Ahojte, mozno by som tu nasla odpoved medzi prispevkami na moju otazku, ale nema momentalne priestor na citanie a hladanie.
Chcela by som sa spytat: Do konca roku 2009 mam pracovnu zmluvu. Na matersku dovolenku mam nastupit koncom marca 2010, babetko sa ma narodit na zaciatku maja. Co v pripade, ak mi zamestnavatel nepredlzi pracovnu zmluvu? ( ustne mi prislubil, ze predlzi ....)
Je spravne info, ze ak do 30 dni po ukonceni pracovneho pomeru pojdem na PN, som este stale v ochrannej dobe??? Vzniklo by mi v takom pripade pravo na matersku od zamestnavatela???
To je jedna otazka a dalsia: od 1.10.2009 si hradim DNP, nevie niekto, ci od noveho roku 2010 este stale plati zakon o DNP? ...teda ci mi vznikne narok na doplatok od socialnej poistovne - ak som sa spravne vyjadrila....v tychto veciach vobec nemam jasno..... dakujem, dakujem, dakujem
dakujem andzi za odpoved, tych 270dni pred porodom v poslednych 2rokoch splnam.... hmm a to DNP, teda v mojom pripade nema zmysel?? zbytocne vyhadzujem 48eur?
..hmmm hej, teraz som to pocitala, do dna porodu 12.5.2010 budem mat zaplatenych za cca 234 dni a nie tych 270dni... takze este raz: ma to vobec nejaky vyznam pre mna?? da sa z toho nieco "vytazit" ,alebo to mam zrusit??? nevie mi zas niekto poradit???? dakujeeeeeeeeeeem
ahoj lkm keby si napísala ako dlho si pracovala, lebo medzi tých 270 sa započítava aj dni prace za posledné 2 roky. a to DNP si platiš odkedy? 😉
lkm, podľa mňa to platíš zbytočne? A to platíš tak veľa? Ved si zamestnaná, nie? Vtedy sa platí len z rozdielu maximálneho VZ a tvojej hrubej mzdy. Skús napísať do témy Dobrovolne nemocenské poistenie, ale podľa mňa nárok na materskú z DNP mať nebudeš, len z povinného NP.
emia - v poslednom zamestnani som od 25.8.2008 pred tym som mala kratku pracovnu zmluvu od 16.7.2008 -do 25.8.2008, od 7.5.2008 do 15.7. som bola na urade a pred tym som mala zivnost od 28.6.2007 do 6.5.2008
andzi - hmm zistovala som si to cez jednu holku kt.pracuje na socialke a ona mi odporucila platit maximum....
lkm - no neplatis si celkom zbytocne, lebo tie dni zo zamestnania od 16.7-do 25.8 by sa ti mohli priratat k DNP,- tam to je 40 dni + 234 tych tvojich k predpokladanemu datumu narodenia - to by ti mohlo vyjst - ale nesmela by si porodit skor
a po 2. keby že ti ukoncia pomer k 31.12.2009 - a z toho by si necerpala matersku /sice podla mna by si možno aj mohla, lebo tam je ochranna lehota 6 mesiacov ak si tehotna - len neviem, ci sa to tyka aj zmluvy na dobu urcitu/ - tak ak by ti z toho pripocitali dni k DNP, tak to by ti bohato stacilo...
lkm najlepsie by bolo, keby prisla poradit gapa 😉
Podla mna, tym ze ti 31.12. skonci PP, mohli by sa ti dni DNP pripocitavat k ukoncenym nemocenskym poistenieam, len som si neni ista, ako to je v pripade, ked DNP vzniklo pred ukoncenim PP.
Kedze tehotna si uz v tejto chvili, ochranna lehota zo zamestnania trva 6 mesiacov, takze by si mala mat narok na materske aj odtial. A minimalne do konca roku platis zbytocne vela. Urcite si poziadaj o vratenie preplatku. Dievcina ktora ti to odporucila sa vobec nelisi od ostatnych s prepacenim "buchiet", ktore tam sedia a nevedia poradit nic normalne... 😒
ahoj lkm, pozeram že pôrod maš v máji, ak si platíš DNP od 1.10.2009 a budeš si ho platiť do apríla 2010 je to presne 6 mesiacov, čo si musiš platiť DNP aby si mala narok na PN alebo materské. 😉 To znamená,že v máji už maš nárok na materské, 🙂 v apríli ešte nie ☹ , ak chceš aby ti platili tu maxim.materskú z toho čo si platiš maxim.DNP, len to musíš stíhnuť a neporodiť až v máji ako písala mima. 😉
Ale aj tak sa nemusíš bať lebo dni čo si pracovala maš viac ako 270, dúfam že si ale bola nahlasená na sociálnom.
