Ako postupovať, ak prídavky na deti poberá exmanžel v Nemecku?

kmlogisticy
2. sep 2019

Mam kamarádku, ktorej exmanžel si vybavil vyplácanie prídavkov na deti v Nemecku, kde pracuje, ale vyplácajú mu ich na jeho účet a on ich naďalej neposiela matke na Slovensko. Poradí niekto ako postupovať? Nejaký právnik v Nemecku?

rainbow82
2. sep 2019

Na nete si nájdite na ktorom úrade sa to vypláca a nech Vám tam niekto zavolá kto vie po nemecky

kmlogisticy
autor
2. sep 2019

@rainbow82 -Ano my vieme kto to vypláca veď oni nám povedali ze to od júna vyplacaju na nemecky ucet.....(on totiž prepisal jej ucet na svoj), ale neviem ake kroky mame podniknuť dalej aby to akceptovali......

rainbow82
2. sep 2019

Ako môže bez jej súhlasu prepísať jej účet na jeho meno?Ja napíšem známej do Nemecka je tam už 20 rokov možno niečo poradí

kmlogisticy
autor
2. sep 2019

@rainbow82 možno to nejako prepisal, alebo vymazal, ja neviem. Teraz mi napisala, ze vraj tam volala, poslu jej papiere -tlacivo kde ma opatovne napisat udaje a opravu uctu, ale peniaze jej nedaju, len pravne moze vymahat- takze teraz hladame pravnika nemecky hovoriaceho alebo slovaka v nemecku.....

dadka36
2. sep 2019

@kmlogisticy treba sa informovať na upsvar na príslušnom oddelení, tam je prvý krok. Potom je ďalšia štátna inštitúcia, na ktorú vás odkazu.

kmlogisticy
autor
3. sep 2019

@dadka36 dakujem za odpoved

kmlogisticy
autor
3. sep 2019

@rainbow82 dakujem za odpovede

majkeel
3. sep 2019

A plati normalne na svoje deti? Ak neplati, tak mu to stopnite. Ale ak plati, tak naco si robite prieky?
Ak plati a pomerne slusne plati, chodi pracovat do zahranicia, co je samo o sebe drina, naklady na cestovanie, byvanie v zahranici, odriekanie, pridavky treba vybavit, trva to mesiace. On si uplatni pridavky a pouzije potom tie pridavky na cast vyzivneho pre deti, tak je to jeho vyhoda a ex moze byt rada, ze sa stara a plati.
Keby robil na sk, dostane 24 eur a dovi dopo. Bude potom kamaratka spokojnejsia? Alebo ked nedostane nemecke pridavky ani jeden, bude mat lepsi pocit?
Ak neplati, alebo iba trapnu sumu, tak je to hajzlik a stopnite mu to. Staci telefonat, mail a Familienkasse velmi ochotne stopne vyplacanie a budu radi, ak nemusia nic platit.

sense
3. sep 2019

@majkeel z casti mas pravdu s ribenim si naprieky....ale rodinne pridavky maju sluzit v prvom rade pre dieta.... a nie aby mal ex vyhodu a usporu na alimentoch.,pretoze tie musi platit bez ohladu na vysku pridavkov v tej kt krajine...a aka je to ta slusna suma? Keby ziju aj deti v nemecku urcite plati tych alimentiv viac ako ked ziju na svk.... taktiez nevies v akej situacii je ta zena a preco sa rozviedli/rozisli a za akych podmienok.... a je vela zien kt sa mstia cez deti... ale tiez poznam aj par chlapov kt sa takto mstua zenam....cez financie ....

majkeel
4. sep 2019

@sense Iba chcem povedat, ze netreba mat zase velke oci, aj v Nemecku su ludia, co zarabaju vela, aj malo. Nevieme, kolko ten otec zaraba, ci plati, ake ma vydavky.
Pridavky v zahranici funguju, ze sa doplaca rozdiel. Matka dostane slovenske pridavky, zahranicie doplati rozdiel.
Keby robil na sk, tak dostanu trapnych 24 eur.
Cakat, ze niekto "robi" v nemecku, zarobi mesacne 2 tis eur (doma na vychode by mal mozno 500 eur), vydavky na zivot v zahranici ma 1000-1500 eur a bude platit (priklad) 300 eur plus dalsich 200 Eur pridavky na kazde dieta, zivot mu pretecie v praci vonku pomedzi prsty a uvidi si dieta/deti raz za mesiac-dva je trocha naivne.
Z efektivneho financneho hladiska je mi "milsi" otec, co sa snazi, ide do zahranicia, posle na dieta mesacne 300 eur a je jedno, odkial to zoberie (vyzivne+pridavky), ako otec roka, co nepojde nikam, pracuje na sk za sk plat a posle 100-150 eur plus 24 eur pridavky.

majkeel
4. sep 2019

Rakusko uz na to "doslo", "indexuju" a na deti zijuce na sk vyplacaju po novom pridavky vo vyske 65% oproti detom zijucim v rakusku, ( 110,5/115,57/128,13/143,26 Eur podla veku).

sense
4. sep 2019

@majkeel otec ak by mal charakter ked uz tie pridavky vezme a neda ich ex, ulozit ich detom na ucet su to peniaze pre deti.... ale to tiez vypoveda o charaktere...

