Baby, som na rodicovskej, nezamestnana. Muz chce ist na matersku od júna.
Na nete som vycitala, ze ja mam 2 moznosti. Bud ist na urad prace, alebo sa nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta. V oboch pripadoch bude stat za mna platit poistne aj nemocenské. Dobre som to pochopila?
Samozrejme ze popri tom si chcem hladat pracu.
A manzel, ten chce popri materskej pracovat na dohodu, prilezitostne, uplne ina práca aku vykonava, u ineho zamestnavatela. Co je potrebne obehat, a kolko vopred. Vraj maju 60 dni lehotu na schvalenie. To znamena, ze ziadost mame poslat uz v aprili, s tym ze nastup bude v juni? Dakujem za rady
@alenah31 ok takze ja sa pojdem normalne prihlasit na urad prace a vybavené. A teda na socialnej nam daju nejake tlacivo a ja musim asi pozastavit aj poberanie rodicovskeho ze.
Áno presne tak.
tie dve možnosti máš v prípade ak máš ešte jedno dieťa do 6 rokov, na ktoré sa môžeš nahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa to 6 rokov, aby za teba ZP platil štát. V opačnom prípade ak on bude na MD, ty sa buď zaeviduješ na ÚP alebo budeš na RD bez nároku na RP a prihlásiš sa na ZP ako samoplatca. Obaja na to isté dieťa byť prihlásení nemôžete. Nemocenské za teba štát platiť nebude ani v jednom prípade.