Ahojte, mam taky problem, zacnem pekne od zaciatku, 1. Februara som nastupila do prace 18. Februara som sa dozvedela ze som tehotna a od 19.teho som na pnke koli rizikovemu tehotenstvu....zamestnavatel mi 31.maja poslal postou vypoved, momentalne som v 30tt a za par tyzdnou by som mala ist na matersku, lenze ako nezamestnana nemam na nu narok, teraz neviem ako a kde mam vybavit rodicovsku a pred nastupenim do tej prace som bola 6 mesiacov na podpore. Dakujem
a co bolo este pred podporou? urcite nemas narok na materske?
@nodesha no narok sa vybavit neda..... v dnesnej dobe ma kazdy narok.... skoro na vsetko....
Predpokladam, ze si mala pracovnu zmluvu na dobu urcitu, inak Ta zamestnavatel pocas materskej nemoze prepustit (iba ak by ste sa dohodli). Rodicovsky prispevok na Urade prace, tak ako pise seahorse27, tam si vybavis aj prispevok pri narodeni dietatka.
K naroku na matersku: Ak si nebola nepretrzite 270 dni nemocensky poistena pred nastupom na matersku/porodom, tak narok na matersku nemas - tak ako pises. Je tu este ochranna lehota po prepusteni, ale nakolko nesplnas podmienku 270 dni nemocenskeho poitenia tak tam bez sance.
Ja som od 16. juna 2012 do 30. Juna 2015 bola normalne zamestnana ..otehotnela som minuly rok ale v 19tt som potratila ... pracovala som v bare a dohodla som sa so zamestnavatelom na vypovedi lebo som nezvladala tahat 20hod. Bola som na podpore 6 mesiacov ... a na urade prace evidovana ... v januari sa mi podarilo zase otehotniet a vo februari som nastupila do firmy a bola som 3 mesiace v skusobnej dobe do 1.maja a 31. Maja mi dosla vypoved volala som na inspektorat a povedali mi ze ma mozu pokial som im neodovzdala papier o tehotenstve...co som im nedala lebo som o tom nevedela
Ja som 1.feb nastupila 18teho som sa to dozvedela a od 19teho som na pnke a toho 18teho som to hovorila veducemu .. do 1 maja som bola v skusobnej dobe a po skusobnej dobe mi mala bezat zmluva do neurcita a 31. Maja mi dosla ta vypoved volala som na inspektorat prace ci to mozu ked som na pnke a oni ze ano ze musim mat tu skusobnu dobu odpracovanu a ze som mala odovzdat papier od lekara zamestnavatelovi ... a dalsia vec co ma trapi je to ze ked mam 20.okt termin porodim a budem na rodicovskej dovolenke... tak buduci rok ked sa bude robit danove priznanie neviem akym papierom mam dokladovat od 1.juna do porodu .. lebo ta firma mi uz poslala papier na danove za tie mesiace tak na tieto mesiace nemam papier
@nodesha naj ked sa spytas na urade prace, ci sa netreba evidovať, aj ked si na PN...a ano mal a su nahlasit písomnou formou zamestnavatela, ze si tehotna :(
@majusqa77 270 nemocenskeho poistenia ma byt nepretrzite, ci sa mylim?
@evkastipka ano, mylis sa
Rodicovsky príspevok sa vybavuje na Úrade práve a sociálnych veci, predtým tam ale musíš doniesť potvrdenie zo Sociálnej poisťovne o tom, ze nemáš nárok na materské. Zacnes ho poberať ale az po narodeni dieťaťa, nie ako materskú - 6 týždňov pred pôrodom. Este by ma zaujimalo, ako ta mohol zamestnávatel prepustiť počas PN-ky...