Ahojte, chcela by som sa poradit. Som dlhodobo zamestnana v manzelovej firme, mala som plat 50 eur, od minuleho roku novembra 750 v cistom. Teraz som od maja.2021 aj SZCO.
Zistila som, ze som tehotna, termin porodu mi vychadza na 6.1.2022. Kto mi poradi ako to nastavit aby mi vysla,co najvyssia materska, dakujem.
@alenah31 nie je možné mať povinné poistenie ako zamestnanie a dobrovolné poistenie.
A skrz zadávateľky @bimbeli materské sa ti bude rátať z roku 2020, z priemeru a tam si mala 10m x 50e + 2m x 750 e = 2000e / 365 dní = 5,4794 e DVZ a z toho materská 75% tj. 4,11e na deň tj. 123e mesačne.
Máš možnosť :
1) ukončiť PP u manžela , zamestnať sa inde aby si stihla 90 dní a aby sa rátala MD z roku 2021 z nového zamestnania
2) ukončiť PP u manžela, a dobrovolne sa poistiť
a) ak si tehotná menej ako 6-8tzžňov tak sa prihlásiť na VZ z maxima a ak pred nástupom na MD splníš podmienku 26t nepretržitého poistenia tak dostaneš MD z maxima
b) ak si tehotná viac ako 8t tak sa prihlásiť na VZ len z minima 546e a MD bude 400e čo je viac ako teraz
Ahojte, tehotna som 7 t, dve tehotenstva som bola na rizikovom od nieakeho 3 mesiaca, cize asi naj je ukoncit pomer pracovny a sa zamestnat aspon na 90 dni, tak? Ak si dam VZ z maxima a pojdem na rizikove v sucesnej praci nesplnim 26 dni, vsak?
@bimbeli Ak sa zamestnas aspon na tych 90 dni - tak to musi byt bez PN a OCR, cize v tom case nebudes moct ist na PN, inak to nove zamestnanie na ucely materskeho nema zmysel.
Ale ako radi zalka - ukoncit sucasny PP, prihlasit sa na dobrovolne z maximalneho VZ, zaplatit par dni a ist na PN.
@zalka Musi to DNP trvat aspon 26 dni, spravne? Cize ak porodi velmi predcasne, skor ako v 34tom tyzdni, tak to nestihne?
Alebo je ešte možnosť ukončiť PP u manžela, počkať aspoň mesiac a potom sa u neho znova zamestnať s vysokým príjmom ale musí to byť úplne iná zmluva (najlepšie aj iná pozícia) 😊 tam ti tiež stačí byť zamestnaná 90 dní a môžeš ísť potom PN do materskej
@zalka a zivnost moze pokracovat? DNP - predpokladam, ze to je dobrovolne nemocenske poistenie, tam sa plati rovnaka suma alebo ako?
Este jedna vec , mozno som aj 8t neviem uplne, ze presne a hlupost mozno ale mame booknutu dovolenku v chorvatsku, ak budem mat DNP tak musim byt PN, t,j, rizikove doma az do porodu s moznou kontrolou socialky tak? :(
@bimbeli áno živnosť môže pokračovať ... no áno DNP je dobrovolné poistenie ... PN vieš ukončiť , zaplatiť si odvody mesiac ... v čase dovolenky .. a opätovne pri problémoch nastúpiť na PN
ja nehovorím, že máš byť celé tehu PN .. ja len hovorím, že tá možnosť tam je ... alebo platiť odvody z maxima je to cca okolo 700e mesačne, nechce sa mi to teraz rátať.