Ako to funguje s odrobenými 270 dňami, aby som mala nárok na materskú?

blondinka95
1. máj 2021

Ahojte. Na Slovensku nemám odpracované nič, skoro 7 rokov som pracovala v zahraničí. Pomer v práci mi skončil 5.4.2021. Teraz som evidovaná na UP bez dávok. Ako to funguje s odrobenými 270 dňami aby som mala nárok na materskú keby ostanem tehotná ? Je to 270 kalendárnych dní alebo pracovných, resp koľko je to reálneho času? Ráta sa do tohto času aj tehotenstvo? Viete mi poradiť kebyže sa zamestnam od 1.6., kedy najskôr môžem otehotnieť aby som dostala materskú? Ďakujem za odpovede.

mogaa
1. máj 2021

@blondinka95 no najskôr v 3mesiaci, ono ráta sa od toho aj PN, ale ak otehotnieš v skúšobnej dobe, tak s najväčšou pravdepodobnosťou si ťa nenechajú.....čiže ideálne otehotnieť po skúšobnej dobe a môžeš ísť aj na PN....

blondinka95
autor
1. máj 2021

@mogaa ďakujem za odpoveď. takze tých 270 dní je kalendárnych áno? Nevieš ako je to v prípade keď muž ide na materskú? Podmienky sú tie isté? Partner má odrobený rok a odvtedy je na PN pol roka a plánuje sa samozamestnat od júna.

mogaa
2. máj 2021

@blondinka95 ako je to s otcovskou materskou neviem, teraz tam mali byť alebo majú byť nejaké zmeny, viem že najskôr sa mohlo ísť po 6 týždňoch od pôrodu.....a ano tiež musel splniť podmienky či minimálne 270dní aktívneho NP