Ako sa ráta materská pri predčasnom pôrode?

18. dec 2024

Tie, ktorým hrozil predčasný pôrod (už 34tt), ako je to s materskou? Teraz som PN, normálny nástup na materskú mám plánovaný až 6tt pred termínom pôrodu podľa poslednej menštruácie.... Náhle sa mi objavili komplikácie, ktoré sme nepredpokladali.... Keby sa stane, že pôrodom nedajbože aj dva mesiace pred termínom tak ako je to s materskou? Krati sa mi?

gabu_lienka
18. dec 2024

Ak porodis pred nastupom na MD, tak zacne dnom porodu.

3petka
18. dec 2024

No ja som rodila týždeň po nástupe na materskú. A bola normálna ako pri prvom synovi. Takze ak by si rodila pred nástupom od pôrodu ti dajú materskú a toľko týždňov ako normálne.

autor
18. dec 2024

Čiže nebudu krátiť počet týždňov na poberanie materskej?

gabu_lienka
18. dec 2024

Nie, materska bude trvat 34.tyzdnov ako keby si na nu nastupila v povodne planovanom termine

dixitka
18. dec 2024

Nekráti, normálne budeš mať 34 týždňov od dňa pôrodu. Inak je nástup 6-8 týždňov pred termínom a od dňa nástupu sa ráta 34 týždňov (bez ohľadu na to, kedy reálne porodíš).
Akurát ak poberáš tehotenské, skorším pôrodom prídeš o peniaze, lebo to sa ráta do dňa pôrodu 🙂 držím palce, nech je všetko ok.

pinkgirl
18. dec 2024

Nič sa ti nebude krátiť - dňom pôrodu nastúpiš na MD a budeš na nej tak ako píšu dievčatá.

alex49
18. dec 2024

Materská je 34 týždňov bez ohľadu na to kedy porodis.