AKo postupovať pri prestupe otca na materskú?

janci1987
11. júl 2019

Ahojte,
Potreboval by som radu ako vybaviť odchod pre mna na matersku.
Moja situácia je , že po nezhodách so šéfom v práci som sa rozdhodol odísť z práce. Od pondelka (08.07) mám dohodnutú dovolenku 1týždeň. Po dovolenke sa už nechcem vrátiť do práce.
Moja žena momentálne poberá matersku a dohodli sme sa , že by som prešiel ja na matersku.
Čítal som nejake články ako vybaviť potrebné dokumenty a ku ktorému dňu prejsť. Ide mi oto či môžem presjť na matersku aj ked nemám dohdonutú výpoved alebo sa mám dať vypísať po dovolenke ?
dakujem pekne za odpovede

lavender21
12. júl 2019

Odchod na materskú je potrebné oznámiť mesiac vopred. To už nestíhaš, takže jedine oznámiť hneď zajtra odchod o mesiac na materskú a dovtedy jedine ak ťa nejaký doktor vypíše na PNku. Počas materskej potom doriešiš výpoveď. Aké staré dieťa máte? Ak žena zruší poberanie materskej, už v poberaní pokračovať nemôže, čiže jej prepadne a taktiež ak máte len jedno dieťa do 6 rokov, tak si musí za seba platiť odvody do ZP, cca 65€ mesačne.

lubicakl
13. júl 2019

@lavender21 prosím nevieš poradiť ako je to u szco a materská..? slovenská živnosť a fakturuje práci v zahraničí,vybavuje si A 1....Oplati sa ze by si manžel žiadal o materskú?Môže naďalej pracovať teda?Dakujem

lavender21
14. júl 2019

@lubicakl a platí si odvody do sociálnej poisťovne? Ak si platí aspoň 270 dní, tak má nárok, výška je závislá od odvodov. A pracovať ďalej môže.

lubicakl
14. júl 2019

@lavender21 ano platí si všetko už asi 2 roky a viac vkuse....len ma obavy či nebudú v sociálku vymýšľať keď bude chcieť vybaviť A 1 ...Ale podľa mňa to nie je problém,keďže robiť môže.