A o tom ako sa zije v zahranici mi.pisat nemusis nakolko sama uz x rokov v zahranici zijem....

A tych tebou spominanych napr 300eur su vypocitanych na zaklade nejakeho platu ,prisavky su de facto bonus od statu....pre deti... ale na otcactreba brat ohlad lebo on.ma aj vlastny zivot a narok nan...ale dieta sa musi uspokojit s malom... nech je to v pripade tohto paru akokolvek zas je to len dieta kt je ukratene....

majkeel
4. sep 2019

@sense @sense Ono sa chce vzdy vzit do postavenia toho druheho, ci by som bol ja ochotny robit to co ten druhy.
Ak je vzdat sa deti a ist robit do zahranicia take lukrativne, preco to nerobia matky tiez? Par zien to robi, chodia z nutnosti opatrovat do rakuska a su povazovane za krkavcie matky.
"rodinne pridavky maju sluzit v prvom rade pre dieta"
To by znamenalo, ze otec platiaci minimum 100+24 eur je "ferovy" otec, kdezto snaziaci sa, co ide do zahranicia, co plati v absolutnom meradle viac ako "ferovy" otec, je "ha.el". 🙂
Je to ako debata o rovnej dani. Ti malo zarabajuci kricia po progresivnej dani. Neuvedomuju si, ze oni neplatia (odp.polozky atd.) skoro ziadne dane a ten vyssie zarabajuci plati v absolutnej ciastke viac dani aj pri rovnej dani. A malo zarabajuci su prave preto, lebo nevedia pochopit ani taketo zakladne veci. (Nehovoriac o tom, ze rovna dan uz neexistuje, nakolko nie su stropy na zdravotne poistenie, zaviedli tzv. milionarsku dan, aby "uspokojili" menej inteligentnych, ze potrestali tych snazivych).

sense
4. sep 2019

@majkeel pre mna toto ferovosr nue je.... pretoze ak otec oberie dieta o oridavky tak urcite nerobi v nemecku prero aby diprial detom... inak by im doprial aj tie pridavky... (podotykam ani ja ani ty nevieme preco su kokretne tito dvaja rozvedeni)

Zijem v krajine kde nie he rovna dan pricom pri rovnrj dani by som.mala v konecnom.dosledku.viac... ale to je uplne nieco ine...

majkeel
4. sep 2019

@sense Podla tejto logiky obera dieta o tie pridavky aj matka dietata, lebo je "leniva" a nejde zit a pracovat do nemecka alebo inej krajiny, kde su vyssie pridavky ako na sk.
Toto som nikdy nechapal. Otec, co ma v trube, zarobi 500 eur a posle 50-100 eur je "cavo, super ocko", co "da kolko ma". Ten co sa snazi, zarobi 2000 eur a posle "iba" 250-300 eur je naopak sebecky haj.el. :D
Byt matka, bol by som rad, nech mi posiela 300-400 eur mesacne a je mi jedno odkial na to zoberie, Vzhladom na to ze tu casto niekto napise, ze otec posle 50 eur na dieta a dalej nezaujem.
Nie je jedno, preco su rozvedeni? Kludne on pracoval v de, ona zostala doma, nepracovala x rokov, za ten cas sa odcudzili a rozisli. On si nasiel niekokoho, ona si nasla niekoho.
Tu ide o to, aby dieta malo z coho zit.

kmlogisticy
autor
4. sep 2019

zaujimavo sa rozbehla debata ale uplne zla a opacnym smerom. ON na SR poprevhraval co sa dalo, popoziciaval si prachy od vsetkych a potom zdupkal a 5 rokov mlcal. JEJ vzali byt, vsetky uspory z banky, lebo tak je to so zakonmi krestanskej europskej logiky-vzdy je komu vziat aj ked je nevinny. Musela sa sa detmi-dvojcata nastahovat ku matke a tu dret biedu, v trojizbovom byte. Kazdu korunu co ONA zarobi berie exekutor-pretoze ON si jasne, ze nepreberal postu a tak vsetko prehral. ONA nesmie oficialne pracovat aby nik nezistil jej prijem a nevymahal od nej a tak robi brigadnicky, zvacsa na ciernno, vsetko plati cash, lebo ucty ma blokovane. To je realita. Potom sa ON milostivo vrati na par dni na SR, natrepe sprostosti akoze uz bude ten dobry a bude platit a pomahat rodinne, lebo ma stalu pracu v Nemecku. Ani len okom nemrkne, ze on porobil dlhy a niekto si ich ods.....rie za neho. vypyta podpis na prídavky aby aspon nieco posielal-mimochodol sa jedna o 350eur mesacne. A po dvoch mesiacoch ONA zistila, že si ich vyplaca na svoj ucet a teda zase mu slo len o podvod. Uz sme vsetci zorientovaní????
Ja som len potrebovala akcne poradit a nie moralizovat.........Dakujem za komentare, ale už od včera cakame na tlačivo kde mame zmenit číslo učtu aby to chodilo jej na ucet-to sa exekutor potesi.......