Aj keď ti skonči pracovná zmluva si ešte v ochrannej lehote 42 dní. Ja keď som čakala prvé, tak som sama dala výpoveď, potom som išla na PN ešte v ochrannej dobe, takže mi platili PN a hneď som išla aj na materskú po 6 mesiacoch. Takže aj keď nebudeš na PN, a nestihneš si platiť DNP/žebysi porodila skôr/ tak maš nárok na matersku aj keby si ju žiadala po 6 mesiacoch. Mne to zaplatila soc. poisťovňa v mieste kde som pracovala.Dúfam že je to tak doteraz. 😵 😵
lkm opravujem jednu vetu: 😨 neporodiť skôr než v máji.
dakujem dakujem dakujem vsetkym co ste sa zapojili na odpoved mojich otazok , ste zlate a vsetkym prajem PRIJEMNE A POKOJNE PREZITIE VIANOCNYCH SVIATKOV!!!!!! 🙂 🙂 🙂 🙂
lkm,
zopakujem tvoj prípad.
PTP asi 13.5.2010???
PPč.1 16.7.08-25.8.08 = 41dní
PPč.2 25.8.08 - 31.12.09 (ak ti nepredlžia PP) = 494dní
(neviem či ozaj si bola 25.8.08 zamestnaná v oboch prac.pomeroch súbežne)
DNP od 1.10.09 prihlásená z maxima 1084,55eur???
t.j. do 12.5.2010 (ak by si porodila 13.5.2010) je to len 224dní!!! (nie 234dní)
záleží aj aký VZ si mala v období 25.8.-31.12.08 a tiež v 10-12/09 v zamestnaní.
MATERSKé ZO ZAMESTNANIA
Ak ti skončí PP 31.12.09, tak budeš mať nárok na materské v ochrannej lehote (6mesiacov) z vym.základu v období 25.8.-31.12.08, lebo sa toto obdobie zistuje, akoby si nastupovala na MD v posledný den trvania PP. Nárok na materské z v ochrannej lehote vzniká 6týž. pred pravdep. termínom pôrodu, čo napíše lekár do žiadosti o materské.
MATERSKé Z DNP
Ak budeš mať ukončené zamestnanie (PPč.1 a aj PPč.2), tak netuším, ako postupuje SP, či priráta k trvajúcemu len dni z PPč.1 alebo aj z PPč.2??? (aj ked z PPč.2 si vlastne uplatnuješ nárok) Na toto ti ťažko niekto odpovie. Aj ked sú tu už nejaké mamičky, čo to možno prelúskali, resp. ich to čaká.
Ak by ti "teoreticky" tie dni rátali aj pri DNP (čo ale nepovažujem za velmi reálne, aj ked na druhej strane nemôžem tvrdiť, že nebudú), tak aby ti to z DNP vyšlo zo VZ v obd. 1.10.0-31.12.09 (ale najviac sa berie rozdiel medzi maxim. VZ a tvojim VZ zo zamestnania v tomto období!!!!!), tak treba aby ti lekár napísal pravdep. termín pôrodu najskôr 13.5.2010 a nastúpila si na MD najskôr 1.4.2010!!!, t.j. v tomto prípade presne 6týždnov pred PTP. Lebo od 1.10.09 vychádza 26týždnov presne 31.3.2010,t.j. nárok si treba uplatniť najskôr 1.4.2010, a to najneskôr 6týž. pred PTP.
Ak skončil PP počas tehotenstva, tak aj pre nárok na nemocenské platí 6mesačná ochranná lehota. Ak vznikne PN po uplynutí bežnej 42dnovej ochrannej lehoty, tak treba predložiť na SP aj doklad od lekára o tom, že v čase ukončenia NP=PP si bola tehotná. Aj ked nad tým v SP budú možno krútiť hlavy, nárok určite máš, už som to radila mamičkám a uznali im to.
ahojte, myslim ze som nasla dost dobru temu na moju otazku.. 17.januara ma ide doktorka vypisat na matersku.. teraz som na pn.. zo zamestnania mi vyjde materska, no platim si aj dnp.. aj z toho mi vyjde narok na matersku, ale 270 dni uplynie az 24.januara..
