Ahojte, je tu prosim niekto, kto sa vyzná a vedel by mi poradiť?
Som u toho isteho zamestnavateľa od roku 2017. PP mam na dobu neurčitú. V roku 2021 som otehotnela a matersku som začala 11/21. Do 07/22 som mala materskú cca 700€ mesačne. Od 07/22 čerpam rodičovský príspevok. Cez leto by sme sa chceli snažiť o druhé dieťatko a chcela by som poradiť dajake grífy ako dosiahnuť maximalnu materskú. Ďakujem za rady.
@melanta ja som čítala, že to ide aj nejak čerpanim dovolenky, aj výpoveďou.. dajake kombinacie. Len neviem v tom chodiť.
To sa týka maximálnej podpory v nezamestnanosti. Čo sa týka materskej, tam iná možnosť ako som písala nie je.
to si citala zle...finta s cerpanim dovolenky atd funguje na maximalnu vysku davky v nezamestnanosti.
uz ked chcete ofajcovat, aspon sa naucte sa, co chcete vlastne.
maximalnu vysku materskeho viete ovplyvnit tak, ze si zabezpecite maximalnu dennu vymeriavaciu davku - dobrovolnym pripoistenim. podla novych pravidiel ale musite doplacat kompletny balik vsetkych pripoisteni - cize to nie je prilis rentabilne.
kedysi stacilo doplatit iba rozdiel z maximalnej denne davky nemocenskeho pripoistenia - to bolo par eur.
ak ide o reťazový porod a TPP stále trvá tam sa to dá tak, že sa na 2 dni vrátiš do práce a dostaneš vysoku odmenu. Neviem presný postup, ale kamarátka bola v tej istej situácii a takto si maximálnu materskú zabezpečila.
@chadkroeger ako už písali ženy vyššie, nejde o maximálnu materskú ale o maximálnu výšku podpory.
@nyusika takto presne to je, resp. bolo... v r. 2010/2011 som si doplácala ten rozdiel a tak som mala maximálne materské. Bolo nutné mať však odpracovaných min. 270 dní pred pôrodom u jedného zamestnávateľa.
Urcite ti odporucam napisat p.Mihalovi, ktory je odbornik v tejto problematike. On Vam presne povie co robit ako robit kedy robit aby ste dosiahli najvyssiu matersku. Plati sa za to tusim teraz nejakych 150 eur, plne sa Vam venuje 3 mesiace, ale stoji za to. Hovorim z osobnej skusenosti, ja som mala velmi komplikovanu situaciu (szco, malo dni platenych nem odvodov) a s jeho radami som poberala maximum. Takze urcite jemu pisat, tu na to odbornicky nie su
@dori92 nie, ide o maximálnu matersku.
A co tak realne si odpracovat a platit odvody na max matersku?aj take sa da😀
Jedine sa zamestnať na novom mieste s vyšším platom a odpracovať minimálne 90 dní bez PN, OČR. Ak ostaneš v tomto zamestnaní, bude sa ti počítať materská z aktuálnej mzdy.