Milé mamičky, som pár mesiacov na materskej a akosi som zhlúpla....všetko zabúdam, čo si nenapíšem že mám vybaviť- to neurobím....mám VŠ vzdelanie a keď si porovnám svoje vedomosti vtedy a teraz- je to škoda... :/ rozmýšľala som, že aspoň budem lúštiť krížovky.... neviem ako sa mám o dva roky vrátiť do práce...úplne vygumovaná...mám prácu kde robím a myslím na 10 vecí naraz a potrebujem si veľa vecí pamätať..... ako vy trénujete mozog počas materskej?
vďaka za rady 🙂
@dasenka352014 ginko biloba a pangamin, k tomu cvičiť koncentráciu, nerobiť veci bezmyšlienkovite, nelietať v jednom kuse z myšlienky na myšienku, ale sústrediť sa plnou pozornosťou na to, čo robíš, vždy keď sa dá. Keď ti niekto niečo hovorí, tak isto mu venuj plnú pozornosť, počúvaj pozorne. Je to náročné, lebo na MD je ten jeden malý najmilší objekt nášho záujmu, na ktorý sa sústredí všetka naša pozornosť, čo je aj v poriadku. Čokoľvek robíme, časť pozornosti je pri drobcovi, dávame pozor, sme v strehu...to je všetko ok, ale menej ok je, keď do toho modu prepneme úplne a aj vtedy, keď to nie je nevyhnutné. Napríklad keď zaspí, tak stačí mať v pohotovosti uši, aby sme počuli, keby začal plakať, ale zvyšok pozornosti sa môže venovať plne niečomu inému. Ja som po večeroch mala zamestnanie pre hlavu dostatočné, dokončovala som si školu, ty sa môžeš učiť jazyk, alebo niečo iné...hlavne si nepusť jeden z tých idiotských seriálov, z toho by osprostel asi každý 😀
nestresuj,užívaj si MD a ak k tomu patrí aj "zhlúpnutie" tak ber aj to,organizmus vycítil,že môže vypnúť,tak trochu vypína 😉 neboj,ked nastúpiš do práce,tak sa znovu "zapneš"
tak sa vzdelavaj, zapis sa na jazykovy kurz, ked nemozes nikam chodit, existuju online, moju druhu matersku som mala takto nemcinu cez skype so super ucitelkou, teraz pocas 3 rodicovskej si robim statnicu z AJ, bude mi sice na figu, v praci ju nepotrebujem, ale mam to kvoli tomu aby som sa udrzala v kondicii... kurzov mas tisice, pocitacove a vselijake ine... ak naopak nieco vies, tak doucuj ty a budes sa udrzovat v kondicii tak.. najdi si nejaku brigadu ktora ta bude drzat v strehu, preklady, prepisy, atd. chod do kniznice a citaj, neviem v akej oblasti robis, ale pogoogli nejake suvisiace veci na nete aby si uplne nevypadla z fachu...
ja robim z domu, takze ohlupnuta sa necitim, aj ked mam ovela menej narocne prace ako standardne zamestnanie, ale zas robim milion roznych veci, a nie len z jednej oblasti, takze ziskavam vseobecny rozhlad, nevystrcim pri tom nos z domu, dietatu sa venujem kedy potrebujem, zarobim pri tom peniaze... na rovinu poviem, tak mi to vyhovuje ze by som nedbala keby rodicovska trvala aspon 10 rokov...
@dasenka352014 to je prirodzene, ja som to tiez tak vnimala pri prvej materskej. Potom som sa vratila do prace a rychlo som nabehla do "pracovnych" kolaji. Teraz na druhej MD tiez mam pocit, ze moj mozog sa toci len okolo deti..... je to blbe, ale uz opat sa tesim do prace 😉
@dasenka352014 mam VS,ale co som si nenapisala,najlepsie do mobilu s pripomienkou,som zvacsa zabudla aj pred materskou..
Mnohe,ak maju na to cas,zacnu nieco studovat... Tak skus si najst oblast,jazyk,co by ta bavil a ak mas energiu a cas,tak studuj..
Mne sa podarilo prestudovat len knihy o vychove deti,zopakovat si uz zabudnute pesnicky a basnicky z detstva...
Ono je to aj unavou...uz som sa vratila do prace,dokonca do uplne inej,ktora si vyzadovala dost studia z oblasti,ktoru som nepoznala a v pohode,nezaostavala som za vyrazne mladsimi a bezdetnymi kolegynami.🙂
A hlavne-casom som si nasla dost znamych-mamiciek,s ktorymi sme preberali aj ine temy ako deti,rovnako aj s muzom ci inou rodinou sa bavime aj na ine temy ako deti. Priznam sa,ja som sa sustredila na dieta,lebo sa li konecne splnila tuzba (s clovekom,s ktorym som ich mat chcela),takze take veci,ci nezdementiem,som neriesila..
https://www.modrykonik.sk/blog/emma_932/article/preco-zacat-podnikat-na-materskej-tbuugl/ + aj v ostatnych clankoch su tipy, ako "nezblbnut na materskej"
tento clanok a aj odpovede su velmi inspirujuce to iste totiz pocitujem sama. som tretim rokom na materskej a este pokracujem s desatmesacnou dcerkou som v situacii ked mi posledny polrok pred nastupom mojho syna do skolky on sam lezie na nervy a chcem byt sama niekedy. malinka je dost naviazana na mna a som v stereotype domacnosti detii a navyse dalsi problem su financie. zit s dvesto eur jedneho rodicaku je nonsens po 2 tyzdnoch ho nemam. proste sibe mi uz doma aj s deti chybaju mi ludia citim sa menejcenna financne som na tom biedne esteze manzel plati vsetko ..'aj by som sa. vzdelavala aj by som sportovala sla. ku kadernicke ale proste na to nemam . ked rozpravam s cudzimi ludmi pletie sa mi jazyk neviem sa vykoktat. je to tym ze som furt s detmi a uz mi z toho casom sibe. urcite chcem ist od druhej dcerky skor do prace uvazujem nad tym ked bude mat 2 roky a na rok pojde do jasli ale ako to prezit ako nezblbnut medzi 4 stenami a furt to iste dokola...
ja ani na materskej nie som a mám rovnaký problém !! :D v robote veľmi veľa počítam na kalkulačke.. a zisťujem, že sa už bez nej neviem ani pohnúť... niekto mi niečo nadiktuje a pokiaľ to nezapíšem do sekundy to neviem .. a pritom som sa donedávna mohla pýšiť skvelou pamäťou na všetko aj škola my šla ľavou zadnou .. a teraz ???.. hrôza.. takže som zvedavá aké rady sa dočítam :D