Ahojte všetci,
chcela by som poprosiť o Váš úprimný názor na záležitosť, ktorá ma trápi posledných pár týždňov .... Tento týždeň odchádzam na materskú dovolenku, lenže budem pracovať ešte kým sa mi narodí dieťatko a aj potom, ako sa mi narodí. No a po 6-ich mesiacoch mám v pláne opätovne nastúpiť do práce. O dieťatko mám samozrejme postarané, je zabezpečené opatrovanie mojou skvelou svokrou tak i manželom.
Pracovný režim počas MD nebude samozrejme na 100%, ale aj tak mám už teraz obavy z toho, ako toto všetko zvládnem, celý ten pracovný kolotoč, práca z domu cez počítač, raz-dva razy dôjsť kuknúť do práce, či im s niečím netreba pomôcť a pod. a k tomu starostlivosť o dieťatko.
Pracujem v oblasti, kde si nemôžem dovoliť byť off na celé tri roky a navyše moje platové podmienky sú absolútne bez diskusie ....
Mamičky, poprípade nastávajúce mamičky s podobným "problémom", napíšte ako ste svoju situáciu zvládali Vy. Hlavne ma trápi tá moja pošramotená psychika 😒 ako tá práca, jednoducho potrebujem pár povzbudivých slov ....
Moja odpoveď je - ťažko.... nie že by sa to nedalo, ale treba počkať aké dieťatko bude. Ako píše @ichbinich buď pripravená na to že prácu budeš musieť neustále prerušovať - neosvedčila sa mi práca z domu, pretože deti nie sú hlúpe a vedia že si niekde zatvorená......poprípade príde obdobie že ich najviac bude zaujímať počítač a je dorobené. A nezabúdaj na únavu po prebdených nociach. to budeš rada že si..... toto sa dopredu naplánovať nedá zbytočne sa nestresuj, vyčkaj a zariadiš sa podľa situácie 😉
Urcite ale pockaj par tyzdnov, kym si vobec zvyknes na babo 😉 Navyse sa potrebujes zotavit poporode, aj si zvyknut na novu situaciu.
Ak budes moct pracovat iba pocas spanku, viac ako 10 hodin tyzdenne nie su realisticke. Vzdy budu blbe dni, moze byt chore dieta alebo ty, nikdy nevies. Takze si nenaber toho prilis vela.
Ak sa bude niekto starat o babo, kym ty budes pracovat, tak mimo domu. Ak bude plakat, bude ta to rusit, budes mysliet na to, preco place, preco ho nevedia hned utisit a pod. Neskor deti vedia, ze si vedla, a nedaju sa odlakat a oboblnut niekym inym, ked budu chciet ist k tebe. Zazila som to, ked ja som sa starala o kamaratkine deti, kym bola ona vo vedlajsej izbe, a zazila som to aj so synom. Takze, posli manzela alebo svokru na prechadzku alebo ty chod do kancelarie na tych par hodin.
Ak mozes mat nadpracovane iste hodiny a potom si brat nahradne volno, urcite tak sprav a nadrob si istu rezervu. Ver mi, dohanat hodiny po nociach nie je to, po com tuzis 😉 😀
Radsej si dohodni iba par hodin, vsak zvysit penzum mozes hocikedy. Ale ked si ta sef zapocita, ze budes makat napr. 20 hodin, tak nebude rad, ked mu povies, neda sa, od zajtra idem iba na 10 hodin. Radsej zacat s 8 hodinami a pripadne zvysit. Ale s vekom dietata budes stihat menej, lebo bude menej spat.