preto sa pytam kedy mi pride prva materska? bude to uz vo februari (od 7-31.januara) alebo az po porode??
salvinka,
ak nemáš iné ukončené nem.poistenie v obd. dvoch rokov predpôrodom, ktoré by sa ti k dnom DnP prirátali, tak podla mna z DNP až po doručení rodného listu na odd. nem.dávok. Neviem, či zo zamestnania vyplatia skôr??? to netuším, spýžaj sa tej konkrétnej pani, čo ti bude robiť nem.dávku (ak patríš v zamestnaní a aj DNP pod tú istú pobočku), lebo možno záleží aj od nej.
dakujem gapa,
asi mi neostava nic ine len sa ist spytat na socialku.. 😒 nerada tam chodim lebo tie zenske tam su tak neprijemne!! aj ked som si bola vybavovat to dnp.. ziadna ochota, len odurdene xichty.. bleeh.. 😖 budem sa musiet prekonat.. co uz 🙂
Ahoj dievčence. Som na RD do 26.8.2010. 27.8. nastupujem do zamestnania. PTP je 23.11.2010 a nastúpiť na MD by som chcela 28.9.2010 (8 t. pred pôrodom).
Platím si od októbra 2009 DNP zo sumy 780 eur. Chcem vedieť, či je potrebné výšku základu v DNP zvýšiť aby mi vyšla max.materská.
standa,
z DNP sa ti bude rátať materské z VZ v období od oktobra do 31.12.09, t.j. aj keby si si podala zmenu VZ, tak neovplyvníš výšku materského z DNP.
Jedine odhlásením a novým prihlásenim možno zmeniť toto rozhodujúce obdobie, ale neviem, či by som to na tvojom mieste robila. Aha, ty chceš nastúpiť na MD už 8tžý. pred PTP, t.j. na nové prihlásenie je aj tak neskoro, lebo by od nového prihlásenia do nástupu neuplynulo aspon 26týždnov.
Ak nechceš pokračovať v DNP po ukončení poberania materského, tak by som skôr uvažovala o znížení VZ. Ak chceš čerpať očr, pn počas RD, tak si môžeš nechať terajší VZ, príp. zvýšiť.
Ahoj gapa, vidim ze mas vela prispevkov a vela ludom si radou uz pomohla, preto som ta chcela poprosit o radu aj ja. Od 1.4.2008 som zamestnana, ale firma ide v tychto dnoch do konkurzu. Momentalne som v 15 tt, a od 1.3.2010 som PN z dovodu rizikoveho tehotenstva. Zamestnavatel nam uz dlhsiu dobu neplatil mzdu a tu si budeme uplatnovat z Garancneho fondu SP. Chcela by som sa opytat, ako je to s vypovedou, nakolko aj ked som PN alebo tehotna vypoved dostat mozem z dovodu ze ide firma do konkurzu. Ma este vyznam informovat zamestnavatela, ze som tehotna? Mam dat vypoved ja alebo si mam pockat na vypoved od spravcu konk.podstaty? Aj ked by mi vznikol narok na odstupne, nikdy ho neuvidim, nakolko moja pohladavka uz je teraz vyssia ako 2000e z GF SP, takze by mi ho aj tak nevyplatili. Nase personalistky nedostavaju vraj tiez vyplatu, a kto chce nejake vystupne dokumenty, musi zaplatit 20 eur. Porad mi prosim, ake dokumenty mam nahanat, ci dat vypoved sama, alebo ju radsej dostat, a ci budem mat narok na matersku davku ked porod mam mat 16.11.2010 /myslim ze splnam tie podmienky ale pre istotu, od 1.3.2009 si platim aj DNP z vym.zakladu 10000Sk/. S vypoctom vysky PN mi to tiez nesedi, ked pouzijem ten jednoduchy vypocet o sucte vym.zakladov z oboch poisteni vydelenym poctom dni.
