Ako postupovať pri materskej zo zahraničia?

sonya2202
6. dec 2016

Ahojte, potrebovala by som poradiť. Pracovala som v zahraničí, konkrétne v Holandsku, vrátila som sa kvôli zdravotným problémom na Slovensko, na materskú mám nárok v NL, môj zamestnávateľ mi s tým pomôže. Papier na materskú mám od Slovenského lekára a bolo mi povedané, že ho mám odniesť na sociálnu poisťovňu. Ten papier až budem mať preložený mám zaslať zamestnávateľovi, aby ho potvrdil a až tak ho odniesť na sociálnu poisťovňu alebo ako ? Momentálne som aj evidovaná na sk úrade práce-bolo mi povedané, že je to v poriadku kedže som v ochrannej lehote.

svetkaadamko
6. dec 2016

@sonya2202 a nemusí sa ti malé narodiť tam? Teda možno sa už toho dosť pomenilo, od kedy som ja rodila, ale keď som bola v Anglicku, tak som musela porodiť tam, ak som chcela dostať materskú odtiaľ. Inak by som spadala pod slovenské zákony. Či s Holandskom to tak nie je?

sonya2202
autor
6. dec 2016

@svetkaadamko podľa mojej informovanosti nie, to platí pri pôrodnom, podmienka je pôrod na sk, ale možno sa mýlim. :o

svetkaadamko
6. dec 2016

@sonya2202 tak ja aj keď som rodila v Anglicku, pôrodné som dostala na SVK, lebo tam mi ho nepriznali, takže toto by si mala dostať na SVK, keď budeš mať z Holandska papier, že ti ho tam nepriznali. Ale na 100% ťa nejdem presviedčať, len ja si pamätám, že mi to tak bolo vysvetlené, že ak chcem materskú odtiaľ, musím tam porodiť. Ale zrejme to tak neplatí všade, resp. už to možno neplatí.

sibalka21
6. dec 2016

Aj ja som rodila v Uk a preto som mala narok na matersku odtial, kedze vsetky poradne som mala tam.... Myslela som, ze vsade to je tak.... Ale ak to mas potvrdene, ze mozes brat matersku odtial, bolo by najlespie popytat sa rovno v socialnej, alebo zamestnavatela...

n0mi
6. dec 2016

Ja mam matersku z uk ale rodila som na sr. ale na matersku som misela odovzdavat taky papier od midwife anglickemu zamestnavatelovi. Pochybujem ze by to slo s papierom od gyn. Na socialke ked som sa bola pytat na narok na matersku ma odbili nech si narokujem v state kde robim a idu mi odvody co bolo uk.

sonya2202
autor
7. dec 2016

V Holandsku je to trosku ine, stačí papier od gynekológa, ale je potrebný preklad.

miroslava0805
11. máj 2023

Ahojte potrebujem poradit, zijem v nemecku uz 15rokov, som na materskej,ktora mi v auguste tohto roku končí a chcem sa vratit na sk, keďže viac ako kindergeld a bayerischefamiliengeld nedostanem a to mi nevyjde ani na najom, mozem sa nahlasit na sk a poberat dalsi rok materskú? Alebo sa mam nahlasit ako nezamestnaná na urade prace?