Ako postupovať, ak bude na materskej otec?

natasamaksinova
19. jún 2019

Ahojte mamičky.
Som ešte študentka a budúci rok maturujem. Dohodli sme sa s manželom že pôjde na materskú on keďže pracuje už viac ako 2 roky a ja mám v máji maturity. Termín mi vychádza 6.októbra ale neviem či podať žiadosť o rodičovskú dovolenku po pôrode lebo keď nastúpi manžel na materskú začiatkom nového roka tak ju budem musieť zrušiť a po materskej znova podať žiadosť. Schvália mi ju po materskej keď ju už raz zruším ? Taktiež sa chcem opýtať z čoho sa počíta výška materskej pretože manžel zarába pekne ale má oficiálne písanú minimálnu mzdu a zvyšok mu zamestnávateľ dáva na čierno "na ruku" no dohodnúť sa s ním dá aby priznával celú výplatu.
Ďakujem

alenah31
19. jún 2019

@natasamaksinova ty u Dr. dostaneš papier na materské, s tým pôjdeš na soc. poisťovňu kde ti potvrdia, že na ňu nemáš nárok. Po narodení bábätka pôjdeš na úpsvar spolu s tým potvrdeným papierom, RL dieťaťa a vypísanou žiadosťou o vyplácanie rod. príspevku + prídavku na dieťa a to odovzdáš. Medzitým po dožití 28 dní dieťaťa ešte pôjdeš požiadať o príspevok pri narodení dieťaťa (tzv. kočíkové), ktoré vypíšeš, tvoj gyn. ho potvrdí a detský lekár ho potvrdí a odnesieš ho tam kde si žiadala o RP, po Novom roku si manžel podá žiadosť o materské a zároveň ty požiadaš o odňatie rod. príspevku - ostaneš naďalej na RD, ale bez peniažkov - zároveň upozorňujem, že ak ide o jedno dieťa tak ty si budeš musieť sama hradiť zdr. poistenie po celú dobu č bude manžel na MD a poberať materské. Materské mu bude vypočítané z príjmu, z ktorého sa odvádzali odvody - čiže z toho čo má na páske - že zamestnávateľ niečo dodatočne potvrdí je v nepodstatné. Momentálne je to s materskými u otcov tak, že musí byť aj reálne doma resp. pracovať na inú zmluvu než na tú, z ktorej mu vznikol nárok na materské, na inej pozícii a hlavne - a na skrátený pracovný uväzok - to si teraz overujú. Po tom ako mu skončí poberanie materského si pôjde vypýtať potvrdenie na soc. poisťovňu o ukončení a s tým zasa ty pôjdeš opäť na úpsvar požiadať o vyplácanie RP a odhlásiť sa na zdr. poisťovňu ako samoplatiteľ - zasa bude za teba toto poistné platiť štát.

slavuska1506
19. jún 2019

@natasamaksinova Ja som mala niekoľko rokov na papieri len minimálku a ostatné z druhého účtu a dlho som bojovala, aby mi to dali na papier celé. Chvala bohu stihol prejsť potrebný čas, kým pôjdem na materskú. Partnerovi to žiaľ budú rátať z minimálky

evittam
19. jún 2019

@natasamaksinova Súhlas s
@alenah31
A ak pojde muz na MD az v januári 2020 tak nech mu navyši mzdu uz od juna. Nakolko VZ pre MD bude hruby príjem za rok 2019.
A je tu uz rovnakých diskusii viac nez dost. Netreba zakladat nove.😉

limcasimca79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz