Ahojte 🙂
Potrebovala by som vypartat odpoved na jednu otazku,kolko poslednych platov pred nastupom na matersku sa pocitaju do vymeriavacieho zakladu materskej,by ma tak zaujimalo,nikde na to nemozem natrafit.!Ci posledny ,alebo 5 poslednych,ci za cely rok.
Vdaka za odpoved 🙂
SUHLAS
Ak ti trvá ten istý prac.pomer ako minulý rok, tak vym.základy na nem.poistenie za predchádzajúci kalendárny rok.
vdaka 🙂 bo som pocula aj nieco take,ze jednej kocke zvysili na max.mesiac pred MD a mala najvyzsiu matersku
Ahojte poprosila by som vas o radu. Momentalne som na rodicovskom...na konci jula mi konci. Od augusta do nastupu na matersku asi budem nezamestnana nakolko mi konci PP a momentalne som tehotna. Ako sa mi bude pocitat materska? Da sa nejako vylepsit cela tato situacia? Treba si nieco doplacat? Vobec sa v tom nevyznam, budem vdacna za kazdu radu.
Ahojte, aj ja chcem poprosit o radu. Pokial som bola na RD, nasledne nastupim do prace a budem chciet zostat tehotna, musim mat opat odpracovanych v kuse 270 dni, aby som mala narok na materske? Dakujem za pomoc.
Ahojte, ja mám nárok na materské aj zo zamestnania, aj z DNP, dnes mi gynekológ vypísal obidve Žiadosti o materské, len neuviedol tam dátum nástupu na materskú, iba dátum pôrodu. Je to tak správne, alebo sa mám vrátiť, nech to vypíše?
Ja by som sa tiez chcela poradit. Je nejaky rozdiel vo vyske materskej, ak je nastup na MD 6 tyzdnov pred porodom a ak je nastup na MD 8 tyzdnov pred porodom alebo to vysku materskej neovplyvni? DNP som si neplatila, bola som zamestnana poslednych 6 rokov vkuse, takze by som mala dostavat len normalnu matersku...
ahojte som tu nova chcem sa spytat ze ked som zamestnana dva roky v tej iste firme a teraz budem na rizikovom som niekde citala ze matersku budem mat taku istu ako pn na rizikovom??? dakujem za odpoved 🙂
@sasenka060906
PN je vo výške 55% z vymeriavacieho základu.
Materská je vo výške 65% z vymeriavacieho základu.
Nemám pocit, že by sa ... 55% rovnalo 65% ... materská je vyššia.
@amaca tusim, ze Mihal to zaviedol tak, ze 3 mesiace na novom mieste a z toho sa ti pocita materska, ak je to menej, tak z toho, z coho sa ti pocitala predtym... ale este si to pre istotu over napr. na infolinke socialnej poistovne.
ja som dokonca raz pisala e-mail na info SP a prisla mi odpoved za par dni.
@sasenka060906
to čo píšeš platilo mysllím do roku 2010, aj mateské a aj nemocneské bolo 55% z denn.vym.základu. Asi si čítala staršie príspvky. Potom sa materské zvyšovalo na 60% a teraz je už materké 65%.
@amaca
ak ti trval pp počas RD, tak nie. Ak máš toho istého zamestnávatela, tk môžeš na md nastúpiť kedykolvek po nástupe. Ak máš nového zamestnávatela, tak podla terajších zákonov, ak chceš aby sa ti materské rátalo z vymzákladov u neho, tak nástup na MD by mal byť najskôr po uplynutí 90dní od vzniku tohto nového prac.pomeru. Uvidíme, či toto zostane v zákone.
baby dakujem velmi pekne za odpovede.
aj ja dakujem za odpovede 🙂
vdaka 🙂
za cely predchadzajuci rok