Dobrý deň chcela by som sa informovať do 30.06 my skončil pracovný pomer a od 1.7 som na podpore. S mužom riešime dieťa, chcela by som otehotniet a poberat materskú. Lenže ked som na podpore na materskú nemám nárok, lebo si neplatim nemocenské, stačilo by sa zamestnať na nejaké 2 alebo 3 mesiace potom ísť na rizikové a potom na materskú, dalo by sa to tak riešiť? Pred tim som 5 rokov pracovala takze 270 dni poistenia spĺňam.
@vikusa1 ale základná podmienka nároku je byť 270dní NP pred materskou....takže ak sa zamestnáš tak musíš splniť tú podmienku 270dní NP , čiže treba si to vyrátať ....ideálne by bolo nastúpiť a otehotnieť po skúš.dobe, lebo ak pôjdeš na PN počas skúš.doby tak ťa môžu prepistiž aj ak budeš tehotná.....(počasPN ak ti trvá PP tak si NP)
Pred tim ako som nastupila na podporu mam odrobenych 5 rokov, takze 270 dní spĺňam. A keby som otehotnela v skusobnej dobe počas pracovného pomeru a bola by som PN a po skúšobnej dobe by ma prepustili nebola by som v OL 8 mesiacov čo majú tehotné, keď ostanú tehotné keď sú v PP.
@vikusa1 este si daj pozor na vypocet materskeho. ak v novej robote odrobis 90 dni bez PN/OCR, bude sa ti materske ratat tusim z noveho platu. ak nie (odrobis menej), tak sa za vymeriavaci zaklad berie PRIJEM V PREDCHADZAJUCOM ROKU MYSLIM. (MOZNO MA BABY OPRAVIA) - takze by sa ti oplatilo zamestnat u nejakeho znameho za dost vysoky plat, aby si mala narok na max materske.
@evittam ahoj vidim ze dobre radis vedela by si poradit aj mne som zamestnana 3mes a zistila som ze som tehotna dr ma chce dat na pn do nastupu na md len neviem ci budem mat narok na pn a tym padom md ale md asi ano kedze splnim podmenku 270dni vsak ale neviem ci sa mi bude ratat ked mam zaplatene iba 90 nemocenskeho z coho mi to budu ratat ked som mala mininalku 520e dakujem
@vikusa1 dalo by sa to tak riesit ak mas odpracovane dni co treba na poberanie materskej