Dobrý večer Vám prajem,
potrebovala by som poradiť ohľadom výšky materského príspevku.
Okolo 21.11 mám nástup na materskú, viem len že materská mi vyjde z príjmu z minulého roka (splnam obe požiadavky) ale výška mojej materskej podľa kalkulačky je cca okolo 330€
1. Chcela by som poradiť ešte pred tým ako dostanem papier, ten papier na materskú dávku mám zaniesť priamo sama do SP alebo poslednému zamestnávateľovi aby tam vyplnim nejaké to políčko ohľadom zamestnávateľa keďže zamestnaná už niesom 3 mesiace. Evidovaná som na úrade prace.
2. Ak moja výška materského bude okolo 330€ viem že sa dokladá nejaký príspevok, neviem vlastne aký ale nejaký do tých 370€ cez urad prace? Ak sa mýlim tak nič len mi to niekto spomínal, tak ako si vybavím ten zbytok do tých 370€? Treba niečo doniesť na urad alebo do SP?
3. Ak mám 21.11 nástup tak prvá materská dávka mi príde do dajme tomu 15teho dňa v nasledujúcom mesiaci? Za tie 9 dni? A ako viem aká mi príde a keď vlastne aj príde tak s tým prispevkom už v bode 2 alebo to presne nechápem?
4. Tie príspevky na dieťatko okrem toho jednorazového po vyplnení a zanesene žiadosti na urad prídu aj za minule mesiace alebo od daného mesiaca kedy do podáte?
5. Ak si chcem uplatnit daňový bonus, alebo teda ak si ho chce uplatnit môj priateľ (niesme zosobášený ale bude na RL dietata) potrebujem vybaviť svojmu dieťaťu trvalý pobyt tam kde bývame, teda u môjho priateľa? Alebo nevadí ak mu ostane adresa môjho trvalého pobytu? Poprípade ak ja nemám trvalý pobyt zmenení je s tým nejaký problém?
Ďakujem veľmi pekne za odpovede, prajem príjemný zvyšok večera.
Ahoj,spýtaj sa evittam.. No materská v jednoduchom prepočte ti vyjde cca toľko čo čistá mzda.Kvoli daňovému bonusu netreba meniť pobyt, prikladá sa cestné prehlásenie,že žijete v spoločnej domácnosti.Ale to poriesia partnerovi v uctarni v práci,personalistka mu povie čo všetko od neho potrebuje.Ak si nezamestnaná papier na MD si nesieš sama do SP a tam ti aj povedia čo a ako s vyrovnavacou dávkou.Neviem,no ja si myslím,že materskú by si mala mať vyssiu??
@kubkovamama ta uz tu neni pod tym nickom jedine ze by mala novy
1 aký bol tvoj hrubý príjem mesačne cca
@veronikaszabova na uplatnenie DB nie je potrebne mat rovnaky tr. pobyt....podmienkou je spolocna domacnost. Kludne moze byt- matka z Kosic, otec z Blavy a spolu s dietatom zit v Ilave.
Anonym bod 3. MD nemusi prist 15. nasl. mesiac....moze sa stat, ze pridu dve davky naraz v decembri....na rozhodnutie a priznanie maju 60 dni. A budes vediet kolko mas za tych 9 dni...ostatne davky vyplaca upsvar, materske SP. Bod 4. na DB, PnD je narok od mesiaca, v ktorom sa dieta narodilo....vyplatia spatne, najviac vsak 6 mesiacov od podania ziadosti.
@zalka Ročný 5240
A robila si celý rok? Ci si bola na PN? Alebo na RD?
@zalka no to viem z ročného zúčtovania čo som dostala s prace, bola som aj na PN ale to by už v podstate mala byt výsledná suma na tom zúčtovaní
Na RD som nebola
A ako dlho si bola na PN? Si pracovala na čiastočný úväzok? Že si mala takú nizku mzdu?
@zalka áno pracovala som na skrátený úväzok na zmluvu a popri tom som aj študovala, a striedali sa to tak že napríklad január až máj som bola na 25h/týždeň, cez leto 30h/týždeň potom opäť na nižšom
A teda z toho ročného zúčtovania ktorý som dostala h prace mám ročný vymeriavací základ tých 5240
@alenah31 ako že mi príde prvá dávka až kým to neschvália? Teda do tých 60 dni? Teda je možné že aj v januári alebo februári?
No ak máš splnenú podmienku 270 dní poistenia, a chceš MD vo výške 379e od začiatku nástupu tak sa pred nástupom na MD prihlás na dobrovolné poistenie s VZ 506,50e a budeš mať MD 379e mesačne, a na žiadosť o MD napíšeš, že žiadaš ako DPO dobrovolne poistená osoba. A žiadosť odnášaš rovno na SP.
Ahoj, nepocitaj si nič bude to prekvapenie 😉😂
@zalka čiže teda ak je moja materská teraz 330€ cca tak už sa nebude vyrovnávať tým 379€? Musela by som mat vyšší základ alebo byt dobrovoľne poistená áno? Čiže už žiadne žiadosti o ten rozdiel riešiť nemám?
Nepochopila si ... ak sa prihlásiš na SP na DNP .. tak MD dostaneš vyššiu ako RP a nič iné neriešiš, vyššiu MD dostávaš od nástupu na MD.
Ak sa neprihlásiš na DNP, dostaneš MD 330 a po pôrode ti bude UP doposielať raz 40e raz 35e vždy tak aby súčet MD + doplatku bol 370e a punktum.
@zalka Jaj no presne to som chcela vedieť, či ta výška bude len tých 330€ alebo tých 370€ a zas neviem či to dobrovoľne poistenie bude platiť len keď si ho zaplatím 1 mesiac 🙂
A ďakujem veľmi pekne za pomoc
na DNP sa môžeš prihlásiť den dva pred nástupom na MD ... a nezabudnúť včas zaplatiť odvody ... počas MD sa odvody neplatia ... po skončení MD sa odhlás z DNP .. lebo počas poberania RP by si si odvody už musela platiť.
@zalka ja len som chcela vedieť to že ak nebudem ako dp tak či mi to príde z toho uradu, či o to treba žiadať a ako to vybaviť keď prvú matersku mám dostať dajme tomu do 16 dňa nasledujúci mesiac, urad nevie vlastne aká je ešte výška mojej materskej a teda ako sa to tak potom vyrovná
áno žiadaš potom o doplatenie na UP , a dokladuješ výšku MD. A ako som písala, doplatok ti bude patriť až po pôrode,
napr. dieťa sa ti narodí 20.12. tak až vtedy môžeš požiadať o doplatok ...
@zalka áno už rozumiem, ďakujem Vám veľmi pekne za pomoc 🙂 ❤️
@zalka ahoj, votriem sa tu. Prosím ťa, pred nástupom na md som si platila dnp. A po skončení som sa zabudla odhlásiť. Pani do sociálnej mi volala, že si mám podať o zrušenie ale rozdiel treba doplatiť. Hovorila, že do 8.11. že mi pošle rozhodnutie aj čiastku, ktorú treba doplatiť. Ak nestihnem vyplatiť? Bude sankcia? Alebo čo mi hrozí? A čo bude s tým dnp ktoré si zaplatím? Odzrkadlí sa to ešte niekde? Ďakujem
2. Doplatok do vysky RP - vybavis az po porode (potrebujes rodny list dietata)
5. Musia mat rovnaky trvaly pobyt