Ahojte, momentálne som na RD so 17m synom. Otehotnela som tesne pred nástupom na VŠ. Keď som to zistila, hneď som sa zamestnala na dohodu, kde som pracovala pol roka. Dohoda bola ukončená januárom 2019. Chceli by sme sa začať snažiť o ďalšie bábo niekedy budúci rok, ale chcela by som aspoň vyšší RD, o MD mi ani tak nejde. Dá sa to nejak vykriť fiktívnym zamestnaním vo firme mojich rodičov? Lebo keď majú za mňa platiť to minimálne poistenie 170€, tak to nie je ekonomicky výhodné. Prípadne ak by som si našla nejakú brigádu za minimálny plat na dohodu do pôrodu? Pomohlo by to?
Ďakujem za fakt hodnotný a nápomocný komentár, úplne obrátil moje vnímanie sveta o 180° ❤️
@janisjoplin Tak to jsem ráda.
@janisjoplin sa opytaj svojich rodicov.. a mozno by si im mohla aj skutocne v niecom pomoct a nie len fiktivne😊
@janisjoplin a k vyske RD, ta je stanovena na pevnu sumu, nemeni sa. Dostava ju kazda matka rovnaku.
@buducamama nedostava kazda matka rovnaku😀
@buducamama po novom od začiatku 2020 dostáva 370 euro matka, ktorá na dané dieťa poberala materské a 270 eur matka, ktorá nemala nárok na materské a od narodenia dieťaťa preto je len na rodičovskej dovolenke.
@janisjoplin Určite sa to dá. Dokonca kolega mi hovoril o prípade, že zamestnal jeho známy v s.r.o. budúcu nádejnu mamičku za úplne absurdný plat, asi 2000 eur. Odvádzal tomu zodpovedajúce odvody do sociálnej poisťovne (to je dôležité, lebo z toho sa posudzuje nárok na materské a jeho výška). Budúca mamička mu tieto peniaze potom vrátila. Na materskej, ktorú dostávala v maximálnej výške, a po novom aj na zvýšenom rodičovskom príspevku, však dostala späť oveľa oveľa viac. Treba si to spočítať. A samozrejme splniť podmienky, kedy je nárok na materské, tuším 270 dní nemocenského poistenia? Iné mamičky sa tu lepšie vyznajú v legislatíve... A v deň nástupu na MD treba mať aktívne nemocenské poistenie, takže tá s.r.o. ta musí mať nahlásenu v poistovni a musíš mať platnú pracovnú zmluvu. To, že reálne nebudeš odvádzať prácu, za ktorú si "platená", je ďalšia vec, je to podvod. Nejaká inšpekcia teoreticky môže na to prísť.
@janisjoplin pravidlá sú stanovené jasne - ak poberáš MP dostávaš vyšší RP(odviedla si viac do systému, takže aj viac čerpáš)....
A co na to jít fér? Bez obcházení pravidel?