Ako sa určuje termín pôrodu pre materskú?

kepassa
21. júl 2011

baby blba otazka asi ale ja som 1x na matersku narok nemala a chcem tomu predist, platim si doborovolne nemocenske poistenie od 1.juna 2011 a chcem sa opytat podla coho sa urcuje termin porodu pre matersku, akoby som to vysvetlila, porodnik vam podla poslednej menstruacie urci datum porodu a ten zapise do tehotenskej knizky a podla toho sa potom urcuje aj termin odchodu na matersku alebo sa ten termin moze casom este upresnit /napriklad, ze sa mi to posunie o tyzden lebo som neotehotnela hned/ a potom sa posuva aj odchod na matersku??? ako to je mam v tom chaos. Totiz chceme sa pokusat o male uz teraz a bojim sa, ze budem mat dni len tak tak /270 dni do nastupu na matersku/ dakujem za pochopenie a pripadne info.

zuzmor002
21. júl 2011

Malo by to byť tak, ako si napísala - porodnik vam podla poslednej menstruacie urci datum porodu a ten zapise do tehotenskej knizky a podla toho sa potom urcuje aj termin odchodu na matersku, a posunie sa myslím len vtedy ak by podľa ultrazvuku vychádzal väčší rozdiel oproti vypočítanému termínu ( asi 2 týždne), ale ak by si porodila predčasne, ešte pred nástupom na materskú, materská začne aj skôr - od dátumu pôrodu.

tosomja
21. júl 2011

Ahoj, tvoj gynekológ ti do tehotenskej knižky zapíše predpokladaný termín pôrodu, hoci sa ti to bude posúvať, ale určite nie o viac ako 10 dni 🙂 Mne napr. prvá gyn. napísala 7. júla 2010, potom som bola na poradni u inej, pretože ona v tom čase mala dovolenku, tá mi povedala, že 10. júla, pri novom gyn. som mala termín 14. júla a porodila som 15. júla....na materskú môžeš nastúpiť 8 alebo 6 týždňov pred pôrodom, od vtedy sa ti počíta materská....
Ja som sa s gyn. dohodla na termíne odchodu na materskú ku dňu 1. júna a nebol žiaden problém...Veď keď plánujete, tak sa dá aj tých 10 dní neskôr, aby ti vyšlo tých 270 dní do povinného platenia 🙂 držím palce...

lucka1987
21. júl 2011

presne akosi napisala, mne tento tydn vypisal ziadost o materske a je na nom datum porodu akym mam v tehu knizke, cize 14 sept. no a termin nastupu 4 august... ak sa porodi skor ako pred nastupom na MD tak sa to pocita odod dna porodu

janicka83
21. júl 2011

termín pôrodu do knižky sa píše vždy podľa poslednej MS...a pokiaľ si už teraz platíš DNP, tak ti z nej nárok vznikne, pretože ešte nie si tehotná...čiže ak by si zostala tehotná teraz v júli, tak by ti to už malo vychádzať....termín pôrodu sa neposúva, iba podľa sona ti to môže skákať, všetko záleží od veľkosti bábätka, ale už v materskej knižke sa neposúva a podľa toho, aký máš uvedený od začiatku v knižke, podľa toho termínu sa vypisuje aj materská 😉

dosa
21. júl 2011

nastup na matersku dovolenku sa pocita z terminu porodu, ktory ti lekar napise do papierov ked budes na matersku nastupovat a tie potom odovzdas do socialnej poistovne, nie tehotensku knizku... takze ak sa v priebehu tehotenstva zmeni termin, ci uz na zaklade ultrzvukov, alebo ineho, tak az ten vysledny termin porodu sa pise do papierov... a ty si mozes zvolit nastup na MD od 6 do 8 tyzdnov pred tymto terminom (nemusi to byt presne 6 alebo presne 8 tyzdnov, ale hociktory den v tomto rozhrani)... datum nastupu na MD si potom do papierov vypisujes sama...

nikush
21. júl 2011

pokial viem, tak nastup na MD sa odvija od terminu porodu podla posledneho menzesu....ja mam termin 23.9 a nastup na MD 12.8 a aj napriek tomu, ze mala je vacsia, cize mi to posuvaju 1-2 tyzdne skor, lekar ma skor nevypisala a ani nevypise. riadi sa tym, co je v tehotenskej knizke

siusinocka
22. júl 2011

kedže tehotenstvo trvá 280 dní, potrebu platiť máš 270 dni, a 6 až 8 týždnov ak budeš riziková, lekár ťi môže posunúť MD skôr, tak na to pozor... ale ked platíš od toho 1.6.2011 a otehotnela by si trebars dnes 22.8. termín by si mala okolo 27.4.2012 z toho vyplíva, že by si išla na md 2 alebo 16 marca - alebo v rozmedzí týchto dní a 270 dní ti od začiatku platenia uplynie okolo 27.2.2012, takže podľa mojích podotýkam laických výpočtov by ti to malo už v pohode vynsť. ak by si sa chcela niečo spýtať, napíš mi IP

zuzi118
22. júl 2011

nezabudni, ze musis byt poistena nepretrzite 26tyzdnov pred nastupom na MD. podmienka 270 dni sa rata za posledne dva roky pred porodom, ale tych 26t sa rata pred nastupom na MD.