Ako vybaviť materský príspevok,kde a aké doklady potrebujem?

cervena_ciapocka
7. jún 2011

Nemám nárok na vyplatenie materského príspevku, ale zaujíma ma ako postupovať. Lekárka mi dá to potvrdenie (žiadosť). Aj napriek tomu, že nemám nárok musím ísť s tým papierom k poslednému zamestnávateľovi (už skoro rok nepracujem)? Alebo stačí rovno na sociálnu poisťovňu? A do kedy je to potrebné urobiť?

gapa
14. jún 2011

@cervena_ciapocka
ak vieš, že nárok na materské mať nebudeš, tak zájdi na úrad práce odbor soc.vecí a rodiny. Zober si od nich tlačivo žiadosť o rodič.príspevok a spýtaj sa, či v tvojom prípade (zober si možno doklad o ukončení prac.pomeru, príp. evidencii na up) budú chcieť doklad zo soc.poistovne o tom, že nárok na materské nemáš. Ak ho budú potrebovať, hned si zober k tomu tlačivo, vypln a podíš ho a podaj ho na soc.poistovnu spolu so žiadosťou o materksé. Ušetríš si jednu cestu. Spýtaj sa, či nebude treba aj napr. od manžela nejaké potvrdenie,či niečo iné.

cervena_ciapocka
autor
14. jún 2011

@gapa bola som s kópiou tej žiadosti o materské na úrade práce, tam kde sa pravidelne hlásim. Pracovníčka mi povedala, že keďže nemám nárok na materské tak nemusím už nikam chodiť, ani na soc. posist. A že o ten rodičovský si potom požiadam opäť u nich na úrade práce po narodení dieťaťa.