Ako posunúť materskú, aby mi vyšlo 270 dní?

bellugia
13. dec 2010

Ahojte, poraďte mi niektorá... :/ Ako si vybaviť materskú, keď na materskú môžem nastúpiť 6. týždňov pred - tj. 14.2., ale v práci si musím odrobiť 270 dní do 21.2. 😒 Ako urobiť, aby mi vyšla materská? Dá sa byť v práci o týždeň dlhšie? Alebo posunúť termín pôrodu? Alebo ako postupovať? 😔

elienka
13. dec 2010

Tých 270 dní musíš mať odrobených do dátumu pôrodu nie do nástupu na materskú dovolenku. Takže je to vlastne jedno, kedy nastúpiš (aj dni na materskej sa ti rátajú do týchto dní), dôležité je kedy si začala pracovať a kedy porodíš. Ak si soc poisťovňa nebude istá, či splníš podmienku 270 dní do pôrodu, tak sa čaká na pôrod a potom ak ti materská vyjde, tak všetko spätne doplatia.

nikusaaaaa
20. jan 2011

a počíta sa aj ten 270 deň? tak myslím že keď porodím zrovna v ten 270-ty deň, platí to? či počíta sa to od 271 dňa?

ludka140281
20. jan 2011

ja som si platila a bola som nezamestnana....musis bit 270 dni nemocensky poistena,pocita sa aj vikend,sviatok..vsetko....pri prvej dcere som o tom nevedela 😒 a paletim si doteraz,vyuzivam to na oceerku 😉
nikusaaaaaa ked porodis v ten den,tak si splnila podmienku ale aby si si bola ista navstiv stranku www.socialna poistovna,tam si najdi dobrovolne nemocenske pripoistenie a da sa tam napisat komentar,na ktory ti odpovie pravnicka soc. poistovne a potom si budes ista....
teda 270 dni do porodu

moninka1
20. jan 2011

ahojte, po vlastnych skusenistiach si myslim, ze na 270 dnovu podmienku som expert 😀 😉 (aj ked az po vlastnych zlych skusenostiach, lebo matersku sme kvoli predcasnemu porodu neziskali ☹ )
Takze, podmienka 270 dni sa stahuje na realny datum porodu !!!!!!!!!!! Je jedno, kedy nastupujes na matersku a je jedno kedy je planovany termin porodu. Ak porodis hoc aj na 270 den, tak ti jednoducho chyba jeden den a nic nedostanes, viem o jednej babe, co sa so SP aj sudila a prehrala.

ALE je tu jedna diera v zakone !!!
AK sa bojis, ze predcasne porodis, alebo ti to vychadza jednoducho nejako " natesno", tak existuje riesenie. Ak si SUCASNE (!!!!!!!!!) DNP (dobrovolne nemocensky poistena) a aj NP (nemocensky poistena cez zamestnavatela), tak sa ti taketo dni rataju DVOJMO!!!!

Cize konkretne k tvojmu pripadu, by som pre istotu radila, si na par dni (napr dva tyzdne) platit DNP z minima, nasledne to ODHLASIT (aby toto poistenie splnalo podmienku ukonceneho poistenia) a budes mat zabezpecenych 270 dni aj s rezervou. Drzim palce nech to vyjde a nech mate hlavne zdrave babatko. 🙂

vrn
3. feb 2011

Ahojte, toto je asi spravna stranka pre mna. Som na rodicovskej dovolenke (dcerka ma 2 roky). Som zamestnana, ale od konca oktobra si platim DNP aby mi vysla maximalna materska pri druhom dietati - som tehotna a termin porodu je zaciatkom septembra. Tych 270 dni platenia mi vychadza len tak-tak natesno pred nastupom na matersku a bojim sa aby som kvoli 1 dnu neplatila zbytocne. Skutocne sa to pocita do terminu porodu, teraz po nastupe na matersku to akoby platil zamestnavatel? Alebo ako to je? Viete mi dat link na cast zakona, prip. nejaku stranku?
Zo socialky mam takuto odpoved: Ak Vám bude dobrovoľné nemocenské poistenie trvať až do nástupu na materské, dávka sa Vám vyplatí zo súbehu poistení v maximálnej výške. Gynekológ Vám vypíše dve žiadosti o materské. Jednu žiadosť zašlete svojmu zamestnávateľovi a druhú si pošlete ako dobrovoľne nemocensky poistená osoba na pobočku podľa Vášho trvalého bydliska.
Materské sa vypláca podľa zákona platného od 01.01.2011 vo výške 60% denného vymeriavacieho základu. Nárok na materské zaniká uplynutím 34.týždňa od vzniku nároku na materské.

lucia.kl
3. feb 2011

@vrn
ako je to s platením poistného od zamestnávatela, keď si na rodičovskej, tak to naozaj neviem, skús popozerať ostatné témy, je tu niečo o presttupe z rodičovskej na materskú..

tinara23
4. feb 2011

@vrn pokiaľ si zamestnaná musí trvať poistenie 270 dní do pôrodu, aj keď nastúpiš na materské, tak soc. poistovňa zvykne počkať s vyplatením, a počká na rodný list či si naozaj porodila až po 270 tich dňoch a vtedy ti materskú z DNP vyplatí. Ak porodíš skôr z DNP materská vyplatená nebude. Tak už len vydržať 🙂 Počas materskej DNP neplatíš, si chránená, zamestnávateľ s tvojim DNP nič nemá spoločné.

luciaml
4. feb 2011

Ahojte , viete mi prosím niektorá poradit?mám malého a 20.3 mi končí materská. snažíme sa o druhé dieťa a chcela by som vediet či si možem podať žiadost o dobrovolné pripoist. aby som mala zvýšenu matersku, alebo to je hlupost? musím byť medzitým zamestaná ?(mimochodom ,som zamestnaná a podla zákona ma musia zamestnať,po skončení MD aj ked sa mi tam nechce íst) Dakujem pekne ak mi niekto poradí

miriamr
4. feb 2011

tinara23: tých 270 dní sa nepočíta náhodou do dňa nástupu na materskú (t.j. ku dňu kedy si vypísaná)?? Aspoň mne to tak vysvetlili na sociálke pred cca 3 rokmi a minulý mesiac som sa bola prihlásiť znova a tiež sme to počítali do dňa nástupu. A aj pri PN, OČR musíš mať 270 dní poistenia pred dňom začatia PN.
luciaml: prihlásiť sa môžeš na DNP kedykoľvek, určíš si výšku z ktorej chceš platiť. A ak si aj zamestnaná, a chceš mať maximum, tak Ti stačí platiť z rozdielu medzi max. vymeriavacím základom a tým čo by si mala v zamestnaní.

kimi21_6
13. feb 2017

@bellugia Ahoj Bellugia, viem, že už je to dávno, čo si otvorila túto diskusiu...ale chcela som sa ťa spýtať, ako to dopadlo s tou tvojou materskou? Uznali ti ju? Som v obdobnej situácii...Musela si nastúpiť na MD neskôr?

havana_frost
14. feb 2017

@kimi21_6 Tam nastúpenie na MD nehrá rolu. Ide o to, aby si tie dni mala ku dňu pôrodu a to moc neovplyvníš. Ak by ti to malo vyjsť presne ale dieťa sa napríklad narodí o mesiac skôr, tak smola, rátajú aktuálny deň pôrodu a neberie sa do úvahy, že dieťa sa narodilo predčasne.