Ako to je s výškou rodičovského príspevku?

oknibukaj
21. nov 2021

Dievčence, som z toho jeleň...

...ako je to aktuálne s výškou rodičovského príspevku? Kedy mám nárok na 375e a kedy len na 275e?

Ďakujem pekne za rady!

adka3321
21. nov 2021

@oknibukaj narok na 375€ mate vtedy ked budete poberat matersku. ak z akehokolvek dovodu nemate narok na matersku, teda ju nebudete poberat, budete mat nizsi rodicovsky prispevok, 275€

oknibukaj
autor
21. nov 2021

@adka3321 Ďakujem pekne za odpoveď. A neviete, ak od septembra pracujem v školstve, ale mám len maličký úväzok, je možné, že mi materskú nepriznajú? Predtým som cca 2 roky pracovala na 100% úväzok. Ako sa momentálne počíta materská?

detickyy
21. nov 2021

@oknibukaj Medzi podmienky nároku patrí, že FO musí byť 270 dní nemocensky poistená a to v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Pracovný úväzok nemusí byť 100%, môže byť aj nižší.

oknibukaj
autor
21. nov 2021

@detickyy Ďakujem pekne.

detickyy
22. nov 2021

@oknibukaj Za málo. Bližšie informácie nájdete aj na www stránke Sociálnej poisťovne.

detickyy
22. nov 2021

@detickyy Určite sa oplatí požiadať si materský príspevok zo Sociálnej poisťovne, pretože potom do troch rokov dieťaťa je rodičovský príspevok, ktorý vypláca ÚPSVaR vyšší, ako píše vyššie pani adka3321.

zojeva
22. nov 2021

Dobrý deň, neviem, či je táto diskusia ešte aktívna, ale skúsim sa opýtať. Volala som aj na ,,socialku,, samozrejme, ale odpovedi som sa vlastne dočkala. Som na RD so 16m synom, som stále som zamestnaná, resp. mám zmluvu. Chcem dať syna do jaslí a nastúpiť do práce. Ale do inej práce. Chcem sa spýtať, keď nastúpim do roboty a dám výpoveď v pôvodnom zamestaní a otehotniem budem mať nárok na materskú alebo zas až keď odrobim 270 dni ? Aj keď vlastne budem poberať stále rodičovský až do 3 rokov syna a bol by to kvazy reťazovy porod ?
Snáď je to pochopiteľne, pýtam sa lebo mala som prvý krát problém otehotnieť, chcem ísť pracovať, lenže do pôvodného zamestnania nastúpiť nemôžem mám možnosť ísť pracovať do inej firmy len sa bojím že ako zákon schválnosti otehotniem hneď a nárok na materskú mat nebudem.