Ako postupovať a čo vybaviť v prípade otca na materskej?

28. jan 2020

Baby, som na rodicovskej, nezamestnana. Muz chce ist na matersku od júna.
Na nete som vycitala, ze ja mam 2 moznosti. Bud ist na urad prace, alebo sa nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta. V oboch pripadoch bude stat za mna platit poistne aj nemocenské. Dobre som to pochopila?

Samozrejme ze popri tom si chcem hladat pracu.
A manzel, ten chce popri materskej pracovat na dohodu, prilezitostne, uplne ina práca aku vykonava, u ineho zamestnavatela. Co je potrebne obehat, a kolko vopred. Vraj maju 60 dni lehotu na schvalenie. To znamena, ze ziadost mame poslat uz v aprili, s tym ze nastup bude v juni? Dakujem za rady

alenah31
28. jan 2020

tie dve možnosti máš v prípade ak máš ešte jedno dieťa do 6 rokov, na ktoré sa môžeš nahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa to 6 rokov, aby za teba ZP platil štát. V opačnom prípade ak on bude na MD, ty sa buď zaeviduješ na ÚP alebo budeš na RD bez nároku na RP a prihlásiš sa na ZP ako samoplatca. Obaja na to isté dieťa byť prihlásení nemôžete. Nemocenské za teba štát platiť nebude ani v jednom prípade.

danka56
28. jan 2020

@alenah31 a keďže v prípade manželovej materskej štát neplatí nemocenské, má potom žena nárok na ďalšiu materskú?
Mám informácie, že áno. Teda ak trvá PP.
Je to tak?
Snáď nevadí, že som sa sem vtierkla.

alenah31
28. jan 2020

@danka56 ak PP trvá tak áno . Ja som reagovala na jej prípad - ona už nie je zamestnaná.

danka56
28. jan 2020

@alenah31 ďakujem krásne

autor
28. jan 2020

@alenah31 ok takze ja sa pojdem normalne prihlasit na urad prace a vybavené. A teda na socialnej nam daju nejake tlacivo a ja musim asi pozastavit aj poberanie rodicovskeho ze.

alenah31
28. jan 2020

Áno presne tak.