Nezabudni na vitaminy na nervy a vsetko dobre!
ahoj..ja som tiez pracovala az do porodu..pri kontrakciach som nastavlia Out of office, zavrela pocitac a sla do porodnice..po porode som bola na materskej 9 tyzdnov..a potom presiel na rodicovsku manzel...ja som ale ostavala pracovat doma....mne sa osobne tie 2 mesiace zdali strasne malo nakoniec..je pravda, ze pred porodom som si nevedela predstavit, ze nebudem pracovat,ale po porode sa to hned zmenilo a ked som po 2 mesiacoch zacala robit, tak mi to bolo strasne skoro..ale..bolo to hlavne kvoli tomu, ze dietatko potrebuje nejaky cas na isty rezim, aj na tem rezim s tebou..nevies ake dietatko budes mat...su take, co prespia cele dni ( aj ked je to skor vynimka) a mamicky si este robia aj druhu vysoku skolu a zacnu podnikat..ale su aj aktivne deticky co ti nedaju ist ani na vecko alebo velmi zle spavaju, v noci si stale hore atd.
U nas to bolo tak napoly..syncek bol narocnejsi prave tie prve 2 mesiace, ked sme zapasili s kolikami, ale potom zacal nadherne spavat..teda spanok v noci nam doprial a cez den si tiez spravil spankovy rezim, takze super..ale bol vzdy narocny..teda nedalo sa, ze dietatko vedla mna lezi v sedacke alebo na podlozke a hra sa a ja si pracujem..mne nedovolil ist naozaj ani na vecko, ani navarit, musel mat neustalu pozornost..takze ja si neviem predstavit pracovat s nim doma popri materskej..muselo by to byt naozaj len vtedy ked spi a na domacnost by asi neostavalo nic.
Takze ja som bola doma, ale manzel s dietatom tiez.ja som sa zavrela do izby ak som potrebovala nutne ist na call alebo nieco urgentne spravit, inak som ale flexibilne mohla riesit pracu...vychystala som chlapov na prechadzku, ukladala som maleho na spanok, obedovali sme spolu, vlastne som bola pri vsetkom..tatko bol taka "au pair" co s malym hraval cez den a chodil s nim na prechadzky...takto sa to dalo..takze urcite sa to da s vypomocou..ja som potom varila a upratovala vecer ked maly zalahol ( o 20:00) a cez vikend ked spal cez obed atd..bolo to narocne, lebo ty si vzdy ta mama, takze je na tebe aj domacnost, aj praca, a aj dieta, lebo to ta nepusti...ale dalo sa..
Teraz je to napriklad ovela tazsie, ked je maly chory a musi ostat doma..ja stale pracujem z domu, ale kedze uz spi len co-to cez obed, volna nemam vobec...porobim hodinu co spi..inak mi neda..ma 4 roky ale stale potrebuje pozornost...vela pri nom nenarobim...musim dorabat potom po veceroch a ked mame marodku, tak cely den som s nim, pracujem cez obed hodinu a potom vecer do 1-2 rano...po takom tyzdni mam tiez dost...vtedy ked bol malicky tak aspon bol manzel doma 🙂
@ichbinich Pred tebou klobúk dolu, veľký obdiv!
@marcelatje múdre riešenie, vyčkať a zariadiť sa podľa toho, ďakujem!
@m.i.r.i aj pred tebou sa veľmi skláňam! toto zvládať??? gratulujem silno
@vilkaamalka:
Dakujem, mame tu cervenajuceho sa smilika? 😉
Ale dnes by si na navstevu nemohla prist 😅
V kuchyni riady vsade, ako v televiznej kucharskej sou nachystane misky na tortu pre dceru, takze vybuch. Na zemi papier zo smetneho kosa na papier... V obyvacke vcerajsie reklamy na zemi, 90% hraciek, velky vysavac, kos s pradlom, uz poskladanym, ale neodlozenym... 😉 😀 Takze si ten klobuk radsej nechaj na hlave 😀 😀 😀
No dobre, idem robit, dcera spi, tak mam aspon par minut kludu 😉 😀
Pre vysvetlenie: tie misky preto, aby som to mohla potom robit s jednou rukou, lebo na druhej budem balansovat dceru 😉 😀 Uz budem iba sypat jednotlive prisady ako v kucharskej sou, to sa da aj jednou rukou 😉 Este rozmyslam, ze vytrepem robot a nebudem drzat mixer v ruke. De Luxe varianta 😀 😀 😀
premýšľam nad tým všetkým v poslednom čase naozaj intenzívne, ale vidím a teraz aj čítam Vaše skúsenosti a viem, že teraz momentálne nemá najmenší zmysel sa nad tým trápiť. Až keď bude dieťatko na svete tak potom si spravím nejaký režim .... premýšľala som aj nad šatkovaním a prácou priamo s dieťaťom na sebe, veď uvidíme .... ale myslím, že najlepšie asi vždy bude, keď sa na dve hodinky "stratím" do kancelárie, aby som toho spravila čo najviac.
