Chcem sa poradiť. Som zamestnaná na trvalý úväzok na dobu neurčitú s dobrým platom. Momentálne poberám materskú dovolenku 1. dieťa, potom rodičovský príspevok.
1. Ak otehotniem znova, cca. počas poberania rodičovského príspevku, bude sa mi rátať ďalšia materská pre 2. dieťa z vymeriavacieho základu z posledného zamestnania? (čo by znamenalo max. výšku materského príspevku)
2. Ako je to so zamestnaním počas MD? Ako sa oplatí pracovať, aby som mala výšku materskej vyrátanú z posledného zamestnania? na dohodu - na skrátený úväzok - mať s.r.o. ????
@marcelatje cize ked som teraz na rodicovskej a planujem dalsie babo kym som doma, tak sa oplati ist robit na dohodu a budu mi ratat dalsiu matersku z povodneho platu plus z dohody, spravne ?
Ja skm mala nizky plat a nizku prvu matersku ale ak spravne chapem, tak takto by som si ju vedela dvihnut , ze ?
@vierushka pokiaľ viem tak mzda a dohoda sa nezrátavajú (tak to bolo ešte pred mojou prvou materskou) a materská sa počítala len zo mzdy
@majusqa77 ale je to tak že ak bude pracovať na čiastočný úväzok tak sa jej materská nebude počítať zo mzdy na plný úväzok, nie? Iba z tej časti ktorú bude reálne dostávať.
Ďakujem za odpovede.
A je to teda tak, že keby som počas rodičovskej pracovala na dohodu alebo mala s.r.o., následne otehotnela, tak ďalšia materská sa mi ráta zo zmluvy na trvalý úväzok zo zamestnania čo som mala pred MD, zmluva bude vlastne stále platná???
@3d mne to takto povedali na sociálke keď som sa bola pred 2 týždňami pýtať. Ale ak má niekto inú vedomosť sem s ňou, rada si vypočujem 🙂
@3d Ak by si sa chcela zamestnať ešte počas poberania materského, tak to musí byť na inú zmluvu (iný prac. pomer), z ktorej si nastúpila na materské. Ak by si pracovala počas poberania rodičovského príspevku, tak tam už môžeš pracovať riadne aj na tú istú prac. zmluvu. Príjem pre výpočet materského sa stále berie z prechádzajúceho kalendárneho roka.....t.j. ak nastúpiš v roku 2015 na materské a v roku 2014 si pracovala, tak príjem sa berie z r. 2014. Ak by si nepracovala v r. 2014, tak sa berie pravd. príjem...
Stále sa pýtam asi nejasno. Ak budem mať prácu na dohodu (alebo s.r.o.) počas poberania rodičovského príspevku, tak ďalšia materská sa mi bude stále rátať z toho istého platu ako prvá materská?
@3d No neviem ako ináč to jednoduchšie napísať. Ešte takto: Ak by si v čase RP pracovala (to je jedno, či na dohodu alebo riadny PP), ale ide o to, či z tej firmy, z ktorej budeš počas RP pracovať aj nastúpiš na druhú materskú. Ak 2. materská bude z toho istého poistenia, v ktorom budeš vykonávať nejakú prácu (to je jedno, či na dohodu, alebo riadny PP), tak sa ti bude počítať z toho príjmu, ktorý tam za predchádzajúci kal. rok dosiahneš. Ináč to napísať neviem.... 😒 .
@dena1973 To chápem. Ale ja sa pýtam na iné. Či mi bude platiť výpočet materskej zo súčasného zamestnania, kde mi vyrátali súčasnú materskú na Ďalšiu materskú. Nechcem dať výpoveď, ale možno budem podnikať s.r.o. alebo pracovať na dohodu alebo vôbec nič. Len sa pýtam z čoho sa mi ráta materská pre druhe dieťa ak ho mám po 1,5 roku narodené po prvom dieťati..... 🙂
@3d nárok na materské sa posudzuje z každého nemoc.poistenia samostatne. Ak v den nástupu na md ti bude trvať pôvodný prac.pomer (kde čerpáš RD) a tiež dohoda, tak ti vznikne nárok na materské z prac.pomeru, z vym.základu z predchádz. kalend.roku (ak v predch.kalend. roku je len RD alebo len RD+md, tak sa ráta z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na MD č.2, teda ak máš stále plný úväzok, tak z neho. Pozor ak by v predchádz.kalend.roku nebol vym.základ žiadny z daného nem.poistenia, len RD+MD+PN, tak sa ráta z minima!! (teda len ak pravdep. vym.základ je nižší, tak z toho nižšieho)
Nárok z dohody sa posúdi samostatne, či splnaš 270dní (aj dni ukončeného nem.poistenia v období 2roky sa k tomu môžu prirátať) a či teda trvá v den nástupu na MD.
@3d najjednoduchšie bude ak sa pôjdeš spýtať priamo do soc. poisťovne. No u mňa to bolo takto:
Prvé dieťa som rodila v roku 2012. Od septembra 2013 pracujem na čiastočný úväzok. V roku 2015 opäť rodím a druhá materská sa mi počíta za rok 2014 zo mzdy na čiastočný úväzok, čiže nie z pôvodného vymeriavacieho základu, ale len z jeho časti. Ak by som nepracovala vôbec tak mi to vypočítajú z toho pravdepodobného VZ ktorý by mi zamestnávateľ potvrdil = lepšia varianta 😅
@3d Nie ak budeš pracovať na dohodu, materská sa ti bude rátať z dohody. Ak budeš mať s.r.o. a nebudeš odtiaľ mať žiadny príjem, ktorý podlieha odvodom, tak ďalšia materská sa ti bude rátať z predchádzajúceho poistenia (zamestnania) za predpokladu, že pracovný pomer bude stále trvať.
@3d najlepšie bude nepracovať na skrátený uväzok v pôvodnom prac.pomere. Ak ti bude trvať tvoj pôrodný prac.pomer v den nástupu na md (obvykle 6týž pred očakávaným termínom pôrodu), tak ostatné dohody a pracovné zmluvy ti môžu len zvýšiť, nie znížiť materské. -to platí podla terajších zákonov. Samozrejme dohoda či nový prac.pomer ovplyvní aj dôch.poistenie štátom, lebo ak si dôch.poistená ako zamestnanec (na pz alebo dohodu), tak nemôžeš byť zároven dôch.poisená štátom, čo je tuším z cca 485eur (60% priemernej mzdy dva roky dozadu)
@3d ak si na rodičovskej materská sa vypočíta podľa informácie ktorú zamestnávateľ pošle sociálnej poisťovni. Je to tlačivo v zmysle toho koľko by si zarábala keby si v danom čase nastúpila do práce.
Ak chceš počas rodičovskej (nie materskej) dovolenky pracovať oplatí sa ti dohoda, skrátený úväzok určite nie, lebo ďalšiu materskú ti budú vypočítavať práve z neho. A je im jedno koľko by si zarábala na plný úväzok, ich zaujíma len suma ktorú máš v zmluve.
Ja som sa na tom teraz dosť okašľala, tiež pracujem na čiastočný úväzok. Keby som pracovala na plný mám ďalšiu materskú maximálnu, no bohužiaľ teraz mi ju budú počítať iba z toho čo teraz zarábam 🙄 som sa pekne osr..a 🙄 🙄 🙄