Prosim ta porad mi, ci sa mi na matersku bude zratavat vymer.zaklad aj z prijmu od zamestnavatela, aj z DNP, ked v case porodu uz zamestnana nebudem. Prepustia ma aj ked som PN aj tehotna. Budem sice v ochrannej lehote 6mesiacov takze porod stiham, zaujima ma, ako mi vyrataju matersku a ci sa na mna ta ochr.lehota vztahuje ked si platim DNP. Dakujem
dakujem pekne
Ahojte chcela by som jednu radu ,vidim ze tu vela ludi pise a urcite viete poradit na kolko ja sa tomu nerozumiem a potrebovala by som to logicky vysvetlit bez skratok 😒 .....tak momentalne som na predlzenej materskej ale bez penazi koli tomu ze maly ide az od septembra do skolky a ja do prace ,ale na buduci rok v auguste planujeme sa pokusit o babetko a ja by som si chcela platit aj DNP najvyssie zda sa mi tach 40eur aby som potom mohla dostavat vyssie materske ,ale ako to je ked budem zamestnana ci sa to vobec da dobrovolne platit DNP ?a s coho by sa mi to potom vypocitalo zo mzdy alebo z DNP ....dakujem pekne za vsetky rady pekny dnik 🙂
@sonazitnanova mozes platit DNp aj ked si zamestnanana, maximalna vyska materskej je 55% Z 1084 Eur, jednoducho platit mozes maximalne z tejto sumy, resp zo sumy okolo 1100 EUR od jula 2010.AK budes mat plat napriklad 600 EUR DNP budes potom doplacat z tohto rozdielu.
dakujem pekne cigaretka5....a ak sa mozem este opytat potom mi matersku vypocitaju s toho DNP co som si platila?alebo iba s toho co mi bude platit zamestanavatel lebo som s toho uz dopletena 🙂
@sonazitnanova matersku ti budu pocitat z oboch poisteni, ak ich budes v case odchodu na matersku mat . To znamena ak si budes platit DNP a budes zamestnana
cigaretka........aha tak uz rozumiem ....dakujeeeeeeeem pekne za radu 🙂
gapa potrebujem poradit, som od 8. 2. 2010 DNP z maximalneho VZ / 47, 7 eur, co je moj problem / trva mi totiz aj pracovny pomer (PP), toho casu som na RD s prvym dietatom a 14. 11. 2010 nastupujem na MD, PTP je 24. 12. 2010. Zistila som, ze ako DNP odvadzam vela, co mam urobit> znizit VZ po 6 mesiacoch (neviem ku ktoremu datumu to mozem spravit) alebo nechat tak a po vycerpani MD ist na PN alebo OCR (a bude sa ratat z maxima, ktore platim?). Viem, ze ak by som SP poziadala ku koncu roka o vyuctovanie preplatok mi nevratia, alebo sa zamestnat na par dni, aby som sa k preplatku dostala?
Ahojte
rada by som sa spytala... budem vdacna, ak mi bude vediet niekto poradit.
pokial som bola zamestnana (PP je ukonceny som na urade prace) a poistila by som sa DNP. Po akej dobe budem moct cerpat davky z PN, (nie matersku), je to tiez 270 dni ... alebo sa moze pricitat nejaka doba z ukonceneho PP ??
@penelope10 ahoj, ak si sa dobrovolne pripoistila a chces si z toho uplatnit PN a matersku , musi ti bezat doba 270 dni,cize priklad:poistila si sa 1.1 2010 a cca 270 je do konca septembra a az po tejto dobe si mozes uplatnit PN. ja vyuzivam z DNP ja OCR-ku a tam ta doba nie je obmedzena.avsak som citala hosp.noviny a aj OCR bude na 270 dni ohranicena☹
@jarmich2704 ahoj kde si to čítala, čo tam píšu,? to by bolo zlé ☹
@penelope10
aj dni NP z ukončeného zamestnania, ktoré spadajú do obdobia dva roky pred vznikom PN sa ti do tých 270dní rátajú. Ak vznikne PN do 26týž. od prihlásenia, tak sa bude rátať z minim. VZ.
(všetko podla teraz účinného zákona)
tak už som to čítala, po novom to bude asi tak, že na OČR sa bude dať ísť až po 270 dňoch platenia, počítať sa budú posledné 2 roky, a chcú niečo také, že materskú budú počítať z VZ za minulý rok, opravte ma ak sa mýlim, píše to denník pravda. 😉
lkm - ak ti zamestnávateľ nepredlži pracovnú zmluvu, tak nič. Je to jeho vôľa, na predĺženie zmluvy žiadny právny nárok nemáš. Nárok na materské sa posudzuje samostatne - dôležité je, aby si bola nemocensky positená aspoň 270 dní pred pôrodom v posledných 2 rokoch. Na materskú z DNP mať nárok nebudeš, lebo si si ju začala platiť neskoro a tých 270 dní nestihneš.