Máte ale všetky môj veľký obdiv, skutočne!
ďakujem za Vaše názory a postrehy 🙂
@vilkaamalka Ahoj, ja som pracovala od 6-tich tyzdnov po porode. Bolo mi umoznene pracovat z domu. Pracovala som vecer, ked som deti ulozila spat. Obcas sa stalo, ze sme mali horsie zaspavanie a vtedy som k praci sadla az okolo desiatej vecer, ale takychto situacii nebolo vela.
Ak mas kam dat dietatko, resp. budu jeho opatrovnici dost flexibilni, aby sa prisposobili tvojim casovym poziadavkam, tak mas o starost menej.
Ja som nepracovala cez den, pretoze som mala na starosti dve male deti a nemohla som si dovolit ich len tak zatvorit do izby, aby boli sami. A tiez charakter mojej prace mi to nedovoloval. Kedze pracujem s cislami, tak sa potrebujem sustredit a nie stale odbiehat k detom. Ked som potrebovala ist do prace (myslim fyzicky do prace), tak deti mi strazila moja mama alebo ich tatino.
Mne praca z domu velmi pomohla. Pomohla mi byt stale v kontakte s kolegami, situaciou v praci, pomohla mi psychicky (nebola som stale doma) a v neposlednom rade mi to pomohlo financne. Ja som takto utiahla dva roky a potom som sa vratila do prace. Navrat na plny uvazok bol uplne bezproblemovy, mam pocit, ze som odtial ani neodisla.
Vsetko sa da zvladnut, ked clovek chce a hlavne ked aj okolie pomoze.
no moja nechcem ťa strašiť, ale si si naložila, hmmm mala si napísať ešte o aký druh práce ide, či potrebuješ byť veľmi sústredená na to čo robíš.
ako písali maminky vyššie, všetko sa dá, ale ...............
veľmi dobré rady a postrehy ti dala @ichbinich, bo ak budeš mať akčnejšie bábo tak toho fakt doma nič nenarobíš a bude záležať aj od toho či budeš kojiť alebo ako budeš krmiť.Napríklad taký novorodenec moc režim nemá a naozaj potrebuje pri sebe maminku či budeš kojiť alebo nie. Ak budeš kojiť priprav sa aj na to že krpec bude chcieť byť stále prvé dni nacucnutý moja zasadne spavala na prsníku - ale my sme šatkovali, tak som pri tom vedela čo to porobiť ale to sa potom zo začiatku aj priprav na fyzickú bolesť, chrbta, krížov a iné. a to ešte ani nevieš ako sa ti budú rany hojiť po porode, je tam strašne veľa veľa vecí čo všetko ovplyňuje a bude ovplyvňovať tvoju schopnosť pracovať, mať chuť a silu pracovať. Ja som pracovala tiež, ale ja som mala skôr typ práce nárazovej - veľa že aj celý týždeň nič a potom jeden dva dni toho bolo velaaaaa no a vtedy som to riešila bud po večeroch jak prišiel drahý domov a prevzal starostlivosť alebo po vikendoch, ale niektoré veci proste sa aj tak nedali, bo malá bezomňa nezaspinkala a pod. ale bola som rada, že som mala iba takéto nárazové, bo si neviem predstaviť, že by som musela denno denne pravidlne robiť. bo takto som mala dni, kedy som sa mohla výlučne venovať len malinkej a neprísť o mnohé okamihy, vieš jaké je úžasné len tak ležať pri krpatej a pozorovať jak spinka, poprípade sa snou hrať mojkať a nikam sa neponáhľať a neriešiť že ešte toto a hento musím spraviť. A samozrejme sa musíš zmieriť s tým, že nebudš mať domácnosť typ, top a na to musíš pripraviť aj drahého, pokial ti bude svokra upratovať tak super, inak upratovanie domácnosti a varenie - ak sa da a bude ochotná tak toto by som nechala úplne na ňu a manžela a ty sa budeš venovať len práci a malinkému - lebo bábatko potrebuje v prvom rade maminku!!! vieš aby sa ti neskor nestalo o pár rokov že budeľ lutovať, že si si ho vôbec ako miminko neužila, bo oni strašne, ale strašne rýchlo rastú.
