Ako postupovať po RD ako slobodná matka?

klikklok
25. jan 2011

kamaratka je slobodna mamina trojrocnej dcery a nevieme na co vsetko ma narok a kam sa treba obratit. Otec dietata zomrel dom po nom je stale v dedickom konani.Dostava na malu nahradne vyzivne v sume 25 eur plus pridavky. Stoho vyzit nema sancu. Na urade jej povedali ze sa ma nahlasit na UP bude nieco dostavat? Poradte co ma robit.

lili_mia
25. jan 2011

Ahoj, ja komunikáciu s úradmi riešim listovo, napíšem list, oni odpíšu a tak mám v ruke ich odpoved, že to tak má byť. Lenže v jej prípade čakať mesiac nie je výhodné, plus oni si ešte dávajú mesiac na vybavenie. Ale tak zrýchlika, dievčatko už malo tri roky, takže matka bud úrad práce alebo práca. Potom na úrade práce požiadať o dávku v hmotnej núdzi a tam povedia, či má na ňu nárok. Chýba informácia, či pracuje, no zrejme nie, ked jej poradili evidenciu na UP. Neviem ako to je v tomto prípade, ak pracovala pred nástupom na materskú dov., ak áno, či sa obdobie materskej zarátava do posledných dvoch rokov, ktoré sociálna poist. posudzuje pri určovaní nároku na dávku v nezam. Pravdepodobne nie. Ja osobne by som šla najprv na UP do kancelárie na dávku v hmotnej núdzi podľa písmena a tam sa popýtala, treba presne vedieť, kedy robila, ako dlho robila, nástup na MD, treba aj kopie, budú potrebovať do zložky, pre istotu 2x, pretože čo dvere na úrade, tam chcú papiere, čo na tom, že kolegyna zo susedných dverí ich má, do každej zložky treba všetko na milionkrát 🙂 Ak na MD nastúpila po skončení školy, tak tam neviem, čo bude nasledovať. So sebou potrebuje doklady o ukončení posledného stupňa štúdia, ak pracovala, tak .. no teraz neviem, asi kópiu o ukončení pracovného pomeru.

Popozerajte si:

http://www.employment.gov.sk/DIS/dis/index.php?...

http://www.upsvarpo.sk/upsvarpo2/index.php?id1=159

http://www.upsvar-br.sk/docs/ziadost_o_zaradeni...

http://www.upsvar-br.sk/docs/poucenie.pdf

Niektoré tlačivá mám z :

http://www.upsvar-br.sk/?id=IS/tf&cat=0

Keby niečo, napíš.

klikklok
autor
2. feb 2011

tak ona to ma zlozite zivot sa snou pohral prerusila skolu ostala tehotna a mala ked mala dvaa pol tak druh zomrel ostala sama teraz prebieha dedicke konanie lebo ostal po nom dom a dlhy vsetko by mala zdedit mala je na tom fakt biedne platit elektriku musi obavam sa ze ak prebehne dedicke tak nabehnu exekutory a co bude dalej nevie

lili_mia
4. feb 2011

Nech si prečíta tie veci, ktoré som poslala a nech ide na úrad, plus nech skúsi v zákazníckych centrách elektrárni, plynárni, vodárni, ako postupovať v jej prípade, či jej dohodnú splátkový kalendár, či budú súhlasiť povedzme s odkladom platieb a potom ich premietnú do splátkového kalendára. Dúfam, že niečo konáte a nesedíte len tak doma. Má to naozaj ťažké, ale treba konať, pre istotu nech sa poinformuje v domoch pre osamelé matky vo finančnej núdzi, neviem presne ako sa to volá. nech skúsi aj obecný úrad, či jej obec vie finančne pomôcť, v takejto situácii ide hanba bokom a chodiť a pýtať sa, či vie niekto finančne pomôcť matke s dieťaťom bez peňazí.

lili_mia
4. feb 2011

ešte ma napadlo .. treba si zistiť ako je to s dedením, ja viem, že ak prijme dedičstcvo, prijíma aj dlhy, ak odmietne, tak nie, nech si ešte pozisťuje toto .. ak je situácii, že zdedí povedzme po ňom byt a kooopu dlhov, tak nabehnú exekútori a byt sa potom predá za oveľa nižšiu cenu, možno nižšiu ako je trhová, toto presne neviem. Tak nech si zistí, ako bude na tom, ak odmietne dedičstvo, či sa tým zbaví aj dlhov, v tom prípade nech si rieši bývanie, hoc aj v tom domove pre osamelé matky s deťmi.