Ahojte, chcem sa spýtať, či má niekto podobnú skúsenosť:
Manžel plánuje nastúpiť na materskú dovolenku so starším dieťaťom, zatiaľ čo ja budem na materskej s bábätkom. Z rôznych dôvodov si však nechce vyčerpať celých 26 týždňov, čo mu ešte zostáva. V preklade, chce kratšiu materskú s tým, že ten zvyšok mu "prepadne" (nikdy nevyčerpá aj keď naše prvé dieťa nebude mať ešte 3 roky) a znova nastúpi do práce.
Ako postupovať v tomto prípade? Na tlačive so žiadosťou o materské nie je možnosť dopredu nahlásiť dokedy si ju chce čerpať... Ďakujem za rady
Priateľ dal dvojriadkovú žiadosť o odňatie materského k určitému dátumu (žiadne špeciálne tlačivo nepoužil). Pozor na to, že zamestnávateľovi treba návrat oznámiť aspoň 30 dní pred nástupom.
@petamich Ďakujem za radu. Myslela som, že to DO pre otcovskú je už spätne to, čo už bolo poskytnuté. Teda tie dva týždne po narodení, čo si už vybral. Pôjde sa spýtať na HR, ale bojím sa, že aj tam v tom budú mať hokej.. 🙂 Dáva to zmysel, aby tam bola taká možnosť napísať dokedy si ju chce vybrať.
@sami19 síce sa v žiadosti o materské uvádza dátum ukončenia predpokladaný odporúčam dat informáciu aj do socialky písomne. Manžel tak bol len 2 mesiace v lete nakoľko potom už dcérka išla do škôlky takže dlhšie nevyužil a napriek tomu ze z jeho práce dolozili všetko v poriadku po jeho návrate tak socialka poslala materskú aj ďalší mesiac čiže sme museli vrátiť peniaze. a ja mam opletacky doziadat sa naspäť rodičovského.
@sami19 to "do" čo ti označili vyššie je časť zamestnávateľa, čiže môže mu aj tam uviesť zamestnávateľ,že mu poskytuje len na také obdobie, môže aj sám k dátumu od uviesť dopísaní do (dopísať so svojím podpisom) alebo môže požiadať s tým,že sa mu prizna nárok a keď bude chcieť ukončiť, napíše na SP žiadosť,že žiada o odňatie k dátumu ...
Ahojte trošku pomimo otázka ale viete mi prosím poradiť ? Som tehotná a nastupujem na materskú 2.3. môže k tomu dátumu nastúpiť aj manžel na materskú so starším dieťaťom alebo manžel môže nastúpiť až keď ja porodim ? Ďakujem
@miriamkitty on nastupuje na rodičovskú s iným dieťaťom, môže si sám zvoliť dátum aký mu vyhovuje,ale ty za to obdobie nemôžeš poberať rodičovský. Keďže otec poberá materské 26/28 týždňov, zväčša nastupujú na rodičovskú v čase pôrodu ženy, keďže potom sú doma cca rovnakú dobu.
Môže si najprv vyčerpať dva týždne otcovske na bábätko a potom hneď nastúpiť na rodičovskú so starším dieťaťom
@miriamkitty Myslím, že môže. Jediná podmienka je, aby si ty nebrala rodičák. čiže keď máš materskú, on môže ísť tiež, lebo nepoberáš rodičák. tie dva týždne po pôrode mu neprepadnú. Vyberie si ich neskôr ak bude chcieť ísť na materskú znova s druhým.
@sami19 ďakujem 🍀