Ako postupovať pri neplatenej materskej?

adriana9988
26. aug 2019

Ahojte chcem sa spýtať v júni 19 2020 mi končím materska, ale syna chcem dat do škôlky až od septembra ako postupovať pri neplatenej Materskej ? Dakujem

evittam
26. aug 2019

@adriana9988 Nic take neexistuje.

adriana9988
autor
26. aug 2019

@evittam neexistuje neplatený rodičovský príspevok , ja nebola u nikoho zamestnaná

evittam
26. aug 2019

@adriana9988 Píšeš o neplatenej materskej. Na to som odpovedala.
Neplatena predĺžená RD existuje-prihlasis sa po 3rokov veku dieťaťa na ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Dieta nemôže chodit do školky na viac ako 4h. Na UPSVaR oznamis kde sa dieta nachadza.
Ty ak si nebola nikde zamestnaná tak ti ani nemôže koncit MD ci RD ale bude ti koncit poberanie RP.

adriana9988
autor
26. aug 2019

Dakujem

elanor
26. aug 2019

@adriana9988 @adriana9988 asi mas na mysli, tzv. lodovo povedane neplatenu rodicovsku dovolenku. Staci ist na zdravotnu poistovnu a nahlasit sa tam u nich ako osoba starajuca sa o dieta do 6r. Niekde len vypises tlacivo a hotovo. Niekde chcu k tomu tlacivu aj potvrdenie z uradu prace o ukonceni poberania RP. Ak to budu chciet, to vybavis na urade prace na pockanie, ale papier ti daju az ked ti vyolatia posledny prispevok. Cize ked koncis RD v juni, posledny RP ti bude vyplateny niekedy v polke az druhej polke jula, takze az potom pojdes na pracak po ten papier, samozrejme, ak ho budu od teba na zdravotke pytat. A stym potom na zdravotku. Neboj sa, na zdravotke si ta zaeviduju aj spatne, nemusis mat koli tomu bobky, ze jeeezis, mesiac som nikde neni hlasena, co bude. Proste na zdratoke nahlasis datum, ktory potrebujes, tam neni problem.

orchidea67
28. máj 2020

Ahojte a ako to je teda s tou neplatenou rodicovskou dovolenkou. Dieta bude mat onedlho 3 roky, do povodneho zamestnania sa vratit neplanujem, mozem poziadat zostat dlhsie doma s dietatom, odvody si musim platit sama? Musi s tym zamestnavatel suhlasit? Pytam sa preto ak nema dieta dlhodobo nepriaznivy stav ci sa to da predlzit aj v pripade zdraveho dietata. Dakujem za uzitocne rady.

evittam
28. máj 2020

@orchidea67 Ako sme už napísali. A nielen v tejto diskusii. Zamestnávateľ musí súhlasiť a ty mas neplatene volno. Ak dieta nebude chodit do školky na dlhsie ako 4h môžeš sa prihlásiť ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov na ZP.
Btw.ak sa neplánujes vrátiť do zamestnania tak ukonci PP dohodou tak ze vycerpes 1den dovolenky a zvysok preplatia=max.podpora. Ak si nemala za posledné dva roky iny zdaniteľny príjem z ktorého sa platili odvody na PvN a necerpala si dovolenku po MD pred RD.