Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu, ako by som mala postupovať pri výpočte zostatku dovolenky.
Potrebovala by som zistiť koľko dní riadnej dovolenky sa mi vytvorilo počas materskej dovolenky. Materská dovolenka mi trvala od 28.1.2010 do 11.8.2010 a od 12.8.2010 do teraz mam RD od 1.10.2012 by som chcela nastúpiť do práce, tak potrebujem zistiť, na koľko dovolenky mám vlastne nárok. Z roku 2009 som mala zostatok 5 dní a vyčerpala som si ešte v januári 2010 4 dni, a nárok na dovolenku mám 25 dní za rok. A či si ju musím vyčerpať do konca r. 2012.
Ďakujem za odpoveď . 🙂
To ak budem na materskej tak v praci mi nabehuje dovolenka? dobre som pochopila?
počas materskej ešte áno ale cez RP už nie ;o)
SÚRNE
ahojte dievčata súrne prosím o radu
podla akeho zákona mame nárok na dovolenku ktorá vzniká pocas materskej dovolenky? zamestnávatel mi neverí, že mám narok a nechce mi ju preplatit neviem kde presne sa odvolat, vsade sa pise, že nárok je ale neviem podla akého zákona
@kvetka58 nárok na dovolenku, ktorá vzniká za dni, kedy je žena na MD (nie RD) je uzákonený v zákonníku práce. dovolenku si môžeš čerpať pred nástupom na MD, medzi MD a RD alebo po opätovnom nástupe do práce po skončení RD. zamestnávateľ ti dovolenku, na ktorú ti vznikol nárok počas MD preplatí iba v prípade, že ti počas MD, príp. RD končí pracovný pomer na dobu určitú, príp. ukončuješ pracovnú pomer dohodou.
@zuzka38
@misela12 dakujem baby že ste sa hned ozvali
ved prave ukončujem pracovny pomer dohodou k 31.10.2012 na materskej som bola od 14..1.2010 - 29.7.2010 potom RD, všade som to tu vyčítala že nárok mam aj som to počitala na nejakých 18 dní mi to vychádza
len mi dnes zametnavatel pisal že nemam nárok ale už som kontaktovala účtovníka a povedal, že si to pozrie...
ja som pozerala zákonik práce ale neviem to tam nájsť asi osm truľo alebo čo 😕 😕
@kvetka58 je to paragraf 109, ods. 2 s odkazom na paragraf 166 zákonníka práce, ktorý hovorí o tom, že počas MD, príp. u muža RD (paragraf 166) sa nekráti nárok na dovolenku - tj. nárok na dovolenku vzniká. ak si si teda nečerpala celú dovolenku medzi MD a RD, resp. ešte pred nástupom na MD, tak ti ten nárok trvá.
babulky mam jednu otazocku. 31.1.2013 nastupujem na MD, narok by som mala mat za rok 2013 25dni (mam 33rokov).
Chcem sa spytat, ci si mozem vsetku dovolenku vybrat v januraty, alebo musim nieco opracovat aby som mala narok.
Ahoj. Nepoteším ta, prave nad odobnym rozmyslam aj ja 🙂)) Studovala som Zakonnik prace a zistila som:
§ 101: Zamestnanec, ktorý pracoval aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok - teda 25 dní.Kedze ty v kal.roku 2013 neodpracujes 60 dní, vztahuje sa na teba § 105: Dovolenka za odpracované dni -
Zamestnancovi, kt. nevykonával v kalendárnom roku 2013 prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní.
Je teda potrebné odpracovať 21 dní v januari aby si mala nárok na 1/12 z 25, teda 2 dni. Ale v januári je len 22 prac.dní, pričom 31.1. uz nastupis, stihnes odpracovat presne 21 dní a dovolenku si nestihnes vyčerpať.
Ja nastupujem na MD asi 25.5.2013, teda nestihnem opracovat 60 dní, takze budem mat v roku 2013 narok len na 4 dni :((
Podla tohto NAROK NA CELU DOVOLENKU, TEDA 20-25 DNI ZA ROK 2013 VZNIKNE LEN TOMU, KTO ODRACUJE 60 DNí V R. 2013 - TEDA DO 27.5.2013 BUDE V PRACI. Potom este priratat 20 dni dovolenky - teda sa to tyka kočiek, kt. maju termin pôrodu po 10.6.2012.
