Ako postupovať, ak manžel pôjde po mne na materskú?

Včera o 17:41

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či mi nevie niekto pomôcť s nasledujúcim problémom.
Som tehotná, v decembri mám termín. Na materskú pôjdem klasicky na polroka, ale potom by som chcela, aby na materskú nastúpil manžel. Je živnostník, odvádza vysoké odvody, preto mu vyjde maximálna materská. Po jeho materskej by som na rodičovskú nastúpila do 3 rokov dieťaťa opäť ja. Neviem však, čo so mnou počas toho polroka, ked na materskej bude manžel. Rozmýšľam nad dohodou, keďze to firma umožňuje ak by som bola na rodičovskej, a tu je len ten problém, že čo so mnou, keďže poberateľom materskej/rodičovskej bude manžel a ja neviem, či dohoda ruší pôvodný pracovný pomer a či po rodičovskej sa budem môcť vrátiť na svoje pracovné miesto.
Alebo ostať doma počas manželovej materskej a platiť si dobrovoľné zdravotné a sociálne odvody, ale opäť netuším, či mi zamestnávateľ drží miesto, nakoľko budem prakticky na úrade práce. Budem si zisťovať info aj na úradoch, ale či náhodou niekto nemal podobný prípad.
Ďakujem veľmi pekne za odpovede.

lenuska9999
Včera o 17:48

Dobrovoľne odvody si ako zamestnanec platiť nemôžeš. To môžeš len ak si SZČO. Môžeš ten pól rok , kedy bude manžel na MD vykryť podporou v nezamestnanosti a potom klasicky nastúpiť na RD. Budeš mať ten vyšší , keďže si poberala materskú

petamich
Včera o 18:00

@lenuska9999 ona ale pise, ze po rodicovskej sa chce vratit na povodne pracovne miesto a teda nechce ukoncit pracovny pomer, co by musela, ak by chcela cerpat podporu (na ktoru ani nevieme, ci ma narok, lebo nepise ako dlho pred tym pracovala)

autor
Včera o 18:04

@petamich ahoj, áno, ide mi skôr o to pôvodné pracovné miesto, a pracovala som nepretržite 7 rokov na TPP u toho istého zamestnávateľa pred nástupom na materskú

petamich
Včera o 18:07

Podla mna mozete byt doma obaja, tebe rodicovska dovolenka bude pokracovat, len nemozes poberat rodicovsky prispevok. Nasla som k tomu toto:

Musím pracovať, keď je na materskej otec?
Matka síce nemôže poberať rodičovský príspevok, resp. ak ho poberá, musí požiadať príslušný ÚPSVaR o odobratie rodičovského príspevku z dôvodu, že si chce otec požiadať o materské.

To však neznamená, že ak prestane poberať rodičovský príspevok, zanikne jej aj rodičovská dovolenka. Matka sa nemusí vrátiť do práce, ak otec poberá materské. Rodičovská dovolenka jej aj ďalej trvá, a to až do troch rokov veku dieťaťa.

https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...

Ale este by som si to overila, pripadne sa vyjadria este nejake ine zbehlejsie uzivatelky 🙂

aliziana
Včera o 18:12

Ak by si nechcela pracovať, tak sa zahlás na zdravotnej poisťovni, budú za Teba platené odvody
Dohoda určite neruší pôvodný prac pomer, ak by si mala odvádzané odvody z dohody, tak máš vyriešené aj to, akurát neviem, čo v prípade, ak by si mala nejaký typ dohody, kde by Ti neodvádzali odvody...
Dohoda Ti akurát môže pokaziť výšku ďalšej materskej, ak by si išla a spadalo by to do toho obdobia

lilinka88
Včera o 18:18

@aliziana nasledujúcu materskú jej to nijako pokaziť nemôže, iba prípadnú dávku v nezamestnanosti

lilinka88
Včera o 18:21

Môžeš sa po MD u zamestnávateľa nahlásiť na rodičovskú dovolenku (treba písomne oznámiť mesiac vopred) a na zdravotnej poisťovni sa prihlásiť ako samoplatca (zdravotné poistenie je cca 100€ mesačne).
Ďalšia možnosť je sa hneď po MD vrátiť do práce a po manželovej rodičovskej nastúpiš na RD ty.
Alebo môžeš zamestnávateľovi oznámiť, že nastupuješ na RD a zároveň sa s ním dohodnúť na nejakej dohode.

autor
Včera o 18:43

Vrelá vďaka za všetky odpovede, veľmi mi pomohli 🙂

aliziana
Včera o 18:58

@lilinka88 áno, máš pravdu, ak si nechá pôvodný TPP, tak nepokazí