Neviem akého si názoru na vzťahovú výchovu, ale my ju v plnej miere praktizujeme a som to odporučila viacerím a pomohlo. To znamená dojčenie na požiadanie, nosenie babatka - ruky, šatka, napr. manduca, spoločné spanie v posteli.
Napríklad ak budeš kojiť, tak spoločne spanie ti uzašne pomože, ja som ani nevedela kolko krat bola mala hore a dojčila sa bo iba v polospánku som jej dala prsník ,alebo si zobrala aj sama (záležalo od polohy) a spali sme dalej, nebolo tam žiadne budenie prerušovaie spánku a celkovo moj a malej spánok bol kvalitnejší lebo ma stale cítila, tak nemala v noci potrebu plaktať - pokial ju samozrejme nič nebolo. Bo bábatka často plačú aj preto lebo chcú cítiť blizkosť matky!
Podľa mňa to zvládneš, neboj sa, je super že máš zaobstarané opatrovanie. to ti trochu uľačí situáciu. Oveľa náročnejšie je, ako baby píšu, pracovať popri deťoch - to sa dá prakticky len keď spia a tvoj oddych prakticky neexistuje. Viem o čom hovorím, tiež pracujem z domu a už sa desím toho, ako to budem od mája všetko zvládať. Ale už by som nechcela byť bez toho, svojím spôsobom ma to napĺňa, samotná rodičovská dovolenka by ma "ubila".
Ešte ma napadlo, pozri si dokumentárny seriál Čtyři v tom, je to na webe v archíve, je tam príbeh jednej mamičky, ktorá išla tiež po 2 mesiacoch do práce. Možno ti to pomôže.
Prvych 6 tyzdnov po porode si neplanuj nic, moze sa ti stat, ze budes rada, ked budes rozoznavat den a noc 🙂. Potom uvidis akym smerom sa to vsekto ubera a mozes si zacat robit nejake plany, ale len velmi opatrne, pretoze rezim dietata sa stale meni a nie vzdy smerom, akym by sme chceli my. Je dobre, ze mas dvoch dobrovolnikov na starostlivost o dieta, ale nepocitaj s tym, ze budu skakat ako na gumicke...chlap si to predstavuje ako hurvinek valku (sak nejako bolo, nejako bude, jedno dieta pohoda-klidek-tabacek) a svokra ma na babatko uz len tie krasne spomienky, ktore nie vzdy koresponduju s realitou aka nastane, ked vladu nad clenmi rodiny preberie male babatko. Vstavanie v noci, krmenie, prebalovanie, prezliekanie, uspavanie, vacsina z toho bude na tebe, chlap bude chodit do roboty, nebude moc pol noci prebdiet s babom a svokra najlepsie pomoze tak, ze uvari, uprace a obcas pokocikuje.