Ale je mozne, že zamestnavatel urobi vynimku. Najlepsie by bolo, aby sa vyjadril, niektokto s tym m skusenost, ale zo zakona to vyplyva takto a to som právnička 🙂)
@miamoja2012 podla noveho zákonnika práce od januára 2013 sa už nebude krátiť dovolenka ani počas rodičovskeho. takže ak niekto nastupi na matersku + rodičovsku v priebu roku 2013 bude mať nárok na plnu dovolenku
to by bolo super, elise vies mi povedat zdroj tejto informacie?
http://www.porada.sk/t56527-zakonnik-prace-od-0... je novela,ale takuto zmenu som zial nevycitala
Ahojte, napisala som tejto eci na Inspektorat prace.
Nastup na matersku predpokladany 25.3.2012.
Ich odpoved:
obdobie materskej a rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1 Zákonníka práce sa považuje za výkon práce na účely dovolenky. Nárok na dovolenku v tomto období zamestnancovi vzniká.
Vzniká Vám teda plný nárok na dovolenku za rok 2013 v zmysle § 101 Zákonníka práce.
Huraaa
@gapa mozes mi prsosim poradit?
Momentalne som na RD od aprila 2011 a 20.1. nastrupujem na druhu MD.
8.6.2010-14.7.2010 -dovolenka {pred nastupom na prvu MD som vycerpala vsetku}
15.7.2010-26.8.2010 - PN
27.8.2010 - 22.4.2011 -MD ptom nastup na RD ktora trva doteraz az do spominanej MD v januari.
vznikol mi narok na dovolenku za obdobie pocas trvania MD alebo PN? Ak ano kolko a co mam s nou robit kedze nastupujem na dalsiu MD?
dakujem
@magdalenocka
aj za rok 2011 ti vznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok krátenú o dni RD. Dni MD sa považujú za odpracovanú dobu pre učely nároku na dovolenku.
obd. 1.1.-22.4. je určite viac ako 60dní, preto nárok na dovolenku za celý rok 2011
vyrátaj dni pracovné + sviatky pripadajúca na dni prac.týždna (tj. zrátaj pondelky až piatky) v obd. 23.4.-31.12.2011
za prvých 100 dní bude celoročná dovolenka krátená o 1/12tinu a za každých dalších celých 21dní o dalšiu 1/12tinu
vid predpokladám § 101+109 Zákonník práce (nepozreám tie § ako to je po zmene, tak snád je to v týchto §)
Ahojte. Nasla som vyborny priamy link na zakonnik prace. Ziadne preklikavanie, vzdy aktualny. Mozno sa zide 🙂 http://zakonnikprace.psbs.sk/
@miamoja2012 Ahoj Viem bolo to uz davno, ale ako si kontaktovala inspektorat prace? telefonicky, osobne, mailom? vies mi poradit mail? mozem pisat na ten jeden co maju na stranke? riesim totiz tiez tu dovolenku po rodicovskej a podal zakona to moj zamestnavatel pocita inak ako ostatni 🙂 dakujem
@cmucke nepamatam sa ;))) ale pisalaby som priamo na ústredie prace, inspektorat aj prislusny UP. Amozno 1 odpoved dostanes;))
@miamoja2012 dakujem ja som si to vsetko nastudovala, aj vypocitala problem je, ze v praci to chapu inak, podla mna internetovych zdrojov nie celkom spravne a vymerali mi o 5dni menej ako by som mala mat, tak si to musim overit niekde vyssie...
pomernú časť za každý mesiac materskej dovolenky, čite 25dní / 12 mesiacov su 2dni na mesiac a to násob počtom mesiacov ktoré si bola na materskej a pripočítaj čo ti zostalo ešte nevyčerpané predtým, no ber to len orientačne, program to niekedy zaokruhluje trošku ináč a hlavne ked to nie sú celé kalendárne mesiace.