Ako pokračovať po skončení rodičovskej dovolenky?

slamienka
30. apr 2012

Ahojte, chcela by som sa opýtať a zároveň poradiť. 6.6. mi končí rodičovská dovolenka, keďže synček týmto dňom dovŕši 3 rôčky. Ja som však učiteľka, a keďže v júni končí školský rok, najradšej by som nastúpila do zamestnania až v septembri. Čo by ste mi poradili na pokrytie dní do konca júna? Vraj nárok na dovolenku nemám, lebo mi ju predtým predplatili. Na PNku by som tiež nechcela ísť, keďže ide leto a mám malé deti...ďakujem

ludka77
30. apr 2012

nuž tak asi jedine úrad práce alebo sa na tie 2 mesiace nahlásiť do zdravotnej ako samoplatitel. To je nejakých 50€ mesačne. Alebo sa dohodnúť nejak so zamestnávateľom

gapa
30. apr 2012

zistiť, či ozaj si si celú dovolenku za rok 2009 vyčerpala ešte pred nástupom na md (lebo učitelia majú viac dovolenky, tak či niečo neostalo). Ak neostalo, alebo je málo, tak požiadať v zamestnaní o neplatené volno. Počas doby neplateného volna ti nebude trvať žiadne poistenie zamestnanca.

Zdravotné poistenie si treba zájsť na ZP a prihlásiť sa ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajjúca o dieťa do 6rokov.
Dôchodkovo môžeš byť poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, ak ti netrvá dôch/nemoc.poistenie zamestnanca. Ak by si čerpala najprv riadnu dovolenku pred neplateným volnom, tak najlepšie mať od mzdárky papier odkedy čerpáš riadnu dovolenku a odkedy neplatené volno, aby si dala do 8dní odhlášku (po ukončení RD) a najneskôr v den nástupu na neplatené volno zase prihlášku (s kopiou rodného listu dieťaťa). Dá sa to však vybaviť aj naraz.
Iné poistenie trvať nebude. Ak trvá neplat.volno menej ako rok, tak to neovplyvní prípadný nárok na podporu, ak by si neskôr o nu žiadala (ovšem ak potom odpracuješ nejaký čas, to je podstatné).
Nárok na nemocenské, ošetrovné počas NV nie je.

nadhera
30. apr 2012

pozeram,ze si bola na MD s dvoma detickami postupne ako ja. Pred nastupom do prace po rodicovskej ma z firmy informovali, aby som si vybrala dovolenku, ktora mi pocas 2x materskej vznikla a mala som okolo 70dni. 😉