Ahojte, ak nastúpim na matersku v decembri, rata sa mi výška z roku 2022? Ak nastúpim v januári, rata sa mi výška z roku 2023? Ďakujem za odpoved
@lucka_ke 1.12.2022
@michaela567y resp od 1.12 som nastúpila do prace s vyššou mzdou. Do vtedy som pracovala za menej penazi, predošlé roky
Toto by aj mna zaujimalo, som zamestnana nepretrzite od roku 2016, no mzda sa mi priebezne menila, naposledy v januari 2023 kedy som dosiahla najvyssiu zatial. Ked nastupim na MD na zaciatku januara bude mi pocitana za rok 2023, a ked by som nastupila na konci decembra tak za rok 2022?
toto hovorí zákon:
§ 54 Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu
(1)
Ak nemocenské poistenie trvalo nepretržite najmenej od 1. januára kalendárneho roka predchádzajúceho kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, do dňa, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.
(2)
Ak nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, alebo v kalendárnom roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, a obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, bolo najmenej 90 dní predo dňom, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.
ale teda ak dobre chápem, je to úplne nová zmluva u iného zamestnávateľa, áno?
čiže ak by si na materskú nastúpila v 12/2023 a máš novú zmluvu od 1.12.2022, tak by sa ti materské počítalo z obdobia od 1.12.2022 do 30.11.2023
ak by si nastúpila v roku 2024, počítalo by sa ti z celého roku 2023
mna by to tiez zaujimalo. mam zmluvu od 15.2.2023, na MD mam nastupit 15.12.2023, cize budem mat matersku normalne z mojho zamestnania? predchadzajuce roky som nepracovala, len brigady, cize toto je moj prvy TPP
@lneviemmeno z obdobia 15.2.23 - 30.11.23
@lucka_ke áno uplne nova zmluva u noveho zamestnávateľa. Potrebujem, aby sa mi to počítalo z tento prace nakoľko výška materského je rozdiel 300€
záleží aj kedy ti začal pracovný pomer, skús upresniť