Na zapade sa bezne chodi po polroku do prace, ale osobne si myslim, ze idealne je zostat doma tak rok. Polroka je strasne skoro, ale uvidis sama...hlavne si uvedom, ze co sa roboty tyka, tak kazdy je nahraditelny, aby si si potom niekedy nevycitala, ze si mohla ostat doma aj dlhsie...a hlavne kvoli robote nestresuj....dietatko bude mat teraz na dlhu dobu prednost pred vsetkym ostatnym
@hajajanka súhlasím s tebou, a vidíš ty si mala dve malinké deti, ja budem mať len jedno 🙂
@vilkaamalka Myslim, ze ta tu viac strasia ako povzbudzuju. Ja som stihla aj domacnost, aj deticky, aj pracu a dokonca som sa naucila pocas materskej pliest, hackovat, venovala som sa foteniu mojich deticiek aj cudzich a vsetko islo. Zalezi od pristupu. Ak si hned na zaciatku povies, ze to nepojde, tak to nepojde. Ak si povies, ze to zvladnes, tak to tak bude 🙂 Chce to len dobru organizaciu casu a pomoc okolia.
Tie, ktore nemaju dobru pracu alebo dobre ohodnotenu pracu, ci dobre rozbehnutu karieru, to nepochopia. Z toho si nic nerob. Zariad si tak, ako potrebujes a budete spokojni vsetci. Drzim palce.
@vilkaamalka Ahoj, neboj, da sa to 🙂 Este v piatok som bola v praci, vsetko nachystala, zorganizovala, v pondelok som rodila, este aj v porodnici sa nieco riesilo cezo mna, no a po tyzdni, ked som uz bola doma, vacsina veci sla cezo mna, nakolko riadim firmu. Bolo to narocne, velmi, ale nasla som si v tom system. Hlavne, zo zaciatku babatko pekne spinka skoro cely den, takze budes mat dost casu. Dost veci som presunula na manzela s domacnostou, aj s malou, taktiez pomahal viac so starsou. Kriza prisla asi po 3m po porode :( Uz neviem, ci porodom, ci tym, ze dcerka uz menej spala, vtedy som povolala moju mamku a s jej pomocou som to opat sklbila dohromady. Boli dni, ked som nestihala, ked som o 19 zaspala s dcerami, ale postupne sme nabehli na nejaky rezim. Co som mohla, spravila som hned zrana alebo dopoludnia, lebo po veceroch to bola katastrofa :( Vela veci som presunula na inych a len ich kontrolovala. A tak je to dodnes, a to ma dcerka uz 2,5roka 🙂 A domacnost? Manzel konecne pochopil princip mycky, a ked doperie pracka, da do susicky. Pomaha viacej s domacnostou, a ja si delim na cas pre seba, v praci, s rodinou a navstevy. Kazde 2 tyzdne nechavame deti rodicom a ideme do wellness. Mala je v jasliach od roka a bolo to to najlepsie co som mohla urobit 🙂 Ale v mini, kde je len 5 deti.
Takze da sa to a nestresuj sa tym, co este nie je 🙂
da sa to ked chces, a da sa to aj ked musis ist do prace....ale nie kazde babatko spinka cely den aj ked je take malicke ( v dobrom som zavidela kazdej kt. take mala, moja zial od 4 tyzdnov take koliky ze prerevala od 07.00-23.00, nastastie som sla do prace az ked mala pat mesiacov), rataj nevyspate noci, mozno nie stopercentnu domacnost ale da sa....moja bola v jasliach od piatich mesiacov teraz tam uz sice nie je ale mame au pair, ale zial ani v 11mesiacoch neprespi celu noc takze vyspata som poriadne bola asi tak dva mesiace pred porodom...
