ze to stihnu. Precitaj si tento blog. Ja som isla presne podla Lucky. http://www.predcasniatko.sk/predlzeny-rodicovsk...

tototutuna
autor
29. jan 2022

Ďakujem, maminky za rýchle aj obsiahle odpovede. Dostala som ešte viacej užitočných informácií ako som chcela. Ste super 🙂
PS: ten link je TOP pomôcka 🙂

luciatisajova
19. sep 2022

@adka13 Ahoj mozem sa aj ja opytat? Hladala som v diskusiach ale nic take som nenasla :( Chcem si tiez vybavit predlzeny RD zo zdravotnych dovodov ale ide o to,ze momentalne cerpam podporu a tieto dve davky sa nemozu brat sucastne a neviem kedy mam o to poziadat. Moja mala mala 3roky v aprili a do konca oktobra mam narok na podporu,cize este v novembri dostanem poslednu davku ale kedze vsade citam,ze to trva aj dva mesiace tak netusim kedy to podat a na urade mi zas povedali,ze mam to riesit az v novembri aby som nemusela vracat podporu.

adka13
20. sep 2022

@luciatisajova ahoj, vieš to správne, nesmú sa brať súčasne, kvôli tomu som aj vracala časť podpory, keď sa to prelinalo s rp. Ja na tvojom mieste by som si o to požiadala s dátumom po skončení podpory, môže schvaľovanie trvať mesiac -dva, ale oni ti to od toho datumu doplatia, ak ti to schvália. Hlavne ti to nesmú doplatiť polroka dozadu.. prinajhoršom to potom vrátiš, ak sa náhodou stane, s úradmi je to ťažko.. držím palce

beruska2015
12. nov 2022

Dobrý večer žienky,je tu niekto,kto žiadal predĺžený rodičovský na astmu-ciastocne kontrolovanú+opakovane zápaly uši,hornych a dolných dýchacích ciest?je vôbec šanca,že to schvália?dakujem

lessi_ressi
27. mar 2023

@beruska2015 Dobrý deň, ako ste dopadli ? potrebovala by som to riešiť z rovnakých dôvodov. Bola vaša žiadosť posúdená kladne? schválili Vám? Ďakujem.

beruska2015
27. mar 2023

@lessi_ressi dobry den,na druhý krát konecne schvalili

lessi_ressi
29. mar 2023

@beruska2015 ďakujem za spätnú väzbu, tak.mozem čakať prieťahy🙈 Vám to prosím ako dlho trvalo? Predpokladám, že ste dávali odvolanie a cca 2-3mesiace? ĎAKUJEM ☺️

beruska2015
29. mar 2023

@lessi_ressi keď som podala prvu žiadosť a prišlo zamietnutie,odvolala som sa a aj to zamietli, následne o pár týždňov som podala novú žiadosť,vraveli že to bude dlhšie trvať že majú toho veľa ale do 3 týždňov prišlo schválenie. Keďže začal mať malý iné problémy dala som tam iné papiere a na tie čo prvý krát neschválili som už teda nedávala a vo vyjadrení prišlo že som nedoručila nové skutočnosti k diagnózam ktoré som uviedla v prvej žiadosti (ale na čo,keď tam písali,že na to mi to neschvália) ale na novú dg uznali...kocurkovo

lessi_ressi
30. mar 2023

@beruska2015 och joj. Ďakujem veľmi pekne. Uvidíme, čo s nami bude. Na jednej strane je človek rád, že nemá dieťa s vážnejšou diagnózou ....na strane druhej, človek nemôže vykonávať svoju prácu...a odviesť nejaký vykon

beruska2015
30. mar 2023

@lessi_ressi k prvej žiadosti mi odpísali,že je mojou rodičovskom povinnosťou podávať dieťaťu lieky a zároveň pripravovať stravu,keďže mi poisťovňa prepláca bezlepkové múky a chleba. To,že keď dostane záchvat v škôlke nikoho nezaujímalo, v škôlke vydrzal Max 5 dni v mesiaci