Baby idem sa Vas pytat ako to je s tou predlzenou materskou??Kam si mam ist po papiere??Maly od kedy zacal chodit do skolky je skoro kazdy druhy tzyden doma a ja som uz zufala prosim poradte dakujem
Mas narok akurat na neplatenu,ta sa iba myslim oznamuje na socialke a zdravotke ze sa staras o dieta do 6rokov.Stat bude za teba platit odvody.
Na sociálke sa to zahlasuje a potrebuješ papiere od lekára (poznám pár prípadov). Príspevok môžeš poberať na základe zhoršeného (nepriaznivého) zdravotného stavu dieťaťa. Ak ti Dr. potvrdenie dá, sociálka ti predĺži materskú o rok.... Keď sú diagnózy závažnejšie maminky majú materskú dlhšiu - neviem, či nie do 6 r. dieťaťa....
som s dcérou doma do 6 rokov jej veku. Máme DMO, hluchotu. Takže pojdeš na Úrad práce soc. vecí a rod. dajú Ti tlačivo, vyplníš a pojdeš to dať potvrdiť lekárovi. Doklady od lekárov nesmú byť staršie ako 6 mesiacov. Potvrdené odovzdáš znova na Úrad práce...... Majú právo na 30 dňovú lehotu kým Ti odpovedia. Ak Ti uznajú, že dieťa má zdrav. problémy, ostaneš doma pokiaľ ti napíšu. Može to byť len do 5 rokov veku dieťaťa napr. Známa tak bola do 5 rokov z dovodu, že dieťa malo často zápaly priedušiek, pľúc.... Ak ti uznajú predl´ženú rod. dovolenku, budeš od štátu dostávať aj peniaze - rod. príspevok.
Dobrý deň, rada by som spýtala stačí vypísaný len papier zo sociálky od obvodného a odborného lekára, alebo treba aj inné dokumenty. Dakujem
Ahoj aj Ja som doma s dcerou do 6 roka s tym ,ze moze chodit do skolky len 4 hod.doobeda ak sa zdrav.stav zhorsi bude vylucena z kolektivu mame na spanie dodnes plienky aj poobede aj ma oslabenu imunitu a pod.tak 5 mes.som behala a vybavovala papiere po lekaroch pre soc.poist.takze som doma na platenej 🙂
v prvom rade ide o predĺženú Rodičovskú dovolenku.
A vybavuje sa to na úrade práce sociálnych vecí a rodiny. Tam kde sa vybavuje aj rodičovská dovolenka..