Ako sa vypočíta vymeriavací základ, keď by išiel na materskú otec?

1. aug 2022

Dobry den, vedel by mi niekto poradiť ako by sa vypočítal vymeriavací základ ked by manzel išiel na matersku v novembri 2022? To zamestnania aj Zo živnosti…rátali by sa odvody z roku 2021? Ci je to inak? Dakujem, načítala som toho vela ale nie som si ista

domireb
1. aug 2022

Ak má zamestnania celý rok 2021, tak VZ z 2021. Ak si aj platil odvody zo živnosti v 2021,tak priemer VZ,z ktorých platil odvody po celý rok 2021/12.

autor
1. aug 2022

@domireb aha cize sa rata len z tych odvodov co boli zaplatené v roku 2021? Dakujem krasne chcem si byt ista 🙂

domireb
1. aug 2022

Z VZ, z ktorého platil odvody,jj

lilinka88
1. aug 2022

V prvom rade ak chce materské zo súbehu,musí v oboch spĺňať podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch. Rozhodujúce obdobie záleží od trvania zamestnania a povinnosti odvádzať soc. odvody do SP

autor
1. aug 2022

@lilinka88 to spĺňa ale teraz po daňovom mu vyslo ze odvody platiť nemusí teraz od polroku za to potrebujem zistit ci sa mu oplatí ist na matersku viac tento rok alebo az 2023 a dako sa z toho neviem vymotat…uz bol s jedným dietatom na materskej takze co to o tom viem ale nie dost 😁

lilinka88
1. aug 2022

Ale pokiaľ mu nevznikla povinnosť platiť odvody, nemá ako SZČO aktívne poistenie a teda by mu bol nárok zamietnutý

autor
1. aug 2022

@lilinka88 aha cize dôležité je aby s čase nástupu na md mal aktívne poistenie aj zo szco

lilinka88
1. aug 2022

Jednou z dvoch podmienok nároku na materské je aktívne nemocenské poistenie, resp ochranná lehota

autor
1. aug 2022

@lilinka88 jasne len som dufala ze ked je aktívna živnosť beru do úvahy poistenie platené v obdobi z ktorého počítajú vym.základ…ale jasne chapem Dakujem pekne

laglag
1. aug 2022

@lilinka88 Ak môžem pichnem sa do diskusie, manžel bol szco do februára 2022, takže celý minulý rok bol szco a riadne platil odvody, od marca 2022 je zamestnancom, z čoho mu bude ratana materská ak by nastúpil v októbri 2022? Z minulého roku, alebo je to ako v prípade ženy posledných 90 dní pred nástupom? Vedel by niekto, dakujem