Ahojte, mate niektora skusenost ako sa pocita vyska PN ak na nu idete z uradu prace? Myslim hlavne tych prvych tusim 10 dni ktore bezne plati zamestnavatel. V tomto pripade ich plati socialna poistovna? V akej vyske?
Dakujem
Presne tak, tam ti ju nemaju z coho vypocitat, kedze nepracujes
Este doplnim: pre tehotne je ochranna lehota 8 mesiacov.
Mam narok som v ochrannej lehote, nezavadzajte ked neviete detajly. Pytam sa z COHO bude ratana prvych 10 dni, nie ci mam alebo nemam narok.
@lubik87 staci kliknut na meno a hned vidis, pytala som sa na vec ktoru nemam preverenu. Narok prevereny mam a nebudem sem rozpisovat cely svoj zivotopis. Mohla si napisat ze nie nemas narok ak nie si v ochrannej lehote.. ale to si nenapisala iba ironicky ze vyplacanie PN ak si na urade prace by uz bol aky luxus. No nie je to luxus, su na to zakony. A uz to prosim ta neries
@laura222 Ano tusim. Socialna poistovna to ma vsetko na svojej stranke rozpisane:
- ak nárok na nemocenské vznikol zamestnancovi, samostatne zárobkovo činnej osobe alebo dobrovoľne nemocensky poistenej osobe v ochrannej lehote, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ sa zisťuje ku dňu zániku nemocenského poistenia
@fokuska ano toto som sa aj ja docitala ale stale neviem co tych prvych 10 dni - ci plati Socialna poistovna podla tohto kluca ako v pripade ked je clovek zamestnany
Percentuálna výška nemocenského:
od 1. do 3. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti 25 % DVZ alebo PDVZ,
od 4. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti 55 % DVZ alebo PDVZ.
Ked si na urade prace, platenu pn nemas