yanni
4. sep 2019

@kmlogisticy no take jednoduche to nie je zmenit ucet. Kto poziadaöl prvotne o pridavky v DE? Kto je poberatel, kto podpisal tu uplnbe prvu ziadost? Uradu je jedno, na koho ucet vyplaca. Ale len tak sa ten ucet neda zmenit. Ak on poziadal o pridavky a ziadopst podpisoval on, tak aj zmenu musik podpisat on. Viem o com hovorim, zijem v DE 20 rokov a dosqavame pridavky na niekolko deti.

zuzka6542
4. sep 2019

@yanni a ďalšia vec keď je už EX tak to by mali tam zohľadniť kto sa i deti stará .. to podľa mna nieje ani možné takto fungovať ..

majkeel
4. sep 2019

@yanni Podla mna je aj zakon na to, ze pridavky ma dostat k rukam adresat, ten co sa stara o dieta. Inak ich bude musiet vratit. Ak pridavky pobera neopravnene, nevyplaca a nevrati ich, tak sud, potom Strafbefehl, pokuta 5 tis eur alebo 5-6 mesiacov väzenie. Nemci su v poslednom case dost vysadeni na imigrantov a zneuzivacov davok.

yanni
4. sep 2019

@majkeel Nooo take jednoduche to nie je. O Kindergeld poziada a dostava ten rodic, v ktoreho domacnosti deti ziju (na koho konto sa vyplacaju, je uplne jedno. Ziadatel moze udat hocijake konto). Aaaale toto plati pre rodicov zijucich v DE. U nich je ina situacia. On pracuje v DE, ona zije s detmi na SK. Cize o nemecke pridavky musis poziadat on. darmo sa tu budeme dohadovat, nevime blizsie informacie. neviem, kto, ked a za akych okolnosti poziadal o Kindergeld. Na ake konto boli naozaj vyplacne. Preco a ako on mohol zmenit JEJ bankove konto. Aj bolo LEN JEJ, tak to konto nema sancu nieto zenit, zrusit atd. Na vsetko preba JEJ podpis aj keby aj on mal dispozicne pravo pop. by mali spolocne konto.

yanni
4. sep 2019

@kmlogisticy ono neviem presne ako to chodi s tym doplacanim, ale ona nech ine na Upsvar a popyta sa tam. ten poziada o SK pridavky s tym, ze zvysok do vyske DE pridavkov doplaca nemecka strana. Verdi to pojde len a len jej. Je tu uz aj niekde diskusia na tuto temu, najdi si. Tam je toho popisane (aj cerstve infošky) vcelku dost.

sense
4. sep 2019

@majkeel ako vues ze to tak bolo ze on.pracoval v de a ona nerobila roky nic.... to jetvoj pohlad ukrivdeneho chlapa.... ked zena nepracuhe alebo zaraba menej lebo sa stara aj o dieta a domacnost je leniva.... ale bedajboh zaraba viac tak je chudak muz nedoceneny lebo nesedi orincip ze zena ma byt doma a muz sa starat....a aj ked tu moznost dostabe osta doma a ulohy si vymenit

zuzkahalbava
17. dec 2019

Žienky neviete poradiť do ktorého dňa v mesiaci vyplácajú rodinné prídavky v nemeckú.... Dva mesiace nám prišli normálne a tento mesiac ešte nič....

yanni
17. dec 2019

@zuzkahalbava To je rozne. Ide to podla Kindergeldnummer. Podla posledneho cisla. Terminy vyplacania najdes pod Bundesagentur für Arbeit. Teraz by tam mali byt uz aj terminy na 2020.

ukulela
17. dec 2019

@majkeel no lebo pridavky nemaju byt castou vyzivneho .... pridavky su pre dieta, nie pre otca/matku/na uhradu cestovneho atd. takto on jej neposiela pridavky, tal by rpe nu bola lepsia dvacka zo slovenska .... inac, ja sa cuduje, myslela som si, ze pridavky by mal poberat rodic, ktory ma deti zverene do opatery, hoc aj ten druhy pracuje mimo a pod.

ukulela
17. dec 2019

@kmlogisticy pocuvaj, neplet do toho krestansku europui. ak manzel robil dlhy, mohla uz pocas manzelstva ziadat zrusenie BSM, neprisla by o byt, uspory, ... to sa dalo riesit. ale ok, nemusela vediet, neorientovala sa vtom - len krestanstvo s tym nema nic spolocne. nevyriesil by jej situaciu osobny bankrot?