Mamičky, máme 4 mesačne bábätko a v októbri čakáme ďalší prírastok. Chceli by sme využiť možnosť, aby aj otecko išiel na materskú. Máte s tým osobné skúsenosti? Dočítala som sa, že otecko môže ísť materskú len vtedy keď nebudeme poberať rodičovský takže to vychádza len vtedy keď ja budem na Materskej s malým.babatkom. chcela by som aby manžel naďalej pracoval, lebo chodí do práce iba od obeda ako učiteľ v ZUŠ, ale ako to papierovo urobiť aby mal aj výplatu aj materskú?
@veronikaszabova ďakujem, neviem sa veľmi pohybovať na konikovi tak preto som to riešila takto
Ja mam dve dcéry po sebe v roku 2016,2017 na obe som poberala materskú po mojej materskej nastúpil muž na materskú s tým ze súčasne nemôžeš poberať aj rodičovský aj materskú...ja som dala v práci výpoveď pretože som sa do nej už nechcela vrátiť poberala som podporu v nezamestnanosti muž bol na materskej a popri tom pracoval na živnosť...pozor ak chceš aby manžel pracoval tak nemôže vykonávať tu istú funkciu v práci ako doteraz a dokonca teraz sa tie podmienky menili a vraj ma prísť aj úplne zrušenie otca na materskej
@zuzada29 dobry den, manzel je teraz na materskej s ročnou dcerou a pracuje popri tom..avšak musi uzatvoriť novu zmluvu alebo dohodu, nesmie byt na plny uvazok inak mu to neschvalia.kazdu ziadost posudzujú individualne..takisto musi mat na novej zmluve inu prac.cinnost, nesmie byt to iste co robil predtym, a mat znížený uvazok alebo prácu z domu..ak sa to dá samozrejme..môj pracuje v kancelarii, na novej zmluve ma ze polovicu prac.tyzdna odrobi v robote a polovicu z domu..takto nam to priznali. Treba sa dohodnut so zamestnavatelom..a ano ked bude poberat on materske, vy nemate narok na rodičák za to dieta, od tohto roka vsak plati ze mozte poberat kazdy na ine dieta.
Veru je to buzeracia zo strany SP , aby sa clovek triasol ci dostane to na co ma narok..ci natrafi na pracovnicku ktora ma dobru alebo zlu naladu, aby mu to uznali, lebo vela chlapom neuznali a to robili este menej do tyzdna ako moj muz. a este som zabudla ze na novej zmluve musi mat mensi plat, toto ich dost zaujima..a niektori cakaju na rozhodnutie aj dva mesiace, nam rozhodli do mesiaca, ale muz rovno doniesol aj kopie novej a starej zmluvy, lebo oni by si to aj tak vyziadali, a zbytocne by sa to natahovalo, ja som bola bez rodicaku, on s nizsim prijmom...tak vela stastia vsetkym, vyuzite to kym to nezrusia uplne 😁
Ahojte, chcela by som k tejto teme pridat specificku otazku, kedze som sa v diskusiach nedocitala: manzel pojde od februara na MD, do konca januara je na plny uvazok. Od februara by sa dal na dohodu u toho isteho zamestnavatela, a prerusim RP a prevzatie starostlivosti dame datum napr. 3.2. Kedy je najlepsie aby mal zaciatok datumu dohody? Zamestnavatel nevie poradit- 1., 2., alebo radsej neskor v mesiaci? A este sa spytam: stava sa, ze SP robi kontrolu pracoviska aj pri dohodaroch? Dakujem vopred za rady a skusenosti.
@chevalbleu2 keď prerušite RP k 3.2., dostaneš ešte za február celý rodičovský. Keď k 1.2., tak už nedostanes. To je tak všetko, čo k tejto téme viem. Podľa mňa čo sa týka muža, je to jedno, ktorý presne deň to dohodne. Hlavne nech ma odvody pokryté, ale to bude mať
Podľa mna môže mať dohodu aj od prvého, aspoň nebude mať dieru medzi poisteniami, ale pozor nemôže mať dohodu na ten istý druh prác a najlepšie homeoffice alebo skrátený úväzok ale to asi viete. Vy by ste si potom mala platit odvody do zdravotky pokiaľ si dobre pamätám. SP kedysi zvykla robiť kontroly ale teraz v čase pandémie asi nechodia..
@bolcari dohoda je myslim len 10h/tyzdenne takze skrateny uvazok to urcite je. Ale rozumiem ze treba dat pozor na presnu poziciu a plat aby bol iny atd.
@bolcari nebude mu ale v tom pripade vypocitana vyska materského z novej dohody? To bude mat ovela mensi plat
Nie, na materskú ide z pracovnej zmluvy
@zuzada29 staci si precitat temy, ktore tu uz o tom su. Je tam vela cennych rad. Pripadne pripni tento post tam. Je tam vela bab, ktore sa tomu rozumeju.
Netreba hned zakladat novu temu 🙂