@vilkaamalka čo určite odporúčam je zabezpečiť pani do domácnosti na upratovanie - každý týždeň prach poutierať, povysávať, pozmývať kúpeľňu,kuchyňu, WC - pri tom ozaj nemusíš byť a nikomu tam nebudeš chýbať 🙂 (my platíme za 1 upratanie raz za dva týždne 30 €) a jasne zadeliť úlohy, aby medzi vami nevznikali trenice... že niekto niečo kvôli niečomu zanedbáva 🙂
...jo a ešte niečo okrem toho, čo tu bolo popísané - nemaj výčitky, ak sa pre niečo rozhodneš...lebo to by ti odobralo viac energie, ako samotné robenie niečoho 😉
nuz, bude to narocne. ale da sa to zvladnut. tiez som bola v podobnej situacii. budes nevyspata, budes sa na jednej strane chciet postarat dobre o svoje babatko, na strane druhej budes chciet robit svoju pracu (aj ked uz nie tak zanietene, priority sa zmenia). najdolezitejsie je pre pohodu matky vediet, ze babatko je v poriadku, ze je spokojne.
@vilkaamalka tiez si myslim, ze sa nedaj odradit..niektore babule tu viac strasia, ale chapem, nemyslia to zle..ono ty kym neporodis dietatko tak po prve si naozaj nedokazes predstavit co je to mat babatko..lebo to sa musi prezit, to si nemoze nik predstavit predom..a po druhe, nevies ake babatko budes mat, ako to budes zvladat, aky vobec bude porod a vsetko..na toto sa pripravit neda..ale na to ostatne ano a mas to naplanovane...a to je dobre..zabezpecenu opateru a vsetko..na mna tiez vela ludi pozeralo kadejako a odradzali, ze neviem do coho idem a take veci sa naplanovat nedaju..ale cuduj sa svete..ano, postresovali sme na zaciatku, poplakali, potrapili sa, pohadali s manzelom zo zufalstva..🙂 ale to patri k tomu...a potom sme nabehli na system podla planu a prisposobili dietatku..a naozaj to slo...je to ozaj narocnejsie takto pre maminku, pretoze na tych pleciach pracujucej maminky je este viac ako len ked je na materskej....ale urcite sa to da a ked si za tym pojdes, tak to zvladnes...v kazdom pripade, uvidis sama, ze sa budes akosi automaticky prisposobovat a menit veci podla toho ako to bude vyhovovat dietatku..drzim ti palce
A co sa tyka prace - presne ako pise @hajajanka - nemozu to pochopit zeny , ktore nemaju pracu podobneho charakteru ako ty..u nas to tiez bolo podobne....zariadili sme to tak ako to slo, aby som ja nevypadla z prace, zaroven sme sa prestahovali na vidiek a manzel siel na rodicovsku...teraz napriklad, po 4 rokoch je u nas situacia trosku ina a ak by som mala druhe dietatko, mozem si dovolit byt aspon 1 rok doma..mozno aj viac..a potom by sa videlo dalej ako by som to robila tiez z domu...a neboj, neprides o tie najkrajsie okamihy s dietatkom..ja som neprisla ani o jeden..ved som bola doma, bola som s malym v noci, cele rana, cele vecery, cele vikendy, dovolenky, sviatky...a cez den tiez najviac co sa dalo..dokonca som s nim chodila aj na baby plavanie...najprv sme mysleli, ze bude otecko chodit,ale zariadila som si to v praci a doobeda som chodila plavat s malym 2x v tyzdni a dorabala po nociach...
@hajajanka no ty si zlatá, veľmi pekne ďakujem za povzbudenie a názor!
@matozazzo krásne napísané, naozaj, radosť čítať 😀
@sense a môžem sa spýtať ako si zvládala alebo ako ste obe dve (ty a dcérka) zvládali to, že maličká bola od 5-ich mesiačikov v jasličkách? nemala si strach ako to všetko dopadne? poprípade ako sa budú učiteľky správať k tak malému babätku?
