Dobry den. Prosim o radu pripadne typi ako na matersku pri zivnostnicke ktora neplati odvody do soc.poistovne a planuje otehotniet.
V knihe pana Mihala je dost slabo toto pisane pri SZCO.
@luciab19 vyššiu materskú ako základ (vo výške rodičovského príspevku). Prakticky dostane aj nižší rodicak
@marlenka222 tak ale keď si neplatí odvody nedostane materskú nie? Mala by mat len rodičovský.
@marlenka222 neplati, nedostane.
@rachel188 ale vôbec nebola hnusná odpoveď ani nemala byt, len proste to sa nedá vyšpekulovať. Tam sa dá jedine zamestnať. Bola som u mihala na prednaske a spomínal tam živnostníkov a presne tieto prípady, len keďže sa ma to netýkalo, resp tykalo len to takej miery že neplatím odvody, nemam čo z tej živnosti chcieť dostať, tak som si to úplne nezapamatala. Ale hovoril tam o tom, že jedine sa treba normálne zamestnať alebo platiť si odvody so živnosti normálne 270 dni, tak aby klasicky vznikol narok na MD. Vacsina živnostníkov ale platí odvody z minima, čiže aj materská býva vždy minimálna. Ale týmto nie som si na 100% istá. Len viem že u živnostníkov je to trochu zložitejšie, ak chcú mat tu materskú vyssiu
@rachel188 ale ved ma rady, ako pri zivnostnicke ziskat aj najvyssiu matersku...
https://hnonline.sk/expert/1047988-jozef-mihal-...
@luciab19 aj keby zacala platiť, musí mať nejaké obdobie z ktorého bude čerpať. Samozrejme - vyrátané po daňovom priznaní.
@marlenka222 však to píšem, že musí mat tých 270 jednoducho platených tak či tak.
@marlenka222 Co ma DP spoločné s vyskou MD?
@evittam no keď platíš nútené odvody a nie dobrovoľne, celkom dosť.
@marlenka222 Ked platis odvody na zaklade CZD tak ano. Ale MD nie je závislá na vysledku DP ale od VZ, z ktorého platis odvody do SP. Ona odvody neplatila cize si môže určiť vysku sama.
Tak keď nič neplatí, čo by chcela ?