@vilkaamalka Este dodam, aby som predisla kolikam, drzala som "dietu", po skusenostiach so starsou... Ziadne cerstve pecivo, nic mucne, polotucne vyrobky, ziadna pizza, korenene, strukoviny. A pomohlo to, lebo vsetko ide do mlieka. Mna nenafukovalo, a ani male a kolikam sme sa vyhli. Sice po 3m by som aj kona zjedla, ale hlavne ze neplakala... A ked som nahodou trosku zhresila, hned som asi 5min pred kojenim vypila feniklovy alebo detsky caj a mala si poprdkavala jedna radost 😀
@vilkaamalka Do jasliciek ano, aj take male, ale do kolektivu 3-4 deti, viac nie. Inak bude casto chore :( Skor by som do roka volila opatrovatelku, u vas doma, na vypomoc. Je to este malinke babo, ja by som nedala, a to sama mam jaslicky a deti k nam chodia od roka. To je taky optimalny vek na odlucenie, ja ked je to tazke.
@sue ďakujem za Tvoj názor ... niekoľko krát ma už napadla myšlienka na to upratovanie a niekoho si najať (aj by som mala), ale príde mi to také snobské, viete? pritom som sama obyčajná stredná trieda a budem si najímať niekoho na upratovanie (samozrejme týmto sa nechcem naozaj nikoho dotknúť, len chcem napísať svoje pocity). naozaj ma to napadlo už veľmi veľa krát. musím si to zrejme sama prehodnotiť v samej sebe ....
@matozazzo budem si toto veľmi dobre pamätať! ďakujem 😀
@vilkaamalka ja som nad tym upratovanim tiez stale uvazovala..a aj uvazujem do buducna..mne to zas vadilo, ze my sme byvali na dedine..a to po prve vsetci by pozerali, ze k nam chodi upratovacka, ved to je tam nemyslitelne...50% obyvatelov nezamestnanych, mamicky radsej maju viac deti aby nesli do prace, lebo niet kam..a ja panicka si este upratovacku najmem, neschopna akoby som bola..ja viem, ze sa mozem na vsetkych vies co, ale mi to nejako nedalo..a tiez som si nevedela predstavit, ze fajn, mozno by z tych nezamestnanych v dedine hociktora cela stastna nam chodila upratovat, ale to potom zas vsetci by rozoberali ci mam doma bordel, prach, ake to mame..a zas kto by dochadzal trebars z mesta alebo inej dediny k nam to neviem..proste s tymto bojujem..teraz byvame v meste a momentalne nepotrebujem pomoc, maly ma uz 4 roky, chodi do skolky, ja si upracem aj pocas dna ked mam volnejsie v praci...ale inak by som to brala vsetkymi desiatimi🙂
@vilkaamalka
Ja som pracovala aj pri synovi, aj pri dcere z domu. 8 tyzdnov pred vypocitanym terminom a 8 resp. 12 tyzdnov (po cisarskom) po porode je tu v Rakusku zakaz pracovat. Ale potom som zacala, 10 hodinovy uvazok z domu.
U mna to vyzera tak, ze pracujem, ked dcera spi, co nie je bohviekolko, a podla potreby dohanam v noci. Alebo poslem svokru na prechadzku.
Ked idem do prace, tak s dcerou. Zoberiem si nosic, a ked spi, mozem pracovat.
V praxi je to tak, ze domacnost viac-menej stoji. To, co sa neda urobit jednou rukou, nie e urobene. Lebo kazdu minutu, ktoru spi, idem pracovat. Niekedy sa da cosi spravit, ak sa prave zabava sama. Ale to je skor vynimka.
Stiham pradlo, zvycajne aj varit, ale musi to byt nieco, co sa da prerusit asi 300 krat 😉 a potom dovarit.
Da sa to, len musis upustit od predstavy, ze vstko bude na 100% Proste budes mat aj bordel, no a co. 🙂
Niekedy je to o drzku, ale da sa to.
Vsetko dobre!